Medijska slast

Medijski stručnjaci kažu da izmene zakona o radiodifuziji po hitnom postupku pokazuju da vlast želi da održi kontrolu nad elektronskim medijima.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2006.

11:32

Default images

Nevladine organizacije Centar za podršku demokratskim inicijativama i fondacija Konrad Adenauer upozoravaju da je uticaj izvršne vlasti na radiodifuziju kroz izmenjeni zakon o ovoj oblasti sve vidljiviji.

Analizirajući primenu zakona o radiodifuziji Miroljub Radojković, profesor na Fakultetu političkih nauka ocenio je da ni jedan zakonski rok koji se tiče medija ili telekomunikacija nije poštovan. Radojković kaže da i ova vlast primenjuje istu strategiju prema medijskim zakonima kao i prethodne: "Ne poriče standarde, ne poriče potrebu da se ti zakoni donesu. Uzima te zakone kao značku, videli ste naše političare kako nose te značke evropske integracije. Ali, u suštini se u realnom političkom životu bave strategijom odlaganja."

Radojković upozorava i da se mediji sve više uključuju u predizborne aktivnosti stranaka pre zvanične kampanje i da u tome prednjači javni servis.Vlada može da kaže sve što ima i najbolje što ume, slično matrici sa svečanim otvaranjem novih objekata, kako se to radilo za vreme vladavine SPS-a.

U analizi radijskih programa na nacionalnim frekvencijama Rade Veljanovski je ocenio da Radio B92 i Index imaju najkompletnije programe. Veljanovski smatra da se te dve stanice ističu čvrstom programskom šemom i visokim profesionalnim nivoom novinara.

Podsetimo, Skupština Srbije je usvojila izmene pre sedam dana, a stručna javnost i Misija OEBS-a su oštro reagovali, zahtevajući održavanje javne rasprave. Stručnja udruženja pozvala su predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpisuje ukaz o proglašenju Zakona i da ga vrati Skupštini na novo izjašnjavanje.  Tadić još nije potpisao ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radio-difuziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: