Ko je veći katolik od pape

Gradovi u Poljskoj ušli su u trku koji od njih će preminulom papi Jovanu Pavlu II podići veći spomenik.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2005.

11:31

Default images

Grad Krakov je tako odlučio da papi posveti celo brdo. Preciznije da ga napravi. Iz toga grada je papa kao nadbiskup otišao u Vatikan, a brdo će biti napravljeno od zemlje prikupljene sa svih mesta koja je papa posetio tokom svojih brojnih putovanja.

Podizanje brda na mestu gde je nekada stajala fabrika "Solvaj", u kojoj je radio mladi Karol Vojtila, kasnije Jovan Pavle II, trajaće tri meseca, a Krakovljani će koštati pet miliona evra.

Papin rodni gradić Vadovice Jovanu Pavlu II podiže spomenik kraj bazilike najsvetije Device Marije, u kojoj je papa kršten i primio prvo pričešće.

U Vroclavu će podići monumentalnu kapiju, čija izgradnja bi trebalo da traje godinu dana.

Varšava spomenik podiže u centru, na Trgu Pilsudskog, na mestu na kojem je papa, prilikom prve posete domovini po izboru za papu ohrabrio Poljake da dignu glave i usprotive se totalitarnom režimu.

Pošto Vatikan nije izašao u susret željama Poljaka da bar njegovo srce bude sahranjeno u Poljskoj, u zamku Vavel u Krakovu, poglavar poljskih katolika, kardinal Juzef Glemp, planira da se u varšavskoj četvrti Vilanov izgradi kriptu i u nju smesti simboličan papin sarkofag.

Spomenici svih vrsta i veličina niču i na trasama koje je u Tatrama papa pohodio u mladosti, kao planinar, a ne postoji mesto u Poljskoj koje neće dobiti ulicu ili trg sa imenom pokojnog pape.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: