Juščenko i Janukovič počeli pregovore

Radna grupa koju čine dva kandidata na izborima za predsednika Ukrajine, započela je u subotu uveče pregovore.

Izvor: B92

Nedelja, 28.11.2004.

10:57

Default images

Sastanak Viktora Janukoviča i Viktora Juščenka, prema rečima Juščenkovog predstavnika Ivana Pliušča, prva je runda pregovora čiji je cilj da Ukrajina izađe iz krize, nastale nakon što je opozicija osporila rezultat da je na izborima pobedio Janukovič, a koji je saopštila Centralna izborna komisija.

Istovremeno, ukrajinska opozicija pozvala je svoje pristalice, koji sedam dana protestuju u centru Kijeva, da danas naprave pauzu, ali da se u velikom broju okupe sutra ispred zgrade Vrhovnog suda, koji treba da donese odluku o izbornom rezultatu.

Inače, Juščenko, Janukovič i odlazeći predsednik Ukrajine Leonid Kučma, sastali su se u i petak kako bi pokušali da pronađu rešenje krize a u mnogobrojnim pokušajima da se reši novonastala situacija u Ukrajini poredivali su i zvaničnici evropskih zemalja. Zbog toga je savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina, optužio "određene snage na Zapadu" da manipulišu ukrajinskom opozicijom i tako doprinose polemici između Moskve i zapadnih zemalja, oko krize u bivšoj sovjetskoj republici.

Podsetimo, Centralna izborna komisija proglasila je za pobednika na ukrajinskim predsedničkim izborima, Janukoviča, nakon čega je opozicija, na čelu sa Juščenkom otpočela masovne demonstracije. Ukrajinski parlament je u subotu doneo Rezoluciju, usvojenu većinom glasova, kojom se proglašava nevažećim drugi krug izbora, održan 21. novembra, zbog ozbiljnih neregularnosti pri glasanju. Parlament je zatražio i raspuštanje CIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: