Holkeri proglasio nevažećom odluku Skupštine Kosova

Izvor: B92

Petak, 12.12.2003.

10:06

Default images

Odlukom šefa UNMIK Harija Holkerija sprečena je namera većine u kosovskom parlamentu da proglasi nevažećim sve zakone Srbije koji su usvojeni posle 22. marta 1989, kada ih je donela Skupština Srbije. Holkeri, koji se oglasio saopštenjem, poručio je da odluka parlamenta Kosova ne može biti primenjena i da ona nije u njenoj nadležnosti. Većina u Skupštini Kosova, uz protivljenje koalicije “Povratak” proglasila je prethodno nevažećim 53 zakona Srbije, uz obrazloženje da su ta akta uzrok blokade procesa privatizacije na Kosovu. Reagujući na takvu odluku Holkerija, portparol premijera Kosova Mimoza Kusari, za B92 je najavila da će vlada u Prištini u petak odgovoriti na potez šefa UNMIK. Istovremeno, predstavnik Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Hajradinaja Ernest Ljuma u izjavi za B92 upozorava da će Holkerijeva odluka uzdrmati odnos kosovskih institucija i UNMIK. “Institucije Kosova osnovane su da bi imale mandat naroda. Kada je reč o ovom pitanju, mislim da je parlament Kosova postupio pravilno. Zakoni Srbije koje je Skupstina proglasila nevažećim, prema mom mišljenju, stvarno su bili diskriminatorski i ta odluka je bila realna i potpuno ispravna i, čak, doneta sa zakašnjenjem. S druge strane, odluka Holkerija predstavlja direktno smanjenje prava institucija da imaju svoje mišljenje i to je mešanje u prava tih institucija. Mislim da je ta odluka besciljna i besmislena i da će, sasvim sigurno, ozbiljno uzdrmati odnose kosovskih institucija i UNMIK”, rekao je on. 

Poslanik koalicije "Povratak" u Skupštini Kosova Gojko Savić izjavio je za B92 da je namera albanske većine bila da pokaže bila da oni treba da donose sve odluke na Kosovu. “Oni verovatno hoće da i međunarodnoj zajednici pokažu da su, iako je to u nadležnosti međunarodne zajednice, oni ti koji treba da odlučuju kao većinski narod na Kosovu”, kaže on.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da poništen akt Skupštine Kosova jasno pokazuje odnos te institucije prema Srbiji i Crnoj Gori, koja, “po rezoluciji 1244, i dalje ima suverenost na ovim prostorima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: