Šešelj se nije izjasnio o optužnici

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2003.

20:14

Default images

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nije u sredu, pred Haškim tribunalom, želeo da se izjasni o navodima optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je rekao da nije u potpunosti razumeo optužnicu, zato što je u simultanom prevodu bilo reči čije značenje mu nije poznato, kao što su: hotimično, opći, točka, obrana, spol ili suradnja.

Lidera SRS je sa njegovim pravima upoznao sudija Volfgang Šomburg, koji je imenovan za predsedavajućeg raspravnog veća. Šomburg je Šešelja posavetovao da se sudu obrati pisanom žalbom, kako bi tužilaštvo moglo da obezbedi adekvatan prevod na srpski jezik.

Šešelj je, takođe, zatražio da svi u sudnici nose običnu civilnu odeću, zato što ga toge podsećaju na Inkviziciju i frustriraju. Sudija je, međutim, odbio takav zahtev. Šešelj se žalio i zbog toga što mu je prilikom privođenja obučen pancirni prsluk težak 20 kilograma, što je ocenio kao zlostavljanje. Lider SRS je zahtevao da vize njegovim posetiocima izdaju Ujedinjene nacije, a ne holandska vlada, i najavio da će se odreći posetilaca ukoliko mu sud ne izadje u susret.

Novi pretres, u slučaju protiv Šešelja, biće održan u roku od trideset dana, a ako se on ni tada ne izjasni o optužnici, u sudske spise će automatski biti pribeleženo da se optuženi izjašnjava kao nevin. Optuženi je rekao i da neće tražiti puštanje na slobodu, pošto ne želi garancije "od kriminalaca i mafijaša koji su na vlasti u Beogradu".

Šešelj je pisanim putem obavestio Haški tribunal, da će se sam braniti, i zatražio da mu se na srpskom jeziku dostave sva sudska dokumenta i materijali tužilaštva. Vojislav Šešelj, koji se Haškom tribunalu dobrovoljno predao u ponedeljak, u Hag je doputovao redovnim letom JAT-a, a danas je zatražio da mu sud isplati 438 američkih dolara na ime putnih troškova. Optuženi se, inače, tokom čitanja optužnice u više navrata nasmejao, a u trenutku kada je sudija ulazio i izlazio iz sudnice nije želeo da ustane, iako to nalažu pravila ponašanja u sudnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: