"Srbija da bude konstruktivna"

Džefri Hun pozvao srpske vlasti na konstruktivno angažovanje u procesu rešavanja statusa Kosova, kao i u saradnji sa Tribunalom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.02.2007.

07:25

Default images

Britanski ministar za evropska pitanja je rekao da je za nastavak približavanja Srbije Briselu neophodna puna saradnja sa Haškim tribunalom, što ne mora da podrazumeva i izručenje nekog konkretnog pojedinca. Povodom zahteva Beograda da se odlože pregovori o Kosovu dok se ne konstituiše Skupština Srbije u novom sazivu, Hun je kazao da ne treba žuriti, već razmotriti ono što je ponuđeno.

Hun je rekao da su parlamentarni izbori pokazali opredeljenje građana za demokratsku Srbiju i evropske integracije i ukazao da će, što pre bude formirana nova vlada, pre biti rešena i pitanja Haga, i Kosova i nastavka pregovora sa EU.

Britanski ministar je rekao da Velika Britanija podržava izveštaj specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i da taj predlog sadrži dobre uslove za srpsku zajednicu na Kosovu.

On je kazao da je predlog Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova podložan promenama i da je veoma bitno da Srbija na predstojećoj rundi pregovora u Beču iznese svoj stav.

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je u razgovoru sa ministrom za evropska pitanja Velike Britanije Džefrijem Hunom da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova. U saopštenju kabineta predsednika navodi se da je Tadić rekao da će Srbija nastaviti konstruktivno učešće u pregovaračkom procesu "istrajno braneći državne i nacionalne interese".

I premijer Srbije Vojislav Koštunica je nakon susreta sa britanskim diplomatom kazao da je za Srbiju neprihvatljiv i nelegitiman predlog specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, saopštila je Vlada Srbije.

Koštunica je, kako stoji u saopštenju Vlade, upozorio da je Ahtisari, umesto da traži rešenje za uređenje pokrajine, neovlašćeno izašao iz svog mandata i otvorio pitanje državnog statusa Srbije i njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Džefri Hun je prethodno, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem, ocenio da bi Ahtisarijev predlog rešenja statusa Kosova trebalo pažljivo razmotriti. Britanski ministar je rekao i da London želi da Srbija napreduje ka Evropskoj uniji.

Drašković je upozorio da bi nezavisnost Kosova izazvala nezadovoljstvo i poniženje Srbije koje bi moglo da ugrozi postojeći evroentuzijazam.

Hun je uoči posete Beogradu rekao da želi da podstakne političare u Srbiji da u procesu rešavanja statusa Kosova igraju punu i odgovornu ulogu. "Srbija ima šansu da igra vodeću ulogu u održavanju regionalne stabilnosti tako što će sa Ahtisarijem konstruktivno raditi u procesu rešavanja statusa Kosova", rekao je Hun.

Prema njegovim rečima, Ahtisarijev predlog predviđa velika ovlašćenja za kosovske Srbe u oblasti zdravstva, obrazovanja i policijskim poslovima u opštinama u kojima su Srbi većina. "Ahtisarijev nacrt predloga omogućava javno finansiranje i druge veze s Beogradom i među delovima Kosova u kojima žive Srbi. Postoje garantovane kvote za učešće kosovskih Srba u parlamentu i lokalnim vlastima", naveo je Hun.

"Nismo dobili zahtev Beograda za odlaganje"

Kancelarija Martija Ahtisarija priprema se za pregovore Beograda i Prištine o predlogu specijalnog izaslanika UN o Kosovu, koji su zakazani za 13. februar.

Ahtisarijev portparol Remi Durlo za B92 kaže da se još uvek čeka odgovor Beograda. Na pitanje ima li šanse da se pregovori odlože dok se u Srbiji ne formira nova skupština, Durlo je rekao da će na to moći da odgovori kada u Beč bude stigao zvaničan zahtev.

"Dobili smo samo pozitivan odgovor Prištine i za sada nismo dobili ništa zvanično od Beograda. Znamo da se priprema zvanični zahtev, ali za sada nemamo odgovor Beograda, ni da će doći, ni da neće doći, niti da će tražiti odlaganje. Dok čekamo odgovor, mi se u skladu sa našim rasporedom pripremamo za 13. februar“.

Tadić: Ne tražimo odlaganje već usaglašavanje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Beogradu da Srbija ne traži odlaganje pregovora o budućem statusa Kosova, nego "usaglašavanje datuma što je tehničko pitanje".

"Taj zahtev jeste upućen, ali ne za odlaganje nego za usaglašavanje datuma: formiranje naše skupštine i formiranje pregovaračkog tima sa procesom otpočinjanja pregovora u Beču", kazao je Tadić na konferenciji za novinare posle sastanka sa "trojkom" Evropske unije.

Tadić je ocenio da je to tehničko, a ne političko pitanje i naglasio da "Srbija ne traži odlaganje čitavog procesa".

"Srbija neće da vrši opstrukciju pregovaračkog procesa, nego da brani svoj integritet i suverenitet... u pregovaračkom procesu. Hoćemo da branimo naše interese na Kosovu i Metohiji u pregovaračkom procesu", naglasio je Tadić.

Frid: Stav o Kosovu se menja

Pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid ocenio je da se mišljenje javnosti u Srbiji okreće od radikalne opozicije prema planu Ahtisarija za status Kosova. Frid je u intervjuu za bilten Saveta za spoljne odnose pozvao Beograd da iskoristi poziv UN na pregovore o statusu Kosova i ocenio da će bez učešća Beograda u pregovorima Srbija egzistirati u sumornoj izolaciji.

"Mudri Srbi razumeju da nacionalizam nije doneo ništa sem bede i uništenja Srbiji. Nacionalizam je poput jeftinog alkohola. Prvo vas tera da pijete, onda vas zaslepi, a potom ubije. Mislim da su se Srbi razbudili, ili makar deo njih, i da zaslužuju bolju budućnost, evropsku budućnost", rekao je on.

"Vlada, pa pregovori"

Ksenija Milivojević iz Evropskog pokreta kaže za B92 da će na sastanku trojke i zvaničnika Srbije biti reči o potencijalnom nastavku pregovora o pridruženju, ali tek po formiranju Vlade. "Formiranje Vlade je preduslov za to. Suštinska poruka biće da stranke demokratskog bloka prevaziđu nesuglasice i što pre formiraju stabilnu Vladu", kaže ona.

"Diplomatska ofanziva koju gledamo prethodnih dana vezana je pre svega za Ahtisarijev plan i jasno je da međunarodna zajednica podržava taj plan. Odbijanje Srbije da razgovara o tom planu može samo da stvori nove probleme na međunarodnom planu. Zato u narednom periodu treba pokazati makar volju za dijalog umesto konstantnog odbijanja plana", kaže Ksenija Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: