Skupština usvojila predlog ustava

Skupštine Srbije večeras je jednoglasno usvojila predlog novog ustava Srbije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.09.2006.

09:56

Default images

U usvojenom predlogu ustava sugeriše se da je Srbija država Srba i svih građana, da je jedino zvanično pismo ćirilica, himna Bože pravde, a da se ukida društvena svojina. Skupština je prihvatila predlog ustava gotovo na šestu godišnjicu smene režima Slobodana Miloševića i obećanja tadašnjih novih vlasti da će Srbije dobiti nov ustav.

Otvarajući sednicu predsednik Srbije Boris Tadić kritikovao je to što nije organizovana javna rasprava povodom teksta ustava, ali da je "u ovom trenutku najvažnije da se ustav donese".

Tadić je pozdravio odluku da se Srbija se donese ustav u kome se Srbija definiše kao država srpskog naroda i svih njenih građana, iako je on sam ranije predložio građansku formulaciju - Srbiju kao državu svih njenih građana.

Na protestu ispred skupštine večeras se okupilo oko 300 ljudi i saobraćaj ispred Skupštine je blokiran. Demonstranti su se postavili preko ulice i zaustavili saobraćaj. Neki od njih sede na kolovozu i pale sveće, a ima i povremenog guranja sa policijom. Okupljeni skandiraju "Lopovi, Lopovi", "Uhapsite Mladića", "Bojkot" i nose zastave Liberalno-demokratske partije.

Sa demonstrantima su i lider LDP Čedomir Jovanović, lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, kao i izvršna direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Prethodno su građanima slate poruke na mobilne telefone sa pozivom da se okupe ispred Skupštine Srbije, kako bi izrazili svoj protest protiv usvajanja novog ustava. "Ovaj predlog ustava je gori od Miloševićevog! On je protiv Evrope, Srbije i života! Pokažimo da nas ima! Dođi večeras u 20 sati ispred Skupštine Srbije! Šalji dalje!", navodi se u SMS poruci.

Koštunica: Kosovo i ustav

Posle predsednika, poslanicima se obratio i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

On je rekao da su se u ovom trenutku prirodno stopile dve najvažnije stvari – ustav i Kosovo, čime se, prema rečima Koštunice, potvrđuje da je "Kosovo i Metohija uvek bio i biće deo Srbije".

"Suštinski nacionalni interes je odbrana Kosova. Vi ste na prethodnoj sednici odlučili da je Kosovo i Metohija jednostavno naše! Večeras, na zadovoljstvo cele nacije, vi ćete glasati… Ako Bog da, država Srbija će dobiti novi ustav", rekao je Koštunica.

"Tek usvajanjem ustava novi zakoni dobijaju pravi smisao jer postaju deo jedne velike smislene celine", obrazložio je Koštunica.

"Donošenje novog ustava je veliko delo i za to treba biti kadar. Vi ste predlagači ustava, a moja vlada i ja smo učini sve da do ovoga dođe. Moramo učiniti da dođe i do referenduma", rekao je Koštunica, pozvavši građane da na referendumu glasaju za ustav.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je ponosan što poslanici večeras građanima daruju Ustav Srbije - države srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Nikolić je u Skupštini Srbije uzviknuo: "Živela Srbija" i pozvao sve građane da izađu na referendum, jer, prema njegovim rečima, "to jeste referendum za Srbiju".

Šef poslaničke grupe G17 Plus Miloljub Albijanić istakao je večeras da se Srbija nalazi pred istorijskom odlukom donošenja novog Ustava Srbije. Albijanić je podsetio da su prošle 103 godine od kada je donet poslednji ustav nezavisne Srbije.

Država srpskog naroda i svih građana

Opširniju verziju novog ustava možete pronaći u odeljku Dokumenti, a ukratko u tekstru koji sledi. Istorijat dosadašnjih srpskih ustava možete pročitati ovde.

Predlog novog ustava Srbije predviđa da je Srbija država srpskog naroda i građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

U preambuli se navodi da građani Srbije donose ustav polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica i polazeći od toga da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Ustavom su definisani zastava (koja postoji i koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava), grb se koristi kao Veliki grb i kao Mali grb i himna (svečana pesma "Bože pravde"), službena upotreba srpskog jezika i ćiričnog pisma, dok se službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje zakonom na osnovu ustava.

Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava.

Srbija je svetovna država, navodi se u ustavu, i dodaje da su crkve i verske zajednice odvojene od države, a da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezna.

Zaštita prava

U članu 14. navodi se da Republika Srbija štiti pravo nacionalnih manjina i da država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Posebnim članom navodi se da drzava jemči ravnopravnost žena i muškaraca.

Dodaje se da je zabranjena svaka diskriminacija, posredna i neposredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i opsihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Zabranjena je bilo kakva diskriminacija zbog pripadnosti nacionalnoj manjini, a pripadnici nacionalnih manjina imaju, pod istim uslovima kao ostali građani, pravo da učestvuju u upravljanju javnim poslovima i da stupaju na javne funkcije.

Političko i ekonomsko ustrojstvo

U članu 16. navodi se da su opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava i potvrđeni međunarodni ugovori sastavni deo pravnog poretka Srbije i da se neposredno primenjuju.

U ustavu piše da se krivično gonjenje i izvršenje kazne za ratni zločin, genocid i zločin protiv čovečnosti ne zastareva.

Ustavom se postojeća društvena svojina pretvara se u privatnu pod uslovima, na način i u rokovima predviđenim zakonom.

Narodna skupština ima 250 poslanika.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Ustavom je dozvoljena ustavna žalba potiv pojedinačnih akata ili radnji državnih organa. Ustavni sud ima 15 sudija, koji se biraju i imenuju na devet godina.

Petoro bira Narodna skupština između deset kandidata koje je predlozio predsednik Republike, petoro imenuje predsednik Republike između deset kandidata koje predloži Narodna skupština, a petoro imenuje opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

Položaj pokrajina

Autonomne pokrajine su Vojvodina i Kosovo i Metohija. Suštinska autonimija Kosova i Metohije urediće se posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu ustava, piše u predlogu ustava.

Nove autonomne pokrajine mogu se osnivati, a postojeće ukidati ili spajati po postupku predviđenom za promenu ustava.

Predlog za osnivanje, ukidanje ili spajanje pokrajina utvrđuju građani na referendumu, a teritorija autonomnih pokrajina ne može se menjati bez saglasnosti njihovih građana na referendumu.

Autonomne pokrajine se između ostalog staraju o ostvarivanju ljudskih i majinskih prava, utvrđuju simbole pokrajine i njihovo korišćenje, upravljaju pokrajinskom imovinom.

Autonomne pokrajine takođe imaju izvorne prihode kojima finansiraju svoje nadležnosti, obezbeđuju sredstva jedinicama lokalne samouprave za obavljanje poverenih poslova, donose svoj budžet i završni račun.

Budžet Vojvodine je najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije s tim što se tri odsto od tih sedam odsto koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Najviši pravni akt autonomne pokrajine je statut koji usvaja skupština autonomne pokrajine, uz prethodnu saglasnost Narodne skupštine. O pitanjima iz svoje nadležnosti autonomna pokrajina donosi odluke i druga opšta akta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: