"Najveća balkanska svadba"

Slovenački list Finance saznaje da će povezivanje Delte, Merkatora i Agrokora početi već ove godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

12:30

Default images

Pod naslovom "Najveća balkanska svadba", slovenački list objavljuje da iz pouzdanih izvora saznaje da su pregovori o udruživanju tri najveća trgovačko-prehrambena preduzeća na Balkanu, već počeli. Poznavaoci prilika očekuju najviše teškoća u ovom projektu pri uključivanju hrvatskog Agrokora i to zbog istorijsko-političkih odnosa između Srbije i Hrvatske. Tri preduzeća će se najverovatnije udružiti u zajednički holding.

Udruživanje je moglo da počne još 2004.godine, ali su se tada sukobili tadašnji predsednik uprave Merkatora, Zoran Janković i prvi čovek Delte, Miroslav Mišković. Mišković i Janković su se tada dogovorili sa Ivicom Todorićem iz Agrokora, da zajednički preuzmu C Market, ali ih je Janković preduhitrio samostalnom ponudom Merkatora. Jankoviću tada nije uspelo da samostalno preuzme C Market, koji je lani kupio konzorcijum srpskih preduzeća, koje je vodio holding Delta, pišu Finance. Zoran Janković je inače prošle godine smenjen sa mesta predsednika uprave Merkatora, koji sada vodi Žiga Debeljak.

Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenca, koji je sada i najveći vlasnik Droga Kolinske i Merkatora, je krajem prošle godine za Finance izjavio da udruživanje Delte, Agrokora i Merkatora nije priča koja bi mogla da se završi ove godine, ali bi mogla da počne. Još uvek se ne zna da li bi u to udruživanje mogla da se uključi i Droga Kolinska, koja je prošle godine kupila Soko Štark.

Finance pišu i da prema ocenama prošlogodišnjih poslovnih rezultata je među pomenutim preduzećima najveće Merkator. Agrokor je jako zadužen, a Delta prema nezvaničnim izvorima Financi ima još uvek nešto zaliha od prošlogodišnje prodaje Delta Banke i Delta Osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: