Nedelja, 13.04.2003.

16:37

Bagdad u rasulu

Izvor: B92

Default images
Fedja Grulović, snimatelj agencije Rojters stigao je pre tri dana u razorenu iračku prestonicu. Prema njegovim rečima grad izgleda mirnije, ali anarhija i dalje vlada: "Ono što me je prvo šokiralo jeste da leševi koji su stajali po ulici, koje ste bukvalno mogli da vidite na svakom ćošku, nisu pomerani, niti su Amerikanci dozvoljavali lokalnom stanovništvu da ih pomera, tako da je to bila jedna vrlo dramatična slika. Sami Amerikanci su vrlo napeti. Danas to izgleda daleko bolje, nakon jučerašnjih razgovora lokalne iračke policije iz starog režima, koji su pregovarali sa Amerikancima, da se uspostavi red u Bagdadu i što im za sada polazi za rukom, s ozbirom da grad izgleda daleko mirnije, nego što je izgledao pre tri dana, mada još uvek na mestima gde Amerikanci kontrolišu grad, pljačke, ubistva. To se uglavnom može čuti noću i u te delove ne zalaze novinari, niti vojnici, niko", kaže Grulović.

Grulović kaže da noću Bagdadom još uvek odjekuju pucnji i eksplozije, i da borbi u nekim krajevima grada još ima: "To je opšte ludilo i haos, o tome se radi. Ovde svako svakog može da ubije i to je problem. Problem je prvo što tih 4.000 Sirijaca koji prave u principu probleme, sada napadaju Iračane, Iračani traže pomoć od Amerikanaca. Imate onda neke iračke frakcije, to su mali džepovi otpora koji još nisu informisani o pravom stanju i koji još napadaju Amerikance, tako da je apsolutna anarhija i rasulo", kazao je Grulović.

Sve u svemu, i brojne strane novinarske ekipe, medju kojima je i Fedja Grulović, svedoci su da je život običnih ljudi u Bagdadu i dalje je veoma težak: "Grad ne funkcioniše, znači struje apsolutno nema. Juče po podne su američke snage ušle u termoelektranu koja se nalazi nedaleko od samog Bagdada, nekih 30 kilometara jugoistočno i očekuje se svakog trenutka da struja krene. Sa vodom je malo manja drama, s obzirom da pumpe rade na generatore, uz pomoć Amerikanaca", dodaje Grulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: