Koštunica: Nije bilo razgovora o zajedničkom kandidatu

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2004.

16:46

Default images

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u četvrtak da još uvek nije bilo razgovora stranka demokratskog bloka o zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima u Srbiji. Koštunica je naveo i da će u tim razgovorima učestvovati svi predstavnici demokratskih stranaka: "Ja možda spadam u jednu neobičnu vrstu ljudi u politici, koji smatraju da o određenim odlukama javnost treba da bude obaveštena tek pošto one budu donete. Sačekajmo da vidimo kako će razgovori teći. Uostalom, izbori nisu još ni raspisani i onda ćemo imati odgovor na ova pitanja." Na pitanje da li razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije, Koštunica je kratko odgovorio: "Jednog posla sam se poduhvatio. Zaista, teško bih mogao sebi da objasnim, a i javnosti - u trenutku kada sam se prihvatio jednog posla treba da se prihvatim nekog drugog."

Koštunica je izjavio da je u prvoj nedelji rada nove Vlade primećeno da struktura pojedinih ministarstava ne odgovara njihovoj nadležnosti. Koštunica je rekao i da je zbog toga većina ministara zatražila budžetsku inspekciju rada tih institucija: "Kada je reč o ministarstvu za privredu i privatizaciju, u tom ministarstvu su nadležnost i poslovi nečega što je sekundarno u ministarstvu – to je privatizacija, hipertrofirani su u odnosu na ono što je osnovno, a to je privreda. Smisao ovog ministarstva je da pitanje privatizacije rešava u sklopu jedne šire zamisli o strategiji privrednog razvoja. Upravo je obrnuto."

Koštunica je najavio da će sledeće nedelje sa premijerom Milom Đukanovićem i drugim članovima rukovodstva Crne Gore razgovarati o funkcionisanju institucija državne zajednice. Osim toga, pred kraj meseca Koštunica bi trebalo u Briselu da razgovara sa diplomatama Evropske unije, od kojih, kako je rekao, očekuje podršku za nastavak proevropske politike Srbije koja najviše zavisi od saradnje sa Haškim tribunalom.

Govoreći o toj saradnji Koštunica je ponovio da će Vlada Srbije učiniti sve da ona bude dvosmerna. Takav stav premijer je objasnio rečima da saradnja sa Hagom ne treba da dovodi u pitanje političku stabilnost institucija i zemlje: "Postoji potreba za saradnjom, postoji naša međunarodna obaveza, ali kao što ste mogli da uočite iz iskustva u nekim drugim zemljama, ta saradnja se može ostvarivati na različite načine. Mi prosto pokušavamo kroz dijalog da dođemo do jednog oblika saradnje koji neće dovesti u pitanje naše međunarodne obaveze, ali ni stabilnost institucija u zemlji. Ja mislim da je stabilnost SCG veoma važna za opštu stabilnost u regionu."

Povodom polemike u javnosti o predlogu za kantonizaciju Kosova, Koštunica je rekao da to nije uplitanje u rešavanje konačnog statusa Kosova, već način za decentralizaciju vlasti.

Premijer Koštunica izjavio je da će članovi sadašnje i bivše vlade zajedno odati poštu ubijenom Zoranu Đinđiću. Koštunica je, na konferenciji za novinare rekao, da će delegacije sadašnje i vlade bivšeg premijera Zorana Živkovića, u 11 sati položiti vence i odati poštu srpskom premijeru koji ubijen 12. marta 2003. godine. Premijer Srbije je naglasio da će vlada i on lično voditi računa o porodici pokojnog Zorana Đinđića, dodajući da za to ima dovoljno razloga, jer je Đinđića poznavao dugi niz godina pre nego što su počeli da se bave politikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: