Korać: Patriotska maska

Žarko Korać smatra da Vojislav Koštunica krizu Vlade pokušava da reši nacionalnom homogenizacijom.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2006.

12:18

Default images

"Krizu Vlade Srbije, nastalu ostavkama ministara iz G17 plus, premijer pokušava da reši nacionalnom homogenizacijom oko Kosova i daljom erozijom autonomije Vojvodine, a za to mu je poslužio Ustav Srbije", ocenio je predsednik Socijaldemokratske unije, stranke koja neće učestvovati u referendumskom procesu jer ga smatra manipulacijom.

"Ugledajući se na Slobodana Miloševića, Koštunica je samo pokazao kako vidi Srbiju, prezirući njene građane, kao zemlju gde svaka politička obmana može da prođe ako njena tzv. elita to dovoljno dobro zamaskira patriotskim rečima", piše Korać u autorskom tekstu u Nezavisnim novinama.

"Toliko arogancije i zloupotrebe javnog interesa bilo bi previše čak i za današnju Srbiju, da se to nije već jednom dogodilo u vreme Miloševića, koji je 1990, izbegavajući prve višestranačke izbore, rešio da donese novi ustav, sve pod geslom 'Ustav ili izbori'", piše Korać.

Srpska politička elita, oduševljena ostvarenjem sna i time što je arogantni partijski aparatčik postao nacionalistički lider, podržala je, naravno, donošenje ustava, a Miloševiću tada nisu, kao Koštunici danas, bili potrebni bilbordi na ulicama i spotovi na televiziji.

Za razliku od Koštunice, on je imao stvarnu javnu podršku za taj marifetluk. Posledica je, naravno, bila da je Srbija poslednja u SFRJ, pa čak i u celoj Istočnoj Evropi, imala višepartijske izbore.

Donošenje novog ustava Milošević je obrazložio potrebom da se Srbija zaštiti od zlih namera drugih jugoslovenskih republika, a njegov učenik Koštunica to obrazlaže raskidom s Miloševićevim nasleđem, a da stvar bude još lepša, za predlog tog ustava glasaju Miloševićevi poslanici koji su u koaliciji s Koštunicom", navodi Korać.

Kolumnu Žarka Koraća možete pročitati u Pregledu štampe, ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: