NASTAVAK SUKOBA U MAKEDONIJI

Izvor: B92

Petak, 16.03.2001.

23:36

Default images
Na severu Makedonije nastavljaju se sukobi snaga bezbednosti i albanskih ekstremista. U centar Tetova palo je nekoliko minibacackih granata, povredjeno je 5 ljudi, od kojih jedan vojnik iz nemackog kontigenta KFOR. Albanci su projektilom srusili i stub dalekovoda, tako da delovi Tetova i okolna sela nemaju struje. Makedonska policija zauzela je polozaje oko Tetova, a snagama albanskih ekstremista pridruzuju se i stanovnici okolnih albanskih sela. Kako iz Skoplja javlja dopisnik Radija B92, najmanje 4 granate su eksplodirale, od cega 2 u centru grada. Granatirane su i 2 kuce u juznom delu grada, a jedan projektil pao je u blizini kasarne u kojoj su smesteni vojnici KFOR. Od razbijenog stakla povredjen je jedan nemacki vojnik. Direktor medicinskog centra u Tetovu Rahim Taci izjavio je za B92 da je 5 gradjana povredjeno od zalutalih metaka, od kojih jedan teze, i nad njim je izvrsena hirirska intervencija. Svi projektili ispaljeni su iz pravca stare gradske tvrdjave, na brdu iznad Tetova, gde su se odvijali najzesci sukobi. Albanski ekstremisti najcesce pucaju iz snajperskog naoruzanja iz rucnih bacaca, a policija iz rubnih delova grada odgovara svim raspolozivim naoruzanjem. Tetovo je napustio velik broj Makedonaca, a od petka uvece u kolonama ka Skoplju mogu se videti i Albanci.

Makedonska policija uspela je, posle intenzivnih ofanzivnih dejstava u petak, da potisne teroriste sa njihovih polozaja u Tetovu i oko njega i da ih razbije na manje grupe, javlja agencija Makfaks. Kako se navodi u saopstenju Ministarstva unutrasnjih poslova, policijske snage ce nastaviti napredovanje i u toku noci i narednih dana sve do konacnog proterivanja teroristickih grupa sa tog podrucja, javlja Fonet.

Makedonski premijer Ljupce Georgijevski izjavio je u petak uvece, posle razgovora sa Arbenom Dzaferijem, liderom Albanaca u Makedoniji, da je postignuta saglasnost o formiranju Vlade nacionalnog spasa, odnosno Vlade siroke koalicije. "U razgovoru sa Dzaferijem sam se saglasio da nova Vlada bude formirana, ali da se pri tome ne pridaje veliki znacaj izboru novih ministara buduci da situacija zahteva konkretne aktivnosti na smirivanju stanja u Tetovu", rekao je Geogrijevski u javnom obracanju posredstvom drzavne televizije. Dzaferi je potvrdio svoj pristanak da takva Vlada bude formirana, ali je rekao da se nece sloziti s "bilo kakvim grupiranjem na nacionalnoj osnovi". On je odbio da stane na celo albanskog politickog bloka koji su predlagali lideri opozicione albanske Partije demokratskog prosperiteta. Za subotu za 11.00 casova najavljen je nastavak vanredne sednice makedonskog parlamenta, javlja Tanjug.

U Makedoniji su boravili Karl Bilt, specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i nemacki ministar inostranih poslova Jozef Fiser. Posle razgovora s makedonskim drzavnim vrhom, Fiser je otputovao u Tetovo da bi posetio povredjenog vojnika, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: