U SCG često i Karadžić i Mladić

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2004.

15:08

Default images

Haški tribunal veruje da je 15 optuženih osoba stalno nastanjeno ili često boravi na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Među tih 15 osoba su i Radovan Karadžić i Ratko Mladić, a vlasti ne preduzimaju ništa da ih uhapse, navela je Karla del Ponte u pismu na osnovu kojeg je predsednik Tribunala Teodor Meron nedavno prijavio SCG Savetu bezbednosti UN za nesaradnju.

"Moje je uverenje, zasnovano na obaveštajnim podacima koje je primilo Tužilaštvo, da od ukupno 21 optužene osobe koje nisu uhapšene i nisu se predale, 15 njih stalno boravi u SCG ili u nju često putuje. Među njima su Radovan Karadžić i Ratko Mladić koji su na slobodi već devet godina", navodi glavni tužilac u pismu Meronu u koje je Beta imala uvid.

Del Ponteova je u pismu, upućenom krajem aprila, saradnju zvaničnog Beograda sa Tužilaštvom, od formiranja nove vlade Srbije posle izbora u decembru 2003, nazvala "skoro nepostojećom" i zatražila da Meron zbog toga SCG prijavi Savetu bezbednosti UN. Meron je usvojio ocene iz pisma Del Ponteova i 4. maja prijavio SCG Savetu bezbednosti zbog nesaradnje sa Tribunalom.

Glavna tužiteljka precizirala je u pismu da se na teritoriji SCG nalazi više osoba optuženih za masakr u Srebrenici u leto 1995. godine, kao i da se generali Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković i Sreten Lukić, koje optužnica tereti za zločine na Kosovu 1999, "slobodno kreću po Beogradu". Del Ponteova navodi i da je šest meseci pre podizanja optužnice obavestila zvanični Beograd da će general Lukić biti optužen, kako bi ga vlasti na vreme smenile sa položaja pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije, ali da to nije učinjeno, već je Lukić odlikovan.

U pismu se, potom, konstatuje da ni smenjivanje Lukića, posle uspostavljanja nove Vlade Srbije, "nije bilo motivisano bilo kakvom voljom da se saradjuje s Tribunalom, budući da je vlada propustila da do sada pokaže ikakvu nameru da preda njega i druge dobro poznate ličnosti".

"Moja kancelarija je srpskim vlastima neprekidno dostavljala informacije o lokacijama u Srbiji na kojima su neki od begunaca, kako bi omogućila njihovo hapšenje i prebacivanje u Hagu. To, međutim, nije dalo nikakve rezultate. Prošlog meseca, na primer, dostavili smo konkretne detalje o prisustvu optuženog za Srebrenicu na jednoj lokaciji, ali su vlasti odbile da išta preduzmu", naglasila je Del Ponteova. Ona ukazuje i da "nikada" nije dobila "primeren" odgovor srpskih vlasti na dostavljene podatke o tome gde se begunci nalaze.

Glavna tužiteljka u pismu potvrđuje da je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u martu prošle godine, "na zahtev vlasti u Beogradu, pristala da ubrza podizanje optužnice protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kako bi oni brzo mogli biti prebačeni u Hag".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: