"Nevino prolivena krv ne zastareva"

Zamenik okružnog javnog tužioca Vojislav Šoškić zatražio maksimalne kazne od 40 godina za optužene za "Ibarsku magistralu".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.02.2007.

08:58

Default images

"Naredbodavci ovog zločina se nalaze u vrhu bivšeg režima, koji je pokušao da uguši drugačije mišljenje, pa su donošene odluke ko će da živi, a ko neće", rekao je tužilac u završnoj reči na suđenju optuženima u slučaju Ibarska magistrala.

Brat ubijenog člana Srpskog pokreta obnove Zvonka Osmajlića, Veselin Osmajlić, rekao je u završnoj reči da ima mnogo dokaza da se zlikovci i ubice osude.

"Za ove zlikovce i ubice 40 godina zatvora će biti nagrada, jer će moći da viđaju svoje porodice, a mi naše najmilije više nikada nećemo videti", rekao je Osmajlić.

Osuđujuću presudu zatražili su i zastupnici porodica nastradalih, advokati Dragoljub Todorović i Nikola Barović.

Dok je Barović govorio, nekoliko članova rodbine optuženih se smejalo, pa ih je sudija Bojan Mišić opomenuo.

Advokati optuženog bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Marković zatražili su, međutim, oslobađajuću presudu za svog branjenika.

"Ovo nije optužnica, ovo je pamflet i nikakvih dokaza nema protiv Markovića i zato tražim oslobađajuću presudu", rekao je advokat Dušan Mašić.

Marković je u obraćanju sudu naveo da protiv njega traje medijski progon od kada je uhapšen i da je to dirigovano iz nekadašnjeg Biroa za komunikacije Vlade Srbije.

On je demantovao da je učinio bilo kakvo krivično delo, ocenivši da iza njegovog "progona" stoji bivša DOS-ova vlast i vrh MUP-a Srbije i DB-a. "Verujem da će sud pokazati integritet, jer nam je svima cilj da živimo u pravnoj državi", zaključio je Marković.

Inače, tokom današnjeg procesa, jedan od advokata odbrane napustio je sudnicu, tvrdeći da predsednik sudskog veća ignoriše odbranu, posle čega je sud dao pauzu od 30 minuta.

Pre nego što je napustio salu, advokat Predrag Milovančević, koji brani optuženog Mihalja Kertesa, tražio je da o predlogu odbrane optuženog Duška Maričića odlučuje sudsko veće, a ne sam predsedavajući veća Bojan Mišić, koji je odbio predlog da se glavni pretres ponovo otvori.

Advokatica Smilja Stojiljković predložila je to, navodeći da je njen branjenik Maričić tražio tokom suđenja da se oslobodi čuvanja službene tajne kako bi izneo odbranu, ali da sudsko veće do sada nije donelo odluku o tome, odnosno da se nadležnima uputi takav zahtev.

Predsednik sudskog veća Bojan Mišić je rekao da će ovaj predlog biti razmatran posle završnih reči i da može tada da odluči o nastavku dokaznog postupka. Reagovalo je nekoliko advokata odbrane, navodeći da je reč o pitanju prava Maričića na odbranu, kao i da ona utiče i na druge završne reči.

Nekadašnji komandat Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek i pet nekadašnjih pripadnika "crvenih beretki", među kojima je i Maričić, optuženi su za ubistvo četiri pripadnika Srpskog pokreta obnove i pokušaj ubistva Vuka Draškovića 1999. na Ibarskoj magistrali.

Da su umešani u ubistvo i pokušaj ubistva, optuženi su i nekadašnji načelnik Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković i nekadašnji šefovi DB-a za Beograd i gradske policije Milan Radonjić i Branko Đurić.

Nekadašnji šef Savezne uprave carine Mihalj Kertes optužen je da je izvršio krivično delo pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: