MUP: Uspostavljen red u zatvorima

Žandarmerija intervenisala u zatvorima u Nišu i Zabeli, preko 50 zatvorenika povređeno u sinoćnjim neredima.

Izvor: B92

Petak, 24.11.2006.

07:28

Default images

U Kliničkom centru u Nišu zbrinuta su 33 zatvorenika, od kojih su šestorica zadržana na lečenju. Protest u koji su zatvorenici stupili po treći put tražeći usvajanje zakona o amnestiji je prekinut, a nijedan od pripadnika policije nije povređen.

Jedan osuđenik dovezen je u Klinički centar u besvesnom stanju sa priključenom infuzijom, pre toga su na lečenju zadržana trojica osuđenika.

Lakše povređene stražari su posle ukazane pomoći vratili u zatvor. Oni uglavnom imaju povrede glave i ruku. Prema policijskom saopštenju povređeni su osuđenici koji su pružali otpor.

"Trojica su zadržana radi dalje opservacije, odnosno lečenja i eventualne operacije. Radi se o kontuzionim povredama, uglavnom lake prirode, to su povrede nastale tupim predmetom, u narodu modrice, krvni podlivi, nagnječenja", kaže direktor KC Srbobran Trenkić.

Reporterka B92 procenjuje da je oko 500 pripadnika žandarmerije i interventne policijske brigade sa punom opremom za razbijanje demonstracija noćas ušlo u zatvor nakon što su, kako saznaje B92, osuđenici počeli da lome inventar.

Nešto pre 8 časova kola hitne pomoći su počela da izvoze povređene. Ukupno je bilo angažovano 20 kola hitne pomoći koja su neprestano ulazila i izlazila iz zatvora. Jedan od osuđenika koji je uspeo da kontaktira sa novinarima tvrdi da su protesti bili mirni i da oni nisu pravili nikakve incidente.

Nešto pre 9.30 većina pripadnika Žandarmerije i interventne policije i deo stražara napustili su zatvor. Osuđenici u niškom zatvoru juče su počeli protest i najavili da će ovog puta biti radikalniji.

I u Zabeli akcija policije

A u Kazneno-popravnom zavodu Zabela jutros su se na krov III paviljona popeli zatvorenici, čime su radikalizovali svoj protest.

Policajac ispred te ustanove upozorio je novinarku B92 da je akcija u toku, da je tu na sopstvenu odgovornost i da policija ne garantuje za njenu bezbednost.

Naime, tokom dana je došlo pet autobusa sa policajcima, ali javnosti nije poznato kako je izgledala policijska akcija u Zabeli.

Postoje informacije da je i tamo više desetina zatvorenika povređeno, ali se ne zna da li su oni povređeni u akciji policije ili je reč o samopovređivanju, pošto nema zvaničnih informacija.

Tokom dana ispred zatvora se okupljala i rodbina zatvorenika. Jedna žena, supruga zatvorenika iz Zabele, govori za B92 o generalnom stanju u zatvoru.

"Moj muž je u III paviljonu, njih je po 40 u sobi. On ima svoje dnevne obaveze radi na pogonu. Dnevno izvršava sve obaveze, a na odsluženje kazne se prijavio sam. Ali, uslove za slobodu stiču pre ovi što rade za policiju", kaže ona.

"Ti možeš da izađeš u taj VIII paviljon posle par meseci. Oni koji rade pošteno to ne doživljavaju, njemu je karton do ove situacije bio čist. Svi zahtevi za beneficije su odbijeni, bez obzira na njegov korektan odnos sa policijom i osuđenicima, što je tamo zaista teško izdržati."

"Informacije o planovima za samopovređivanje"

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković je rekao da je protest zatvorenika u niškom kazneno-popravnom zavodu završen intervencijom obezbeđenja "za pola sata", a da je stanje u drugim velikim zatvorima "mirno i u potpunom redu".

"Za pola sata mir je zaveden u Kazneno-popravnom zavodu Niš. Urađeno je sve na miran način i sam protest je završen. Stanje u tom domu je mirno, mislim da ima 19 lica sa lakim povredama. Nikakvog učešća Žandarmerije nije bilo", rekao je Stojković tokom posete šabačkom Okružnom sudu.

Stojković je rekao da je, prema njegovim saznanjima, reč o lakšim povredama nastalim tokom sprečavanja nastavka protesta.

Prema njegovim rečima, obezbeđenje zatvora je sprečilo dalju pobunu posle informacije da bi zatvorenici mogli da radikalizuju protest samopovređivanjem.

DS: Neodgovorna obećanja ministra

Povodom protesta zatvorenika koji počinju da eskaliraju, Demokratska stranka je saopštila da je zabrinuta što je "neodgovornim obećanjima ministar Zoran Stojković doveo u zabludu zatvorenike i ugrozio bezbednost činjenicom da država ne kontroliše situaciju u pojedinim zatvorima."

Demokratska stranka zahteva da vlada iskoristi sve pravne mehanizme i u interesu samih zatvorenika i građana zaustavi pobunu i dalju eskalaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: