Prijava protiv sudije zbog Mobtela

MUP Srbije podneo je krivičnu prijavu Okružnom državnom tužiocu u Beogradu protiv sudije Žanke Radić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2006.

08:38

Default images

Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je počinila krivično delo kršenje zakona od strane sudije. Sudija Žanka Radić donela je rešenje o ispravci rešenja o registraciji firme Braća Karić BK Trejd i time preinačila ime osnivača preduzeća, čime je postupila suprotno Zakonu o registraciji privrednih subjekata.

Postoji osnovana sumnja da donošenje ovog sudskog rešenja, koje je sudija Žanka Radić donela  van svojih zakonskih ovlašćenja, može uticati na proces koji se vodi pred Arbitražnim većem u Cirihu, i to u korist BK Trejda, a na štetu PTT Srbija, kaže se u saopštenju MUP-a.

Završetak arbitraže

Cirih
Pred Međunarodnom arbitražom u Cirihu počelo je završni deo postupka koji treba da utvrdi ko je većinski vlasnik u kompaniji Mobtel, država i njeno preduzeće PTT ili sistem BK.

Iako su iz PTT-a najavili da u Švajcarsku nose nove papire do kojih je ovih dana došla poreska policija, ekonomski stručnjaci smatraju da oduzimanje licence Mobtelu ne bi trebalo da utiče na presudu. Međunarodna arbitraža u Cirihu utvrdiće samo ko i u kom procentu ima većinsko vlasništvo u Mobtelu.

B92 ekskluzivno saznaje da su danas na arbitraži iznošeni dokazi koji pokazuju da udeo BK trejda u preduzeću Mobtel ne bi trebalo da bude veći od 30 odsto, da BK trejd godinama nije imao uknjižen osnivački ulog u Mobtelu i da je ulog uknjižen tek 2003. godine. Izveštaj pokazuje da su beskamatni krediti izmedju članica BK sistema poslužili za formalno knjiženje uloga BK trejda u Mobtelu. Ukoliko arbitraža presudi da država ima više od 49 odsto vlasništva u Mobtelu povećaće se vrednost duga za neisplaćene dividende PTT-u.

Odluka se očekuje na proleće i ne bi trebalo da bude odložena zbog istrage koja se sprovodi u vezi s zloupotrebama u toj kompaniji. Ekonomski analitičar Miša Brkić rekao je u Kažiprstu B92 da je u potezima Vlade Srbije, koja je Mobtelu oduzela licencu za rad, ključni problem što postupak nije pokrenut pred sudom. Tu bi se pokazalo da Karići, kao suvlasnici u Mobtelu, državi 10 godina nisu plaćali dividendu i da zbog toga treba da plate 52 miliona evra.

Kako ovim potezom nije poštovala zakon, ne mora da znači da će Vlada poštovati i odluku arbitraže u Cirihu, kaže Brkić: "Vlada je pokazala da je nikakvi propisi ne obavezuju i da može da radi šta god hoće tako da ne verujem da će i tu međuanrodnu arbitražu, ako joj odgovara da prihvati kao važnu činjenicu“.

Postupak za utvrđivanje većinskog vlasništva u Mobtelu pokrenut je 2003. kada je Sistem Braća Karić tužio PTT tvrdeći da je sa 51 odsto većinski vlasnik. Sa druge strane država tvrdi da ima i do 58 odsto vlasništva. S obzirom da je Mobtel prošle godine kupio konzorcijum austrijskih biznismena na čelu sa Martinom Šlafom u Cirihu se država Srbija po prvi put sureće sa njihovim pravnim zastupnicima.

Legalísta i lagalísta

Jedan od braće Karić, Dragomir na skupu podrške Bogoljubu Kariću u Novom Sadu optužio je Vladu Srbije za političku odmazdu lidera PSS-a. On kaže da će se Bogoljub Karić, bez obzira na moguće hapšenje, u zemlju vratiti posle Srpske nove godine: "Ništa nije široko, ništa nije tajno. Zapamtite, nije Bogoljub Koštunica, nije Bogoljub naivan da napravi najveću uslugu Vojislavu Koštunici i da ne dođe. Bogoljub će doći. Bogoljub je legalísta, a gospodin Koštunica je lagalísta to je ogromna razlika, to morate da odvojite. Bogoljub će doći, nema razloga da ne dođe, nema čega da se plaši. Vlada se plaši njegovog dolaska i želeli bi da se on ne vrati".

Tri prijave protiv Harpura

Protiv Patrika Harpura za kojim je raspisana potraga, MUP Srbije je Okružnom državnom tužiocu u Beogradu podneo tri krivične prijave.

Patrik Harpur je u ime Mobtela protivzakonito potpisao ugovor sa Mobikosom, čiji je vlasnik Ekrem Luka, i zbog toga je podneta prijava za krivično delo zloupotrebe službenog položaja. MUP Srbije je podneo krivične prijave protiv Harpura i za krivično delo izbegavanja plaćanja poreza, kao i za krivično delo odavanja službene tajne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: