Sreda, 26.02.2003.

20:14

Šešelj se nije izjasnio o optužnici

Izvor: Beta

Šešelj se nije izjasnio o optužnici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

n.m.

pre 21 godinu

Potpuno se slazem sa onim sto je Ignjatije Kilibarda napisao. Seselj je njihov covek i vratice se iz Haga za 5-10 godina da bi zauzeo vlast u Srbiji.

turcin

pre 21 godinu

Ja bih najvise volio da vam se Sloba vrati za predsjednika a Seselj da bude predsjednik vlade i da se lijepo u sreci i veselju razvijate kao drzava!

Dada

pre 21 godinu

"Zivot je trenutak, a cast je vecna." Nesto najlepse sto sam cuo u poslednje vreme. Ali je zanimljivo kako se cast moze potpuno suprotno tumaciti. I Hitler je branio cast Nemackog naroda. Isus i Gandi su nas ucili nekoj drugoj casti. Pitanje naseg opstanka je da prepoznamo koja cast je prava. Takodje, jedno je biti lakrdijas, svidja mi se taj izraz, pa cak biti i pametan, dobar govornik, a drugo moralan i inteligentan. Mnogi ne znaju da prave razliku. Zrnce dobrote vredi vise od svih filozofija i teorija.

Rodja

pre 21 godinu

Наравно да се ради о циркузанеру,али не може му се приговорити да му је скоро свака на месту.Оно са језиком је потпуно тачно,али Срби стално прихватају тај потлачени положај,па се ни не буне када преводиоци говоре хрватски исл.,а онда када се нађе неко ко тражи исте стандарде за све,е онда се сетимо да Шешељ баш и није нормалан.Да ли је баш тако?Мислим да није.Човек ће се тамо очито надмудривати са њима у вези са свим живим,па ће бити занимљиво,као иувек пратити његова излагања и често поган језик,али хеј,то је он,он то тако ради,не би ни било добро да смо сви исти.
Да је хашки трибунал превасходно једна политичка лакрдија,то смо сви одавно научили,али не требате заборавити да су тамо до сада осуђени и они који су заиста чинили недела,али они нису толико интересантни.Да ли увиђате апсурд?Народ неће да се пуно интересује око правих зликоваца, оних који су чинили злодела,њима су и дан данас интересантнији политичари који воле да паламуде,па макар били у судници.Пустите Шешеља да се забавља,сви су у заблуди који мисле да ће са њим ићи лако,он нити је неук,нити је глуп,напротив.
Напослетку,потпуно је ирелевантно какав ће бити исход са њим,јер сви знамо судбину оптужених,сви до једнога ће бити осуђени,били криви или не.Шешељу је битнија представа,он је тамо због представе,а не због доказивања своје невиности.Живи били па видели.

Serdar Rade

pre 21 godinu

Seki je najbolji u defanzivi... Ubitacan je u povlacenju i opoziciji... Ima ogromno robijasko iskustvo sa kojim je u poredjenju, bilo kakva robija u Hagu piknik...
Posle trece cetvrtine politicke karijere u kojoj mu je "rejting" poceo da pada, Hag mu daje priliku da u zadnjoj cetvrtini jos jednom "zasija"...
U svakom slucaju, optuznica protiv Seselja je frontalno vrlo siroka i relativno apstraktna. Ona pretstavlja uvod u neku novu fazu Haskih optuznica po kojima bi se pausalno mogao da optuzi gotovo svako ko je bio ziv na prostoru xJuge u toku gradjanskog rata... "a i sire" Od ishoda Seseljevog procesa mnogo zavisi hoce li se nastaviti sa nedoglednim optuzivanjem, za sada uglavno Srba.
Ako se zaista po juutru dan poznaje, "bice veselo".

Komsija iz bloka

pre 21 godinu

Seselj se odlicno drzi s obzirom gde se nalazi. Pitam se kako bi se drzali oni koji ga na vasoj Internet stranici kritikuju?
Mada cesto nije u pravu i cesto ne govori istinu, ipak to ne znaci da uvek ne govori istinu. Ono sto Seselj kaze i sto je tacno, a to je da ovaj Tribunal instrument pojedinih mocnih zemalja. To se jednostvano moze dokazati uvidom u izvore prihoda ovo organizacije. U Vasingtonu se cesto kaze: "follow the money" i sve ce ti biti jasno. Isto vazi i u ovom slucaju - vidite odakle dolazi novac i bice vam sve jasno.
Nadam se da ce oni koji mu pomazu u odbrani biti dovoljno mudiri da prikupe podatke o finansiranju ovog Tribunala jer oni nisu tajna.

Ignjat Kilibarda

pre 21 godinu

moje vidjenje je da je seselj otisao u hag da bi se vratio (ocevidno nije ucestvovao u egzekucijama a i nije bio u strukturama vlasti koje su o tome odlucivale pa nece dobiti vise od 5 do 10 godina a mozda i manje ako se nagodi) i postao za neku godinu predsednik srbije

goodman

pre 21 godinu

Pa sta ako pise olovkom. Olovka pise srcem. I neka se potrude ubuduce da mu spreme optuznicu na srpskom jeziku. Kada smo imali u Titovom parlamentu placene prevodioce da prevode tekstove na bosansko narecje, mogao bi i Hag, ciji su osnivaci pocepali Jugoslaviju po Avnojevskim granicama, da budu korektni i principijelni do kraja i da pretoce optuznicu na srpski jezik. Kaj ne?

Aca

pre 21 godinu

Ovi sto se ne slazu sa Saseljem, ali mu se dive zbog 'velicanstvenog oprostaja', verovatno se dive i Hitleru sto, recimo nije dozvolio da padne u ruke neprijatelju?

Lazar

pre 21 godinu

Neko je dole napisao "nek vide oni malo sta smo mi morali da trpimo i slusamo od Seselja" ... potpuno se slazem, hteli su ga, eto im ga, vidite sad sta cete.
Obozavam da citam ove Vojine gluposti, on da nije toliko opasan mogao bi zapravo da bude jako zanimljiv lik za slusanje, ima dosta potencijala da bude odlican komicar, jedina prepreka je sto je prepun mrznje prema svemu i svacemu ...
Sto se tice toga da ce da mu ponude slobodu ili neku jako blagu kaznu u zamenu za svedocnje protiv Slobe, u to sumnjam. Oni mogu njega da osude i bez Seselja, i svesni su toga, nece se Sheki tu mnogo omastiti.

zoran

pre 21 godinu

Zivim u Australiji i sinoc na dnevniku cujem nesto veoma interesantno u vezi medjunarodnog suda za kriminal protiv covecnosti (gde uglavnom nasi ljudi zavrsavaju). Receno je da je Australija potpisnik da taj sud postoji , ali da nikada nece dati svog gradjanina da mu taj sud presudjuje , vec ako treba sami ce doneti sudsku presudu.
Sva ta rasprava je bila u vezi njihovog ucesca u ratu i Iraku koji je van zakona, medjunarodnih.
Mozda bi mi trebali nesto da naucimo iz svega ovoga.

g.m.

pre 21 godinu

Nakon Seselja ce Haski tribunal jos i zamoliti SCG da ne saradjuje sa Hagom! Reci ce: kad su ovakvi oni koji se dobrovoljno predaju, kakvi li su tek oni sto beze?!

Snezana

pre 21 godinu

Koliko god insistiranje na srpskom prevodu zvucilo kao dobijanje na vremenu ili skretanje paznje, i Seselj i bilo koji drugi srpski optuzenik imaju potpuno pravo da traze srpskog prevodioca, na kraju krajeva neka i neko iz Srbije dobije tamo zaposlenje.
Druga stvar je da ne mogu da shvatim one koji se zbog Seselja i njemu slicnih stide, i to duboko sto pripadaju jednom narodu. Nisam cula ni jednog nemca ( a poznajem ih nekoliko) da se stide i to duboko sto su nemci jer je Hitler bio Nemac. Pre bi se reklo da je tu posredi pitanje licnog identiteta. Tuzno...

Branimir Stojiljkovic

pre 21 godinu

Ako oni za sebe kazu da su ozbiljan sud a kazu valjda je red da Srbima citaju te optuznice na srbskom.Za hrvatskim prevodiocima nema porebe posto se njima tamo i ne sudi.
TO JE NAMA NASA BORBA DALA!!!

sasa

pre 21 godinu

Ma mislim... pise pismo olovkom, ok, hemijiska olovka, pa se nesto breca, kao da su oni svi tu zbog njega, tj. i jesu, ali tu su zbog njega da tu i ostane.
Problem ce biti valjda kiosci u zatvoru ili slicno, ali ako, treba da bude tamo, a sto se para tice, nece mu trebati tako da se ne buni.
Vojo, ZDRAVO!!!! Zauvek

Don Quijote

pre 21 godinu

Ma koliko covek bio,intimno,antipatizer i protivnik, ideoloski, kulturoloski i politicki,gospodina Vojislava Seselja i cele te ekipe, ciji je capo di tuti capi bio Milosevic,treba biti "torero" i priznati ono sto je i u njihovom drzanju korektno,pravedno i ispravno.
Vojislav Seselj se u celom ovom "haskom cirkusu" poneo kao pravi gospodin,rekao je da ce otici, i otisao je, i ovi njegovi"prvi koraci" dostojni su postovanja.Ako su srpski,hrvatski i "bosnjacki" jezici razliciti, i ako tamo postoje prevodioci za ta tri medjusobno nerazumljiva jezika, onda je red da taj buvlji cirkus plati naseg coveka da nam lepo prevede i razjasni sve te zamrsene pravne stavove.
Nisam verovao da moze doci do toga, da i ja izgovorim nesto pozitivno o Vojislavu Seselju, ali eto, i to se dogodilo.Cak moram priznati, da posle ovakvog drzanja, pocinjem da ga postujem, mada se sa njegovim politickim pogledima i stavovima nisam i nikada necu slagati.

Душан Милић

pre 21 godinu

Можда је и лакардијаш али је ипак доследан и за то заслужује респект.

Nedzad

pre 21 godinu

Narodna poslovica: "Cemu se pametan covjek stidi, tome se budala smije."
Da je Seselj normalan ne bi radio ono sto je radio. Mene vise cudi sto on jos uvijek ima "obozavaoce".

Gile

pre 21 godinu

Ova Spodoba kojoj ni ime necu da pominjem ce zahvaljujuci nasoj gluposti i odbijanju da mu sami sudimo za zlodela i patnju koju nam je naneo , imati prilike da u svojoj cirkuskoj prezentaciji jos vise pogorsa imidz koji mi Srbi kao narod imamo na Zapadu od koga i te kako ocekujemo finansisku pomoc i razumevanje da koliko sutra pristupimo Evropskoj Uniji i ostalim bitnim medjunarodnim institucijama iz kojih smo izpaceni pre svega katastrofalnom politikom onih koji su u Hagu ali i mnogih koji tamo nisu ali ce mozda ipak jednog dana biti.

Frajla

pre 21 godinu

Seselj se uopste nije zezao sa kwazi-tribunalom, naprotiv, bio je korektan i kulturno je iznosio svoje stavove, za koje su mu se divili i strani vizitori. Svaka mu cast kad je ovako hrabar i pismen covek, on je pravo olicenje srpstva...

ivo.s@berlin.de

pre 21 godinu

Optuženi gospodin dr. prof. Vojislav Šešelj je na ispraćaju u Beogradu rekao da će se vratiti iz Haga kao pobednik verovatno pod pretpostavkom da je u tom trenutku ipak razumeo optužnicu koja je u njegovim očima izgledala beznačajna. Sada Šešelj ne razume optužnicu.
Zaključak:
Šešelj samo želi da dobije na vremenu kako se mediji u Srbiji ne bi više interesovali za njega punim žarom a onda sledi njegovo svedočenje protiv Miloševića i ostalih čiji je spisak dugačak.
A ovo: hotimično, opći, točka, obrana, spol ili suradnja . . . govori samo o tome da Šešelj nije odrastao u SFRJ već na Marsu. Šešelj se pravi kao da mu je tek 12-ak godina, a možda i manje. Pravno gledano, njegov će egzibizionizam vrlo brzo da doživi fijasko, dok će se iza zatvorenih vrata odvijati vrući pregovori oko oslobadjajuće presude ukoliko ovaj pristane da svedoči protiv Miloševića.

Radikal from Toronto

pre 21 godinu

Ovo je tek pocetaka, a od pocetka se nece pomaci narednu godinu! Poznavajuci Vovjodu Vojislava Seselja oni tu optuznicu nikada nece uspjeti prevesti na Srpski,...

Predrag

pre 21 godinu

Tako i treba! Ako zvanicno postoji hrvatski i bosanski jezik i ako su razliciti od srpskog jezika, nije u redu da prevodilac Seselju govori na hrvatskom. Neka nadju prevodioca koji govori srpski. I meni bi licno smetalo da mi neko u slusalicu stalno govori zagrebackim akcentom, a radi se o ozbiljnom sudskom procesu.

Ivan

pre 21 godinu

Svaka mu cast. I treba da pravi sprdnju sa takozvanim "tribunalom". Ocigledno je da je podizanje optuznice protiv Seselja za pripisane zlocine posle vise od 10 godina samo jedna politicka igra, bolje receno farsa, bez iole ikakvih dokaza. Ako je Seselj "ratni zlocinac" onda treba pohapsiti 90% politicara, gerilaca, oficira i policajaca sa podrucja Kosova, Hrvatske i Bosne.
Dokle ce vise da nas proganjaju sa Hagom, isporucili smo im Milosevica i ceo bivsi politicki i delom vojni vrh, imamo "demokrate" na vlasti, a oni nas i dalje ubedjuju kako ne saradjujemo dovoljno. Kao da ne postoje hiljade Muslimana, Hrvata i Albanaca koje je trebalo odavno pohapsiti, ali na njih se jedva i obaziru a kamoli da vrse politicki pritask, dok od nas hoce da im isporucimo i Srbe iz Bosne, kao da je kojom srecom Bosna deo Srbije i Crne Gore. A sto se tice one 3 albanske sitne ribice sto su uhapsili, sve zapadnjacke medijske kuce tvrde da ih hapse zbog zlocina protiv drugih Albanaca, eventualno Srba i Roma. Gde su Taci, Ceku, Gotovina, Oric, Izetbegovic i ostala banda??? Njima pare i Evropa, a Srbiji srecan put od zatvora do kanalizacije.
Vidi se da hoce da nam zalepe genocidnu etiketu kao citavom narodu. Lepo ce da opravdaju svoju intervenciju, sklopice fin materijal za buduce istorijske knjige, i sto je najgore nastavice da nas drze na lancu.
Kadija te tuzi, kadija ti sudi... istoriju pisu pobednici, nema tu pravde, samo pare i moc.
PS. Nikad nisam podrzavao Seselja i Milosevica, ali moram reci da mi se sve ovo itekako zgadilo, i to jos odavno...

Lila

pre 21 godinu

E stvarno ce ih o jadu zabavati, samo ako ga puste. Nas je dovodio do ludila, pa neka vide kako nam je bilo. Bice steta ako ga izmrcvare dugogodisnjim cekanjem da pocne proces, pa izgubi na svezini. Konacno da i Srbija "izveze" atraktivan "proizvod".

Dusica

pre 21 godinu

Zasto bi se Seselj izjasnjavao o optuznici? Njemu se pruzila prilika u civilizovanom svetu da se izzivljava i izigrava mangupa koji sve zna o pravima. Posmatrajuci ga coveku se smuci od njegove arogancije, od primitivizma, od machohizma i primitivluka. Vredja sudije, vredja prevodioce, nerazume neke reci... Kakav bezobrazluk. U medjuvremenu neki Srbijanski mediji prenose kako ga u Hagu ''hvale na sva usta''. Kad bi se zafrkavali. Tesko onome koga predvode takvi vozdovi. Jadan narod. Samo corav ne vidi koliko bruke i stete nanosi taj ''Vojvoda'' srpskom narodu. Normalan covek se stidi, duboko se stidi sopstvenog porekla.

Gile

pre 21 godinu

Ova Spodoba kojoj ni ime necu da pominjem ce zahvaljujuci nasoj gluposti i odbijanju da mu sami sudimo za zlodela i patnju koju nam je naneo , imati prilike da u svojoj cirkuskoj prezentaciji jos vise pogorsa imidz koji mi Srbi kao narod imamo na Zapadu od koga i te kako ocekujemo finansisku pomoc i razumevanje da koliko sutra pristupimo Evropskoj Uniji i ostalim bitnim medjunarodnim institucijama iz kojih smo izpaceni pre svega katastrofalnom politikom onih koji su u Hagu ali i mnogih koji tamo nisu ali ce mozda ipak jednog dana biti.

Ignjat Kilibarda

pre 21 godinu

moje vidjenje je da je seselj otisao u hag da bi se vratio (ocevidno nije ucestvovao u egzekucijama a i nije bio u strukturama vlasti koje su o tome odlucivale pa nece dobiti vise od 5 do 10 godina a mozda i manje ako se nagodi) i postao za neku godinu predsednik srbije

Lazar

pre 21 godinu

Neko je dole napisao "nek vide oni malo sta smo mi morali da trpimo i slusamo od Seselja" ... potpuno se slazem, hteli su ga, eto im ga, vidite sad sta cete.
Obozavam da citam ove Vojine gluposti, on da nije toliko opasan mogao bi zapravo da bude jako zanimljiv lik za slusanje, ima dosta potencijala da bude odlican komicar, jedina prepreka je sto je prepun mrznje prema svemu i svacemu ...
Sto se tice toga da ce da mu ponude slobodu ili neku jako blagu kaznu u zamenu za svedocnje protiv Slobe, u to sumnjam. Oni mogu njega da osude i bez Seselja, i svesni su toga, nece se Sheki tu mnogo omastiti.

zoran

pre 21 godinu

Zivim u Australiji i sinoc na dnevniku cujem nesto veoma interesantno u vezi medjunarodnog suda za kriminal protiv covecnosti (gde uglavnom nasi ljudi zavrsavaju). Receno je da je Australija potpisnik da taj sud postoji , ali da nikada nece dati svog gradjanina da mu taj sud presudjuje , vec ako treba sami ce doneti sudsku presudu.
Sva ta rasprava je bila u vezi njihovog ucesca u ratu i Iraku koji je van zakona, medjunarodnih.
Mozda bi mi trebali nesto da naucimo iz svega ovoga.

g.m.

pre 21 godinu

Nakon Seselja ce Haski tribunal jos i zamoliti SCG da ne saradjuje sa Hagom! Reci ce: kad su ovakvi oni koji se dobrovoljno predaju, kakvi li su tek oni sto beze?!

Komsija iz bloka

pre 21 godinu

Seselj se odlicno drzi s obzirom gde se nalazi. Pitam se kako bi se drzali oni koji ga na vasoj Internet stranici kritikuju?
Mada cesto nije u pravu i cesto ne govori istinu, ipak to ne znaci da uvek ne govori istinu. Ono sto Seselj kaze i sto je tacno, a to je da ovaj Tribunal instrument pojedinih mocnih zemalja. To se jednostvano moze dokazati uvidom u izvore prihoda ovo organizacije. U Vasingtonu se cesto kaze: "follow the money" i sve ce ti biti jasno. Isto vazi i u ovom slucaju - vidite odakle dolazi novac i bice vam sve jasno.
Nadam se da ce oni koji mu pomazu u odbrani biti dovoljno mudiri da prikupe podatke o finansiranju ovog Tribunala jer oni nisu tajna.

Frajla

pre 21 godinu

Seselj se uopste nije zezao sa kwazi-tribunalom, naprotiv, bio je korektan i kulturno je iznosio svoje stavove, za koje su mu se divili i strani vizitori. Svaka mu cast kad je ovako hrabar i pismen covek, on je pravo olicenje srpstva...

Душан Милић

pre 21 godinu

Можда је и лакардијаш али је ипак доследан и за то заслужује респект.

Don Quijote

pre 21 godinu

Ma koliko covek bio,intimno,antipatizer i protivnik, ideoloski, kulturoloski i politicki,gospodina Vojislava Seselja i cele te ekipe, ciji je capo di tuti capi bio Milosevic,treba biti "torero" i priznati ono sto je i u njihovom drzanju korektno,pravedno i ispravno.
Vojislav Seselj se u celom ovom "haskom cirkusu" poneo kao pravi gospodin,rekao je da ce otici, i otisao je, i ovi njegovi"prvi koraci" dostojni su postovanja.Ako su srpski,hrvatski i "bosnjacki" jezici razliciti, i ako tamo postoje prevodioci za ta tri medjusobno nerazumljiva jezika, onda je red da taj buvlji cirkus plati naseg coveka da nam lepo prevede i razjasni sve te zamrsene pravne stavove.
Nisam verovao da moze doci do toga, da i ja izgovorim nesto pozitivno o Vojislavu Seselju, ali eto, i to se dogodilo.Cak moram priznati, da posle ovakvog drzanja, pocinjem da ga postujem, mada se sa njegovim politickim pogledima i stavovima nisam i nikada necu slagati.

Branimir Stojiljkovic

pre 21 godinu

Ako oni za sebe kazu da su ozbiljan sud a kazu valjda je red da Srbima citaju te optuznice na srbskom.Za hrvatskim prevodiocima nema porebe posto se njima tamo i ne sudi.
TO JE NAMA NASA BORBA DALA!!!

Serdar Rade

pre 21 godinu

Seki je najbolji u defanzivi... Ubitacan je u povlacenju i opoziciji... Ima ogromno robijasko iskustvo sa kojim je u poredjenju, bilo kakva robija u Hagu piknik...
Posle trece cetvrtine politicke karijere u kojoj mu je "rejting" poceo da pada, Hag mu daje priliku da u zadnjoj cetvrtini jos jednom "zasija"...
U svakom slucaju, optuznica protiv Seselja je frontalno vrlo siroka i relativno apstraktna. Ona pretstavlja uvod u neku novu fazu Haskih optuznica po kojima bi se pausalno mogao da optuzi gotovo svako ko je bio ziv na prostoru xJuge u toku gradjanskog rata... "a i sire" Od ishoda Seseljevog procesa mnogo zavisi hoce li se nastaviti sa nedoglednim optuzivanjem, za sada uglavno Srba.
Ako se zaista po juutru dan poznaje, "bice veselo".

sasa

pre 21 godinu

Ma mislim... pise pismo olovkom, ok, hemijiska olovka, pa se nesto breca, kao da su oni svi tu zbog njega, tj. i jesu, ali tu su zbog njega da tu i ostane.
Problem ce biti valjda kiosci u zatvoru ili slicno, ali ako, treba da bude tamo, a sto se para tice, nece mu trebati tako da se ne buni.
Vojo, ZDRAVO!!!! Zauvek

n.m.

pre 21 godinu

Potpuno se slazem sa onim sto je Ignjatije Kilibarda napisao. Seselj je njihov covek i vratice se iz Haga za 5-10 godina da bi zauzeo vlast u Srbiji.

Dusica

pre 21 godinu

Zasto bi se Seselj izjasnjavao o optuznici? Njemu se pruzila prilika u civilizovanom svetu da se izzivljava i izigrava mangupa koji sve zna o pravima. Posmatrajuci ga coveku se smuci od njegove arogancije, od primitivizma, od machohizma i primitivluka. Vredja sudije, vredja prevodioce, nerazume neke reci... Kakav bezobrazluk. U medjuvremenu neki Srbijanski mediji prenose kako ga u Hagu ''hvale na sva usta''. Kad bi se zafrkavali. Tesko onome koga predvode takvi vozdovi. Jadan narod. Samo corav ne vidi koliko bruke i stete nanosi taj ''Vojvoda'' srpskom narodu. Normalan covek se stidi, duboko se stidi sopstvenog porekla.

Nedzad

pre 21 godinu

Narodna poslovica: "Cemu se pametan covjek stidi, tome se budala smije."
Da je Seselj normalan ne bi radio ono sto je radio. Mene vise cudi sto on jos uvijek ima "obozavaoce".

Aca

pre 21 godinu

Ovi sto se ne slazu sa Saseljem, ali mu se dive zbog 'velicanstvenog oprostaja', verovatno se dive i Hitleru sto, recimo nije dozvolio da padne u ruke neprijatelju?

turcin

pre 21 godinu

Ja bih najvise volio da vam se Sloba vrati za predsjednika a Seselj da bude predsjednik vlade i da se lijepo u sreci i veselju razvijate kao drzava!

goodman

pre 21 godinu

Pa sta ako pise olovkom. Olovka pise srcem. I neka se potrude ubuduce da mu spreme optuznicu na srpskom jeziku. Kada smo imali u Titovom parlamentu placene prevodioce da prevode tekstove na bosansko narecje, mogao bi i Hag, ciji su osnivaci pocepali Jugoslaviju po Avnojevskim granicama, da budu korektni i principijelni do kraja i da pretoce optuznicu na srpski jezik. Kaj ne?

Lila

pre 21 godinu

E stvarno ce ih o jadu zabavati, samo ako ga puste. Nas je dovodio do ludila, pa neka vide kako nam je bilo. Bice steta ako ga izmrcvare dugogodisnjim cekanjem da pocne proces, pa izgubi na svezini. Konacno da i Srbija "izveze" atraktivan "proizvod".

Ivan

pre 21 godinu

Svaka mu cast. I treba da pravi sprdnju sa takozvanim "tribunalom". Ocigledno je da je podizanje optuznice protiv Seselja za pripisane zlocine posle vise od 10 godina samo jedna politicka igra, bolje receno farsa, bez iole ikakvih dokaza. Ako je Seselj "ratni zlocinac" onda treba pohapsiti 90% politicara, gerilaca, oficira i policajaca sa podrucja Kosova, Hrvatske i Bosne.
Dokle ce vise da nas proganjaju sa Hagom, isporucili smo im Milosevica i ceo bivsi politicki i delom vojni vrh, imamo "demokrate" na vlasti, a oni nas i dalje ubedjuju kako ne saradjujemo dovoljno. Kao da ne postoje hiljade Muslimana, Hrvata i Albanaca koje je trebalo odavno pohapsiti, ali na njih se jedva i obaziru a kamoli da vrse politicki pritask, dok od nas hoce da im isporucimo i Srbe iz Bosne, kao da je kojom srecom Bosna deo Srbije i Crne Gore. A sto se tice one 3 albanske sitne ribice sto su uhapsili, sve zapadnjacke medijske kuce tvrde da ih hapse zbog zlocina protiv drugih Albanaca, eventualno Srba i Roma. Gde su Taci, Ceku, Gotovina, Oric, Izetbegovic i ostala banda??? Njima pare i Evropa, a Srbiji srecan put od zatvora do kanalizacije.
Vidi se da hoce da nam zalepe genocidnu etiketu kao citavom narodu. Lepo ce da opravdaju svoju intervenciju, sklopice fin materijal za buduce istorijske knjige, i sto je najgore nastavice da nas drze na lancu.
Kadija te tuzi, kadija ti sudi... istoriju pisu pobednici, nema tu pravde, samo pare i moc.
PS. Nikad nisam podrzavao Seselja i Milosevica, ali moram reci da mi se sve ovo itekako zgadilo, i to jos odavno...

ivo.s@berlin.de

pre 21 godinu

Optuženi gospodin dr. prof. Vojislav Šešelj je na ispraćaju u Beogradu rekao da će se vratiti iz Haga kao pobednik verovatno pod pretpostavkom da je u tom trenutku ipak razumeo optužnicu koja je u njegovim očima izgledala beznačajna. Sada Šešelj ne razume optužnicu.
Zaključak:
Šešelj samo želi da dobije na vremenu kako se mediji u Srbiji ne bi više interesovali za njega punim žarom a onda sledi njegovo svedočenje protiv Miloševića i ostalih čiji je spisak dugačak.
A ovo: hotimično, opći, točka, obrana, spol ili suradnja . . . govori samo o tome da Šešelj nije odrastao u SFRJ već na Marsu. Šešelj se pravi kao da mu je tek 12-ak godina, a možda i manje. Pravno gledano, njegov će egzibizionizam vrlo brzo da doživi fijasko, dok će se iza zatvorenih vrata odvijati vrući pregovori oko oslobadjajuće presude ukoliko ovaj pristane da svedoči protiv Miloševića.

Snezana

pre 21 godinu

Koliko god insistiranje na srpskom prevodu zvucilo kao dobijanje na vremenu ili skretanje paznje, i Seselj i bilo koji drugi srpski optuzenik imaju potpuno pravo da traze srpskog prevodioca, na kraju krajeva neka i neko iz Srbije dobije tamo zaposlenje.
Druga stvar je da ne mogu da shvatim one koji se zbog Seselja i njemu slicnih stide, i to duboko sto pripadaju jednom narodu. Nisam cula ni jednog nemca ( a poznajem ih nekoliko) da se stide i to duboko sto su nemci jer je Hitler bio Nemac. Pre bi se reklo da je tu posredi pitanje licnog identiteta. Tuzno...

Radikal from Toronto

pre 21 godinu

Ovo je tek pocetaka, a od pocetka se nece pomaci narednu godinu! Poznavajuci Vovjodu Vojislava Seselja oni tu optuznicu nikada nece uspjeti prevesti na Srpski,...

Predrag

pre 21 godinu

Tako i treba! Ako zvanicno postoji hrvatski i bosanski jezik i ako su razliciti od srpskog jezika, nije u redu da prevodilac Seselju govori na hrvatskom. Neka nadju prevodioca koji govori srpski. I meni bi licno smetalo da mi neko u slusalicu stalno govori zagrebackim akcentom, a radi se o ozbiljnom sudskom procesu.

Rodja

pre 21 godinu

Наравно да се ради о циркузанеру,али не може му се приговорити да му је скоро свака на месту.Оно са језиком је потпуно тачно,али Срби стално прихватају тај потлачени положај,па се ни не буне када преводиоци говоре хрватски исл.,а онда када се нађе неко ко тражи исте стандарде за све,е онда се сетимо да Шешељ баш и није нормалан.Да ли је баш тако?Мислим да није.Човек ће се тамо очито надмудривати са њима у вези са свим живим,па ће бити занимљиво,као иувек пратити његова излагања и често поган језик,али хеј,то је он,он то тако ради,не би ни било добро да смо сви исти.
Да је хашки трибунал превасходно једна политичка лакрдија,то смо сви одавно научили,али не требате заборавити да су тамо до сада осуђени и они који су заиста чинили недела,али они нису толико интересантни.Да ли увиђате апсурд?Народ неће да се пуно интересује око правих зликоваца, оних који су чинили злодела,њима су и дан данас интересантнији политичари који воле да паламуде,па макар били у судници.Пустите Шешеља да се забавља,сви су у заблуди који мисле да ће са њим ићи лако,он нити је неук,нити је глуп,напротив.
Напослетку,потпуно је ирелевантно какав ће бити исход са њим,јер сви знамо судбину оптужених,сви до једнога ће бити осуђени,били криви или не.Шешељу је битнија представа,он је тамо због представе,а не због доказивања своје невиности.Живи били па видели.

Dada

pre 21 godinu

"Zivot je trenutak, a cast je vecna." Nesto najlepse sto sam cuo u poslednje vreme. Ali je zanimljivo kako se cast moze potpuno suprotno tumaciti. I Hitler je branio cast Nemackog naroda. Isus i Gandi su nas ucili nekoj drugoj casti. Pitanje naseg opstanka je da prepoznamo koja cast je prava. Takodje, jedno je biti lakrdijas, svidja mi se taj izraz, pa cak biti i pametan, dobar govornik, a drugo moralan i inteligentan. Mnogi ne znaju da prave razliku. Zrnce dobrote vredi vise od svih filozofija i teorija.

Frajla

pre 21 godinu

Seselj se uopste nije zezao sa kwazi-tribunalom, naprotiv, bio je korektan i kulturno je iznosio svoje stavove, za koje su mu se divili i strani vizitori. Svaka mu cast kad je ovako hrabar i pismen covek, on je pravo olicenje srpstva...

sasa

pre 21 godinu

Ma mislim... pise pismo olovkom, ok, hemijiska olovka, pa se nesto breca, kao da su oni svi tu zbog njega, tj. i jesu, ali tu su zbog njega da tu i ostane.
Problem ce biti valjda kiosci u zatvoru ili slicno, ali ako, treba da bude tamo, a sto se para tice, nece mu trebati tako da se ne buni.
Vojo, ZDRAVO!!!! Zauvek

Serdar Rade

pre 21 godinu

Seki je najbolji u defanzivi... Ubitacan je u povlacenju i opoziciji... Ima ogromno robijasko iskustvo sa kojim je u poredjenju, bilo kakva robija u Hagu piknik...
Posle trece cetvrtine politicke karijere u kojoj mu je "rejting" poceo da pada, Hag mu daje priliku da u zadnjoj cetvrtini jos jednom "zasija"...
U svakom slucaju, optuznica protiv Seselja je frontalno vrlo siroka i relativno apstraktna. Ona pretstavlja uvod u neku novu fazu Haskih optuznica po kojima bi se pausalno mogao da optuzi gotovo svako ko je bio ziv na prostoru xJuge u toku gradjanskog rata... "a i sire" Od ishoda Seseljevog procesa mnogo zavisi hoce li se nastaviti sa nedoglednim optuzivanjem, za sada uglavno Srba.
Ako se zaista po juutru dan poznaje, "bice veselo".

Dusica

pre 21 godinu

Zasto bi se Seselj izjasnjavao o optuznici? Njemu se pruzila prilika u civilizovanom svetu da se izzivljava i izigrava mangupa koji sve zna o pravima. Posmatrajuci ga coveku se smuci od njegove arogancije, od primitivizma, od machohizma i primitivluka. Vredja sudije, vredja prevodioce, nerazume neke reci... Kakav bezobrazluk. U medjuvremenu neki Srbijanski mediji prenose kako ga u Hagu ''hvale na sva usta''. Kad bi se zafrkavali. Tesko onome koga predvode takvi vozdovi. Jadan narod. Samo corav ne vidi koliko bruke i stete nanosi taj ''Vojvoda'' srpskom narodu. Normalan covek se stidi, duboko se stidi sopstvenog porekla.

Branimir Stojiljkovic

pre 21 godinu

Ako oni za sebe kazu da su ozbiljan sud a kazu valjda je red da Srbima citaju te optuznice na srbskom.Za hrvatskim prevodiocima nema porebe posto se njima tamo i ne sudi.
TO JE NAMA NASA BORBA DALA!!!

n.m.

pre 21 godinu

Potpuno se slazem sa onim sto je Ignjatije Kilibarda napisao. Seselj je njihov covek i vratice se iz Haga za 5-10 godina da bi zauzeo vlast u Srbiji.

Radikal from Toronto

pre 21 godinu

Ovo je tek pocetaka, a od pocetka se nece pomaci narednu godinu! Poznavajuci Vovjodu Vojislava Seselja oni tu optuznicu nikada nece uspjeti prevesti na Srpski,...

Lazar

pre 21 godinu

Neko je dole napisao "nek vide oni malo sta smo mi morali da trpimo i slusamo od Seselja" ... potpuno se slazem, hteli su ga, eto im ga, vidite sad sta cete.
Obozavam da citam ove Vojine gluposti, on da nije toliko opasan mogao bi zapravo da bude jako zanimljiv lik za slusanje, ima dosta potencijala da bude odlican komicar, jedina prepreka je sto je prepun mrznje prema svemu i svacemu ...
Sto se tice toga da ce da mu ponude slobodu ili neku jako blagu kaznu u zamenu za svedocnje protiv Slobe, u to sumnjam. Oni mogu njega da osude i bez Seselja, i svesni su toga, nece se Sheki tu mnogo omastiti.

Aca

pre 21 godinu

Ovi sto se ne slazu sa Saseljem, ali mu se dive zbog 'velicanstvenog oprostaja', verovatno se dive i Hitleru sto, recimo nije dozvolio da padne u ruke neprijatelju?

goodman

pre 21 godinu

Pa sta ako pise olovkom. Olovka pise srcem. I neka se potrude ubuduce da mu spreme optuznicu na srpskom jeziku. Kada smo imali u Titovom parlamentu placene prevodioce da prevode tekstove na bosansko narecje, mogao bi i Hag, ciji su osnivaci pocepali Jugoslaviju po Avnojevskim granicama, da budu korektni i principijelni do kraja i da pretoce optuznicu na srpski jezik. Kaj ne?

Rodja

pre 21 godinu

Наравно да се ради о циркузанеру,али не може му се приговорити да му је скоро свака на месту.Оно са језиком је потпуно тачно,али Срби стално прихватају тај потлачени положај,па се ни не буне када преводиоци говоре хрватски исл.,а онда када се нађе неко ко тражи исте стандарде за све,е онда се сетимо да Шешељ баш и није нормалан.Да ли је баш тако?Мислим да није.Човек ће се тамо очито надмудривати са њима у вези са свим живим,па ће бити занимљиво,као иувек пратити његова излагања и често поган језик,али хеј,то је он,он то тако ради,не би ни било добро да смо сви исти.
Да је хашки трибунал превасходно једна политичка лакрдија,то смо сви одавно научили,али не требате заборавити да су тамо до сада осуђени и они који су заиста чинили недела,али они нису толико интересантни.Да ли увиђате апсурд?Народ неће да се пуно интересује око правих зликоваца, оних који су чинили злодела,њима су и дан данас интересантнији политичари који воле да паламуде,па макар били у судници.Пустите Шешеља да се забавља,сви су у заблуди који мисле да ће са њим ићи лако,он нити је неук,нити је глуп,напротив.
Напослетку,потпуно је ирелевантно какав ће бити исход са њим,јер сви знамо судбину оптужених,сви до једнога ће бити осуђени,били криви или не.Шешељу је битнија представа,он је тамо због представе,а не због доказивања своје невиности.Живи били па видели.

turcin

pre 21 godinu

Ja bih najvise volio da vam se Sloba vrati za predsjednika a Seselj da bude predsjednik vlade i da se lijepo u sreci i veselju razvijate kao drzava!

ivo.s@berlin.de

pre 21 godinu

Optuženi gospodin dr. prof. Vojislav Šešelj je na ispraćaju u Beogradu rekao da će se vratiti iz Haga kao pobednik verovatno pod pretpostavkom da je u tom trenutku ipak razumeo optužnicu koja je u njegovim očima izgledala beznačajna. Sada Šešelj ne razume optužnicu.
Zaključak:
Šešelj samo želi da dobije na vremenu kako se mediji u Srbiji ne bi više interesovali za njega punim žarom a onda sledi njegovo svedočenje protiv Miloševića i ostalih čiji je spisak dugačak.
A ovo: hotimično, opći, točka, obrana, spol ili suradnja . . . govori samo o tome da Šešelj nije odrastao u SFRJ već na Marsu. Šešelj se pravi kao da mu je tek 12-ak godina, a možda i manje. Pravno gledano, njegov će egzibizionizam vrlo brzo da doživi fijasko, dok će se iza zatvorenih vrata odvijati vrući pregovori oko oslobadjajuće presude ukoliko ovaj pristane da svedoči protiv Miloševića.

Gile

pre 21 godinu

Ova Spodoba kojoj ni ime necu da pominjem ce zahvaljujuci nasoj gluposti i odbijanju da mu sami sudimo za zlodela i patnju koju nam je naneo , imati prilike da u svojoj cirkuskoj prezentaciji jos vise pogorsa imidz koji mi Srbi kao narod imamo na Zapadu od koga i te kako ocekujemo finansisku pomoc i razumevanje da koliko sutra pristupimo Evropskoj Uniji i ostalim bitnim medjunarodnim institucijama iz kojih smo izpaceni pre svega katastrofalnom politikom onih koji su u Hagu ali i mnogih koji tamo nisu ali ce mozda ipak jednog dana biti.

Ignjat Kilibarda

pre 21 godinu

moje vidjenje je da je seselj otisao u hag da bi se vratio (ocevidno nije ucestvovao u egzekucijama a i nije bio u strukturama vlasti koje su o tome odlucivale pa nece dobiti vise od 5 do 10 godina a mozda i manje ako se nagodi) i postao za neku godinu predsednik srbije

Komsija iz bloka

pre 21 godinu

Seselj se odlicno drzi s obzirom gde se nalazi. Pitam se kako bi se drzali oni koji ga na vasoj Internet stranici kritikuju?
Mada cesto nije u pravu i cesto ne govori istinu, ipak to ne znaci da uvek ne govori istinu. Ono sto Seselj kaze i sto je tacno, a to je da ovaj Tribunal instrument pojedinih mocnih zemalja. To se jednostvano moze dokazati uvidom u izvore prihoda ovo organizacije. U Vasingtonu se cesto kaze: "follow the money" i sve ce ti biti jasno. Isto vazi i u ovom slucaju - vidite odakle dolazi novac i bice vam sve jasno.
Nadam se da ce oni koji mu pomazu u odbrani biti dovoljno mudiri da prikupe podatke o finansiranju ovog Tribunala jer oni nisu tajna.

Lila

pre 21 godinu

E stvarno ce ih o jadu zabavati, samo ako ga puste. Nas je dovodio do ludila, pa neka vide kako nam je bilo. Bice steta ako ga izmrcvare dugogodisnjim cekanjem da pocne proces, pa izgubi na svezini. Konacno da i Srbija "izveze" atraktivan "proizvod".

Ivan

pre 21 godinu

Svaka mu cast. I treba da pravi sprdnju sa takozvanim "tribunalom". Ocigledno je da je podizanje optuznice protiv Seselja za pripisane zlocine posle vise od 10 godina samo jedna politicka igra, bolje receno farsa, bez iole ikakvih dokaza. Ako je Seselj "ratni zlocinac" onda treba pohapsiti 90% politicara, gerilaca, oficira i policajaca sa podrucja Kosova, Hrvatske i Bosne.
Dokle ce vise da nas proganjaju sa Hagom, isporucili smo im Milosevica i ceo bivsi politicki i delom vojni vrh, imamo "demokrate" na vlasti, a oni nas i dalje ubedjuju kako ne saradjujemo dovoljno. Kao da ne postoje hiljade Muslimana, Hrvata i Albanaca koje je trebalo odavno pohapsiti, ali na njih se jedva i obaziru a kamoli da vrse politicki pritask, dok od nas hoce da im isporucimo i Srbe iz Bosne, kao da je kojom srecom Bosna deo Srbije i Crne Gore. A sto se tice one 3 albanske sitne ribice sto su uhapsili, sve zapadnjacke medijske kuce tvrde da ih hapse zbog zlocina protiv drugih Albanaca, eventualno Srba i Roma. Gde su Taci, Ceku, Gotovina, Oric, Izetbegovic i ostala banda??? Njima pare i Evropa, a Srbiji srecan put od zatvora do kanalizacije.
Vidi se da hoce da nam zalepe genocidnu etiketu kao citavom narodu. Lepo ce da opravdaju svoju intervenciju, sklopice fin materijal za buduce istorijske knjige, i sto je najgore nastavice da nas drze na lancu.
Kadija te tuzi, kadija ti sudi... istoriju pisu pobednici, nema tu pravde, samo pare i moc.
PS. Nikad nisam podrzavao Seselja i Milosevica, ali moram reci da mi se sve ovo itekako zgadilo, i to jos odavno...

Predrag

pre 21 godinu

Tako i treba! Ako zvanicno postoji hrvatski i bosanski jezik i ako su razliciti od srpskog jezika, nije u redu da prevodilac Seselju govori na hrvatskom. Neka nadju prevodioca koji govori srpski. I meni bi licno smetalo da mi neko u slusalicu stalno govori zagrebackim akcentom, a radi se o ozbiljnom sudskom procesu.

Nedzad

pre 21 godinu

Narodna poslovica: "Cemu se pametan covjek stidi, tome se budala smije."
Da je Seselj normalan ne bi radio ono sto je radio. Mene vise cudi sto on jos uvijek ima "obozavaoce".

Душан Милић

pre 21 godinu

Можда је и лакардијаш али је ипак доследан и за то заслужује респект.

Don Quijote

pre 21 godinu

Ma koliko covek bio,intimno,antipatizer i protivnik, ideoloski, kulturoloski i politicki,gospodina Vojislava Seselja i cele te ekipe, ciji je capo di tuti capi bio Milosevic,treba biti "torero" i priznati ono sto je i u njihovom drzanju korektno,pravedno i ispravno.
Vojislav Seselj se u celom ovom "haskom cirkusu" poneo kao pravi gospodin,rekao je da ce otici, i otisao je, i ovi njegovi"prvi koraci" dostojni su postovanja.Ako su srpski,hrvatski i "bosnjacki" jezici razliciti, i ako tamo postoje prevodioci za ta tri medjusobno nerazumljiva jezika, onda je red da taj buvlji cirkus plati naseg coveka da nam lepo prevede i razjasni sve te zamrsene pravne stavove.
Nisam verovao da moze doci do toga, da i ja izgovorim nesto pozitivno o Vojislavu Seselju, ali eto, i to se dogodilo.Cak moram priznati, da posle ovakvog drzanja, pocinjem da ga postujem, mada se sa njegovim politickim pogledima i stavovima nisam i nikada necu slagati.

zoran

pre 21 godinu

Zivim u Australiji i sinoc na dnevniku cujem nesto veoma interesantno u vezi medjunarodnog suda za kriminal protiv covecnosti (gde uglavnom nasi ljudi zavrsavaju). Receno je da je Australija potpisnik da taj sud postoji , ali da nikada nece dati svog gradjanina da mu taj sud presudjuje , vec ako treba sami ce doneti sudsku presudu.
Sva ta rasprava je bila u vezi njihovog ucesca u ratu i Iraku koji je van zakona, medjunarodnih.
Mozda bi mi trebali nesto da naucimo iz svega ovoga.

Snezana

pre 21 godinu

Koliko god insistiranje na srpskom prevodu zvucilo kao dobijanje na vremenu ili skretanje paznje, i Seselj i bilo koji drugi srpski optuzenik imaju potpuno pravo da traze srpskog prevodioca, na kraju krajeva neka i neko iz Srbije dobije tamo zaposlenje.
Druga stvar je da ne mogu da shvatim one koji se zbog Seselja i njemu slicnih stide, i to duboko sto pripadaju jednom narodu. Nisam cula ni jednog nemca ( a poznajem ih nekoliko) da se stide i to duboko sto su nemci jer je Hitler bio Nemac. Pre bi se reklo da je tu posredi pitanje licnog identiteta. Tuzno...

g.m.

pre 21 godinu

Nakon Seselja ce Haski tribunal jos i zamoliti SCG da ne saradjuje sa Hagom! Reci ce: kad su ovakvi oni koji se dobrovoljno predaju, kakvi li su tek oni sto beze?!

Dada

pre 21 godinu

"Zivot je trenutak, a cast je vecna." Nesto najlepse sto sam cuo u poslednje vreme. Ali je zanimljivo kako se cast moze potpuno suprotno tumaciti. I Hitler je branio cast Nemackog naroda. Isus i Gandi su nas ucili nekoj drugoj casti. Pitanje naseg opstanka je da prepoznamo koja cast je prava. Takodje, jedno je biti lakrdijas, svidja mi se taj izraz, pa cak biti i pametan, dobar govornik, a drugo moralan i inteligentan. Mnogi ne znaju da prave razliku. Zrnce dobrote vredi vise od svih filozofija i teorija.