Treći put za Ibarsku

Danas je u Okružnom sudu u Beogradu ponovo počeo postupak za atentat na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, treći po redu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2006.

08:07

Default images

Na prvom ročištu današnjeg suđenja četvorica prvooptuženih su se izjasnili da nisu krivi. Radomir Marković, koji je označen kao organizator i naručilac četvorostrukog ubistva, naveo je da se nalazi na optuženičkoj klupi samo zato što nije hteo da optuži Slobodana Miloševića.

Posle skoro sedam godina od četvorostrukog ubistva članova SPO-a na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva Vuka Draškovića, suđenje za taj zločin ponovo je na početku. Ovog puta optuženi Duško Maričić i Leonid Mlivojević dovedeni su u sud u sivim zatvorskim uniformama jer služe kaznu za ubistvo Ivana Stambolića.

Uočljivo je bilo da su svi ostali imali lisice osim Radomira Markovića. Bivši šef Državne bezbednosti bio je osuđen za pomaganje izvršiocima ubistva, a oslobođen je optužbe da je i sam učestvovao u ubistvu.

Zastupnik porodica oštećenih Dragoljub Todorović kaže da je upravo zbog toga ukinuta presuda, pa mu nije jasno zašto sudija nije imao nijedno pitanje za optužene: "Malo sam u nedoumici, ne znam da li je predsednik Veća prihvatio ocenu dokaza koju je dao Vrhovni sud ili se drži svoje ocene dokaza. To je najvažniji detalj sa današnjeg suđenja za mene."

Odbrana Markovića se ne slaže sa stavom advokata zastupnika porodica: "Poništeno je zbog bitnih povreda obrade krivičnog postupka, a Radomir Marković je osuđen po zakonu po kome nije moglo da mu se sudi. To je jedna od osnovnih i glavnih stvari. Nigde nećete naći u drugostepenoj presudi da je poništena, odnosno ukinuta, zato što je činjenično stanje ili dokazi u spisima drugačiji od onog kako je to odlučio prvostepeni sud po pitanju glavne stvari", kaže Goran Petronijević, advokat odbrane.

Prema optužnici Milorad Ulemek je sada četvrtooptuženi, posle bivšeg načelnika DB-a Srbije i Beograda i načelnika beogradske policije, koji su mu u to vreme bili nadređeni.

Prava dva suđenja umnogome su se razlikovala od ovog. Na prvom suđenju bilo je četvorica optuženih, dok je na drugom na optuženičkoj klupi sedelo njih 12. Milorad Ulemek prvi put je bio svedok a drugi put optuženik. On je u junu prošle godine, zajedno s još petoricom pripadnika JSO-a, nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za ovo delo.

Optuženi za Ibarsku magistralu su i među ličnostima kojima se bavi večerašnji dokumentarni film B92 i nedeljnik Vreme o Jedinici za specijalne operacije.

Danica Drašković: Ogorčena sam

Danica Drašković, jedna od oštećenih, ogorčena je činjenicom da je sve vraćeno na početak i optužuje ministra policije i direktora Bezbednosno-informativne agencije da ispunjavaju obećanje dato Ulemeku pri njegovoj predaji 2004.

"Nezapamćeno je da se suđenje obnavlja po treći put iz istih razloga iz kojih je i prošli put obnovljeno. Osnova za poništenje presude je ustanoviti da li postoji domet mobilnog telefona na tom mestu i da li je mogla da postoji komunikacija nalogodavaca, a to je Radomir Marković, i ostalih, a to je već utvrđeno u prošlom postupku, i to veštačenjem. Pored toga, postoji moje svedočenje da me je Vuk pozvao mobilnim sa tog mesta", kaže ona i dodaje da se neće pojaviti kao svedok na obnovljenom suđenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: