Petak, 11.03.2022.

14:29

Hrvatska o letelici: "Uočili smo je ali..."; oglasila se i Rumunija; Plenković: "Orban od mene saznao"

Hrvati ipak uočili letelicu na radarima, koja je kasno sinoć pala pored Zagreba.

Izvor: Tanjug

Hrvatska o letelici:
AP Photo/Darko Bandic

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je danas da je bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu bila uočena na radarima i da je praćena od ulaska u hrvatski vazdušni prostor.

"Posade na radarskim sistemima su uvek na visokom stepenu spremnosti, kao i protivvazdušna odbrana. Imamo protivvazdušnu odbranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet", rekao je Banožić na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Banožić je kazao da je letelica oko 22.57 ušla u Hrvatsku iz Mađarske, da se kretala brzinom od 700 kilometara na čas i da je u hrvatskom vazdušnom prostoru bila sedam minuta pre pada.

"Moramo uporediti signale radarskih sistema, da li je trebalo biti izdato upozorenje ili se radilo o skupljanju podataka", naveo je Banožić.

On se saglasio sa ocenom hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je reč o ozbiljnom incidentu, ali da nije bio usmeren prema Hrvatskoj, i dodao da je u toku istraga koja "ukazuje na određene zaključke".

Na pitanje zašto nije reagovano kada je letelica uočena na radarima, Banožić je upitao "šta bi realno mogli da naprave u vremenu od sedam minuta".

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, admiral Robert Hranj kazao je da avioni MIG nisu podignuti kada je letelica uočena na radaru.

"Incident je ozbiljan. Puno smo saznali, ali sledi intenzivna istraga", dodao je Hranj. Povodom vrste bespilotne letelice, Hranj je rekao da je reč o staromodnim letelicama iz prošlog veka koje su bile rasprostranjene u oružanim snagama SSSR.

Naveo je da bez detaljne analize ne želi da spekuliše čija je letelica. Hranj je ocenio da hrvatska protivvazdušna odbrana ima nedostatke i da su u planu ulaganja, i ukazao da je Hrvatska u protivvazdušnom smislu deo šireg NATO sistema. Upitan o spekulacijama da je na letelici bilo naoružanja, Hranj je kazao da prve informacije ne potvrđuju tu tezu.

Oglasila se i Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja (HZKP) koja je navela da bespilotna letelica nije imala transponder i da je ta institucija zato nije detektovala sekundarnim radarima koji se koriste za kontrolu aviona.

Ruska ambasada: Nemamo takve dronove od 1991.

Ruska ambasada u Hrvatskoj za Indeks je komentarisala pad letelice u Zagrebu.

"Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznato iz saopštenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti provode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućeni tim stručnjacima te Ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriju Ukrajine.

Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovetskog Saveza.

Predlažemo da se raspitate kod odgovornih hrvatskih organa kako i na koji način mogao slobodno leteti teritorijom susednih država. Usled pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava - stanovnika Zagreba", rekli su.

Rumunsko ministarstvo odbrane: Dron na kratko ušao i u naš vazdušni protor

Avion je ušao u rumunski vazdušni prostor oko 23:23 (po lokalnom vremenu), stigavši iz Ukrajine, a nacionalni vazdušni prostor napustio je oko 23:26 sati u pravcu Mađarske, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je o avionu koji je prošao kroz njihov vazdušni prostor i srušio se na zagrebački Jarun.

"Rumunski sistem vazdušnog osmatranja presreo je u četvrtak, 10. marta, signal aviona na maloj visini, najverovatnije drona, koji je prešao nacionalni vazdušni prostor za veoma kratko vreme, manje od tri minuta. Avion je ušao u vazdušni prostor Rumunije oko 23:23 po lokalnom vremenu, došao je iz Ukrajine i napustio nacionalni vazdušni prostor oko 23:26 u pravcu Mađarske", saopšteno je iz ministarstva.

"Veoma kratko vreme u kome je ova letelica letela kroz nacionalni vazdušni prostor, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uslovi, nisu omogućili korišćenje drugih proceduralnih sredstava za dalju identifikaciju letelice", saopštilo je rumunsko ministarstvo.

Plenković: "Orban saznao od mene"

Mađarski premijer Viktor Orban, nad čijom je državom dron koji se sinoć srušio u Zagrebu leteo oko 40 minuta, saznao je ovu informaciju od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Versaju u Francuskoj, a tek nakon te informacije otišle su na proveru da li su mađarski radari išta registrovali

"Odmah sam razgovarao sa premijerom Orbanom. Taj podatak nije znao. Dobio je od mene. Zatim su pregledali svoju situaciju i shvatili da je to registrovano na radaru, ali kao nešto što je gotovo bezopasno. Ali nije normalno da dođe do takve situacije. Ovde treba da budemo na oprezu. Ovo je ozbiljna situacija u kojoj sve službe moraju biti na maksimalnom nivou pripravnosti", rekao je hrvatski premijer Plenković nakon neformalnog sastanka Evropskog saveta u Versaju, na kojem su se okupili šefovi država ili vlada svih 27 zemalja članica EU.

Na novinarsko pitanje da li misli da je to bio propust NATO-a, Plenković je odgovorio:

"Uverite se sami. Da je neko bio obavešten onda bi reakcija bila drugačija. Da se ​​to sada desilo, pa da imamo informacije ranije, ono što bi se desilo jeste da bi naši avioni poleteli i reagovali", rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: