Ubijen brat Ramuša Haradinaja

Ubijen je brat Ramuša Haradinaja, Enver Haradinaj, u blizini sela Raušić kod Peći.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2005.

17:26

Default images

Kako je saopštila Kosovska policijska služba u Peći na Envera Haradinaja iz vozila u pokretu pucale su za sada nepoznate osobe. U napadu je, prema informacijama udruženja proizašlih iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, ranjen i Artan Toljaj, koji je bio u vozilu sa Haradinajem.

Ubistvo Haradinaja osim političkih predstavnika kosovskih Albanaca oštro su osudili i predstavnici medjunarodne zajednice. U ime šefa UNMIK-a osudu je izrekao njegov zamenik Lari Rosin: "Želim prvenstveno da uverim porodicu Haradinaj, ali i ostale gradjane Kosova da će UNMIK policija iskoristiti sve moguće načine da identifikuje počinioce ovog zločina".

Komesar medjunarodne policije na Kosovu Kai Vitrup osim osude uputio je i apel za pomoć: "Mi pozivamo sve koji znaju nešto o ovom zločinu da odu u policiju ili u opštinu tako da policija i ljudi Kosova zajedno na taj način pokažemo da ovakav zločin ne može da prodje bez hapšenja i kažnjava onih koji su počinili taj zločin".

Enver Haradinaj je treći ubijeni rodjeni brat Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera Kosova koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Njegova druga dva brata, Škeljzen i Luan, ubijeni su tokom sukoba na Kosovu kao visoki oficiri bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Haradinaj ima još dva brata. Daut je na izdržavanju kazne u zatvoru u Dubravi kod Istoka, a najmladji brat Frašer je učenik srednje škole.

Enver Haradinaj bio je pripadnik OVK i tokom sukoba na Kosovu je u više navrata ranjavan.

Nova faza obračuna na Kosovu

Ubistvom Envera Haradinaja u petak popodne Kosovo i Metohija ulazi u novu fazu međualbanskih političko-mafijaških obračuna, ocenjuje Forum za bezbednost. Ovo pokazuje da je situacija na Kosovu i Metohiji evidentno različita u odnosu na saznanja sa kojima su iz Prištine otputovali članovi međunarodne Kontakt grupe, koji su upravo razmatrali ’’standarde života’’ na Kosovu i Metohiji.

Forum za bezbednost i demokratiju smatra da je, od danas popodne,  uz sve ono što se dešavalo od odlaska Ramuša Haradinaja u Hag , pozicija specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN nepopravljivo  ugrožena - iako on nije ni prvi ni jedini krivac zatočeništva međunarodne zajednice u miljeu albanske mafije; mafije kojoj na Kosmetu ne odgovaraju nikakav napredak i multietničnost, već pre svega  stanje i ’’državnost’’ u funkciji interesa kriminala, zločina i trgovine ljudima i drogom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: