Borbe s vodom

Srbija se i dalje bori s poplavama. Vanredna situacija u 10 opština, tokom noći bilo najteže u Smederevu i Golupcu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 15.04.2006.

10:10

Default images

Padavine u protekla dva dana uzrokovale porast na većini vodotokova u Srbiji. Vodostaji Dunava, Tise, Save i Tamiša i dalje su u porastu. Vlada proglasila vanredno stanje odbrane od poplava u opštinama Žabalj, Titel, Zrenjanin, Bela Crkva, Sečanj, Negotin, Veliko Gradište, Smederevo, Požarevac i Golubac.

Vlada Srbije otvorila je i žiro-račun za pomoć ugroženima od poplava na teritoriji Srbije kod Uprave za trezor pri Ministarstvu finansija. Broj dinarskog računa je 840-1362721-30, s pozivom na broj 97-41-601.

Neprospavana noć u Smederevu, sirene u Golupcu

Poplavljen deo Smedereva (Beta)
Najteža noć je, po svemu sudeći, bila u Smederevu, gde nivo Dunava i dalje raste. Teške mašine, kamioni puni peska, vatrogasna kola, vojska, policija i građani imali su mnogo posla. Obustavljen je saobraćaj, isključena je struja u svim ulicama. U Staroj luci građani su do ranog jutra punili vreće s peskom. Najkritičnije je kod Veslačkog kluba i Železničke stanice kod tvrđave, gde nije bilo vremena za postavljanje vreća, već je viljuškarima nabacana zemlja i formirani novi nasipi jer su čak dve linije nasipa popustile pod naletima vode. U naseljima kod Dunava poplavljeno je oko 240 kuća, za sada je evakuisano 35 ljudi iz naselja Metalor, a ostali nisu hteli da napuste kuće, iz Smedereva javlja novinarka B92 Jelena Ilić. Mehanizacije je dovoljno, ali ne i ljudstva, pa iz opštinskog štaba za odbranu od poplava apeluju na građane da se priključe odbrani grada. Smederevu su neophodne čizme. Nivo Dunava je na 843 centimetra, 40 centimetara više od ikada zabeleženog vodostaja, a pretpostavlja se da će nivo i dalje rasti. Ojačavanje bedema sprovodi se na više od dva kilometra obale, a uvedena su i stalna dežurstva.

U Golupcu su poplavljeni podrumi i prizemlja nekoliko stambenih zgrada i kuća i svi važniji objekti, kap što su Autobuska stanica, zgrada Elektrodistribucije, odbanište, škola, hotel. Vlada je u opštini Golubac uvela vanredne mere, a jutros u 5.00 oglasila se sirena za uzbunu. Predsednik opštine Zoran Pajkić kaže da je Vlada uvela vanredne mere koje podrazumevaju i radnu obavezu, a u Vladi kažu da je opasnost od poplavljivanja grada u širim razmerama za sada izbegnuta.

Golupčani se danas u mnogo većem broju odazivaju na pozive da pomognu u postavljanju nasipa i peščane brane. Golubac plave voda iz Dunava i velike količine podzemnih voda. Voda stalno ugrožava nasipe, a građani, vojska i policija ih neprestano dodatno ojačavaju. Član Štaba za odbranu od poplava Rade Mihajlović kaže da u odbrani od popalva pomažu vojska, policija, preduzeća, ljudstvom i mehanizacijom, ali i građani.

Autobuska stanica i Jedriličarski klub prepoznaju se samo po rekvizitama i natpisima. Šetaliste uz reku, dugo oko kilometar, kao da ne postoji, a voda je sprala zemljanu osnovu pešačke zone, probila ploče na šetalištu, pa voda iz njega izbija kao iz gejzira, za B92 javlja Radoslavka Despotović. U Golupcu kažu da je najkritičnija noć koja sledi. Dežurni telefon Štaba za odbranu od poplava u Golupcu je 012 78 169.

U Velikom Gradištu beleži se stagnacija vodostaja. Nivo Dunava je na 960, ali se glavni nalet očekuje tokom noći i jutra.

U Starom Kostolcu Mlava je u blagom opadanju, ali je oko 300 domaćinstava još poplavljeno.

Negotin: Moguće katastrofalne posledice

Štab za elementarne nepogode u Negotinu upozorio je da dalji porast nivoa Dunava može ozbiljno ugroziti i tu opštinu. Kako prenose lokalni mediji, u toj opštini ugroženi su instalacija Jugopetrola, Železnička stanica i pruga u Prahovu, pa dežurne ekipe rade na održavanju bedema. U štabu upozoravaju da bi veći vodostaj doveo do katastrofalnih posledica. Više desetina domaćinstava u okolnim selima je poplavljeno.

U Beogradu za sada dobro

Èuvajte džakove, poruèuju nadležni - Zemunski kej (Fonet)
Očekuje se da se danas nivo Save u Beogradu poveća osam, a Dunava 10 centimetara. Šef beogradskog štaba za odbranu od poplava Srđan Jovanović kaže da se vrh poplavnog talasa u Beogradu očekuje danas ili tokom noći. On kaže da se voda uglavnom povukla sa saobraćajnica, a da Beogradvode nastavljaju da ispumpavaju vodu kod kule Nebojša kako bi tu bio uspostavljen saobraćaj, naročito važan za terenta vozila. Tu je sinoć jedno vreme saobraćaj bio zaustavljen.

Srđan Jovanović, šef beogradskog štaba za odbranu od poplava, upozorava da gosti beogradskih splavova, a pogotovo devojke u cipelama sa štiklama, skaču po peščanim bedemima i buše džakove. U štabu upozoravaju Beograđane da posle zabave na splavovima žurku ne nastavljaju na džakovima koji brane grad od vode. "Naši mladi sugrađani koji su koristili usluge splavova na Zemunskom keju u ranim jutranjim satima, verovatno nemajući neku drugu zabavu, šetali su se po peščanim bedemima, naročito su devojke koje nose štikle cepale džakove, pa bih apelovao na naše sugrađane da nađu neku drugu zabavu", kaže Jovanović.

Gradonačelnik Nenad Bogdanović obišao je odvodne kanale na levoj strani Dunava i najavio da će grad nadoknaditi štetu svima koji su pretrpeli štetu. "Kada sve to prođe, biće malo više nervoze, naročito među onima koji su izgubili kuće, ali sve što je stradalo, i legalno i nelegalno, daćemo doprinos da ljudima bude omogućeno da normlano žive", kaže on. Građani Beograda čiji su objekti ugroženi poplavom treba da se jave opštinskim štabovima radi obezbeđenja džakova za odbrambene nasipe, navodi se u javnom apelu Gradskog štaba za odbranu od poplava. U apelu se navodi da Gradski štab raspolaže dovoljnom količinom džakova koje, na pisani zahtev, dostavlja opštinskim štabovima, a takođe se mole građani da ne uzimaju džakove sa izgrađenih odbrambenih bedema jer time ugrožavaju i bezbednost svojih objekata.

Beogradski štab zabranio je kretanje motornih vozila i pešaka nasipom na Adi ciganliji, ali i i komunalnim vozilima, sem u izuzetnim slučajevima. Bulevar vojvode Bojovića, kod kule Nebojša ispod Kalemegdana, zatvoren je za saobraćaj jer se preko kolovoza postavljaju vreće sa peskom, pa treba koristiti alternativne pravce, ulicama kneza Sime Markovića, Pariskom i Tadeuša Košćuška. U Hercegovačkoj ulici, u kojoj se pojavljuju podzemne vode kroz šahtove, otežan je prisutup Autobuskoj stanici Lasta, a u Bulevaru vojvode Mišića saobraćaj i dalje funkcioniše otežano. Sve linije javnog gradskog prevoza saobraćaju redovnim trasama, sem linija 24 i 79, koje zbog vode u podvožnjaku u Ulici Tadeuša Košćuška koriste stajalište linije 26. 

Štetu su pretrpeli i luksuzni švajcarski i austrijski brodovi-hoteli koji su zbog zabrane plovidbe Dunavom u luci umesto na krstarenju.

Rizik po Zrenjanin

Kovin (Slaviša Papiæ)
Od ranih jutarnjih sati količina vode koja u Begej stiže iz Tise povećava se velikom brzinom i ugroženi su već i pojedini delovi Zrenjanina. Opštinskom štabu za odbranu od poplava stižu učestale prijave građana iz nekoliko naselja, a stanovnici se i sami organizuju i uz pomoć džakova s peskom improvizuju odbrambene nasipe. Rukovodilac štaba za odbranu od poplava Dušan Juvanin kaže da je prva takva akcija građana zabeležena u zrenjaninskom naselju Berbersko, gde uz obalu Begeja više stotina građana puni džakove s peskom i gradi bedem visine 60 centimetara.

Na području srednjeg Banata nivoi Tise i Tamiša su u porastu. Na Tisi je, u delu te reke od Titela ka Zrenjaninu, zabeleženo sporije povećanje nivoa vode nego prethodnih dana. Jutros je na mernoj stanici kod Titela izmereno 816 centimetara, a očekivan maksimalan nivo je 822. Najkritičnije stanje je na desnoj obali, od Mošorina prema Žabaljskom mostu.

Predsednik opštine Titel Milivoje Petrović kaže za B92 da je na Tisi podignut i drugi nasip, ali da je situacija i dalje ozbiljna. "Procenjuje se da će u narednih 24 sata i dalje rasti, nekih 10 centimetara, što može ugroziti sve što smo do sada uradili na prvom nasipu neposredno uz Tisu, a to su dve linije odbrane. Biće nam potrebno i malo sreće, imamo šanse da izdržimo ako Dunav bude opadao", kaže on.

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivana Dulić-Marković izjavila je da postoji opasnost da nasipi na Tisi popuste i apelovala na građane da slušaju direktive lokalnih kriznih štabova. Obilazeći nasipe na Tisi u selu Mošorin kod Titela ona je rekla da bi za svaki slučaj trebalo napraviti spiskove za evakuaciju građana. "Vlada je svuda na terenu, svi smo mobilisani i ostaje nam da se uzdamo u Boga da će se sve dobro završiti", rekla je ministarka.

Branioce zabrinjava mogućnost probijanja nasipa jer iz dana u dan ima sve više oštećenja i raskvašenih delova, koji posebno mogu da budu opasni ako se visok vodostaj duže zadrži. Na Dunavu je problematična deonica kod sela Ivanovo, u opštini Pančevo, dok na području Novog Sada ima problema u naselju Telep i u Petrovaradinu, gde je na nasipu uz prugu primećeno raskvašenje koje je sanirano postavljanjem vreća s peskom. Najviše problema i dalje ima na Tisi, nizvodno od Žabaljskog mosta, na deonicama nasipa koje nisu rekonstruisane i kojima se u poslednjih nekoliko dana zbog raskvašenih puteva može prići samo sa vode, što znatno usporava transport vreća s peskom i njihovo postavljanje.

Tamiš i dalje raste četiri centimetra na sat, a vodostaj u opštini Sečanj, blizu granice s Rumunijom, kod sela Jaša Tomić, je 746 centimetara. Da su tamošnja sećanja sveža na prošlogodišnje poplave pokazuje i angažovanje stanovnika Jaše Tomića na postavljanju nasipa, što je potvrdila i Dušica Karabenč iz Kriznog štaba Sečanj. "Talas neće biti toliko velik, maksimum će biti na 780 ili 790, dakle oko 50 niži od najvišeg. Malo smo mirniji, ali se još užurbano radi, zatvaramo sva mesta gde može doći do prodora vode, branimo sela, učvršćujemo nasipe. Opuštanja nema jer je prognoza uvek samo prognoza", kaže ona. 

Ministar odbrane Zoran Stanković ponudio je nadležnima i meštanima nekoliko sela u opštini Sečanj pomoć Vojske u odbrani od poplava, ako se za to ukaže potreba. Stanković obilazi danas te krajeve u pratnji komandanta Novosadskog korpusa, general-majora Stanimira Matijevića.

Vanredne mere na Savi kod Šapca

Vanredne mere odbrane od poplava danas su uvedene na reci Savi kod Šapca, a reka je dostigla 499 centimetara. Mere vanredne odbrane uvedene su delu toka Save u dužini 93,4 kilometra, od sela Provo do ušća reke Drine u selu Crna Bara. Prema navodima šabačkog Centra za obaveštavanje, Sava je u toj opštini u blagom porastu, ali ne preti njeno izlivanje.

Kritična situacija je nizvodno od Šapca, u selu Provo, opština Vladimirci, gde je reka na pet centimetara od vrha nasipa, a nasip je na tri mesta oštećen. U selu Provo podzemne vode poplavile su preko 1.000 hektara oranica.

Otežano telefoniranje u delu Beograda

Telefonski saobraćaj otežan je u delovima Beograda, a u pojedinim naseljima je i u prekidu, zbog oštećenja telekomunikacionih kablova usled porasta vodostaja Save i plavljenja dela Bulevara vojvode Mišića, saopštio je Telekom Srbija. Telekom je naveo u saopštenju da zato nije moguće ostvariti veze korisnika određenih analognih centrala. Do normalizacije saobraćaja doći će kada budu otklonjeni kvarovi na poplavljenom delu spojnog puta između analogne centrale Čukarica i ostalih analognih centrala u gradskom području, naveo je Telekom, čije ekipe pokušavaju da nađu rešenje za usmeravanje saobraćaja na alternativne pravce.

Telekom je saopštio i da je hitnom intervencijom već otklonio kvarove na podzemnim kablovima kod Autobuske, Železničke i stanice MUP-a. Pojedinačne kvarove građani mogu da prijave na telefon 977.

Gradnja 40 kuća u Bogdanju

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić izjavio je da će Vlada sanirati sve štete nastale zbog klizišta i poplava u Srbiji. Izgradnja 40 kuća za meštane sela Bogdanje kod Trstenika, čija su domaćinstva srušena ili oštećena klizištem, počela je danas u tom mestu, a gradilište je tim povodom obišao i Ilić. "Sredstva su obezbeđena i nije ništa sporno da izvođači odmah krenu s radovima, zemljište je isparcelisano i pravno je sve rešeno, pa sada samo treba da izvođači intenzivnije krenu", rekao je Ilić novinarima. On je rekao i da je ljut što radovi nisu počeli ranije punom parom, odnosno juče, kada je kiša prestala da pada.

Naglo otapanje snega i podzemne vode pokrenule su tokom marta klizište u selu Bogdanje, gde je od 300 domaćinstava njih više od 150 trajno oštećeno ili srušeno. Za najugroženija domaćinstva danas je počela gradnja 40 stambenih objekata na lokaciji pored regionalnog puta Kruševac-Trstenik, u ataru sela Bogdanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: