KOSTUNICA: POSTOVATI REZOLUCIJE I DOGOVORE

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2000.

23:36

Default images
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica zauzeo se u Bujanovcu za postovanje medjunardnih rezolucija i dogovora kako bi se resilo krizno stanje u zoni bezbednosti na administrativnoj granici Srbije i Kosova. Na konferenciji za novinare nakon razgovora sa lokalnim funkcionerima, Kostunica je rekao da je diplomatija najbolji put da se aktuelna situacija razresi. On je istakao da to ne znaci da medju snagama bezbednosti ima neodlucnosti, ali je takodje upozorio da ne treba "nasedati na obezglavljene akcije". "Za nas je najpre vazno da resimo pitanje bezbednosti u jednom delu nase teritorije - na ovom rubnom podrucju. To je trenutno sto cinimo. Nas drugi cilj je, naravno, da se bezbednost vrati u kopnenu zonu bezbednosti i insistiracemo na postovanju Vojno-tehnickog sporazuma potpisanog u Kumanovu", rekao je Kostunica. Na pitanje gde je granica strpljenja, on je odgovorio "u diplomatiji, koja je najbolji odgovor da se problem resava pravilnim putem". "Mi cemo se boriti i, uveren sam, izboriti svim diplomatskim sredstvima da se stanje u kriznom podrucju vrati na prvobitno, gde ce biti mesta i za srpsko stanovnistvo i za patrole srpskih snaga bezbednosti", rekao je predsednik SRJ. "Nama je cilj da se ovakvo stanje vise ne ponovi", dodao je Kostunica i naveo da su teroru ekstremnih Albanaca izlozeni ne samo Srbi i policija, vec i sami Albanci. Kostunica je najavio da ce policija u tampon zoni i ubuduce imati iskljucivo lako naoruzanje propisano medjunarodnim dogovorom, a van te zone svo raspolozivo naoruzanje. Predsednik SRJ je u ponedeljak uvece gradjanima Bujanovca porucio da je dosao na jug Srbije kako bi bio sa njima. Obracajuci se gradjanima okupjenim u centru mesta, Kostunica je rekao: "Za vas cemo raditi, na vas cemo misliti i za vas sve uciniti". "Kada sam dosao ovde, video sam i neku suzu, neka bude i te suze, ali zato sto se ovaj narod slozio i zato sto je iznad svega stavio interes otadzbine", rekao je Kostunica. Prethodno, uoci sastanka sa lokalnim funkcionerima u Bujanovcu, on je rekao da je u zoni bezbednosti na administrativnoj granici Srbije sa Kosovom nastao problem zato sto Kfor ne obavlja svoje duznosti. Kostunica je u Bujanovac dosao u pratnji nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojse Pavkovica, komandata Trece armije VJ general-potpukovnika Vladimira Lazarevica i sefa drzavne bezbednosti Srbije Radeta Markovica, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: