JUGOSLAVIJA PRIMLJENA U OEBS, SVILANOVIC PODIGAO ZASTAVU SRJ

Izvor: B92

Petak, 10.11.2000.

13:13

Default images
Konsenzusom svih zemalja clanica, Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u petak je primio SR Jugoslaviju u clanstvo te medjunarodne organziacije. Ceremoniji prijema SRJ u OEBS prisustvovao je sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic. Po izglasavanju odluke o prijemu SRJ, predsedavajuca Stalnog saveta OEBS-a Juta Stefan-Bastl istakla je hrabrost gradjana Jugoslavije da izdejstvuju mirne politicke promene u zemlji.

Zauzimajuci mesto koje je od 1992. prazno, ministar inostranih poslova SRJ Goran Svilanovic ocenio je da Jugoslavija odluku o prijemu u OEBS smatra znakom podrske demokratskim promenama i novoj vlasti u zemlji. On je podsetio da je SRJ sada clan UN, Pakta stabilnosti za jugositocnu Evropu i OEBS-a oi dodao da mnogobrojni susreti zvanicnika SRJ i medjunarodnih organizacija "pokazuju odlucnost medjunarodne zajednice da pomogne SRJ u demokratizaciji". Govoreci o prioritetima spoljne politike Jugoslavije, Svilanovic je naveo njenu dalju reintegraciju u medjunarodne organizacije, saradnju i normalizaciju odnosa sa susedima. On je istakao da je SRJ otvorena za saradnju sa svima i naglasio spremnost za prihvatanje svih principa i dokumenata OEBS-a, uputivsi poziv misiji OEBS-a za pocetak nove ere odnosa sa Jugoslavijom. Sef jugoslovenske diplomatije je naglasio da SRJ podrzava aktivnosti OEBS-a na Kosovu i da se situacija u tom regionu moze resiti na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Nakon skidanja zastave bivse SFRJ i postavljanja jarbola SRJ ispred sedista OEBS-a u Becu, generalni sekretar austrijskog ministarstva inostranih polsova Alebert Roan je naglasio da ce OEBS podrzati demokratske procese u SRJ, dodavsi da je ta organizacija prihvatila poziv jugoslovenskih vlasti da prati predstojece republicke izbore u Srbiji. Roan je naglasio da SRJ u narednom periodu mora da resi nekoliko pitanja, a pre svih uspostavljanje dobrih medjususedskih odnosa, u interesu stabilnosti regiona. Prema njegovom misljenju, takodje je veoma vazno i resavanje odnosa izmedju Srbije i Crne Gore, dok na Kosovu treba da usledi pomirenje etnickih grupa i uspostavljanje multietnicnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: