Četvrtak, 09.08.2018.

14:14

Od "carinske mafije" do kandidata Srpske liste za sudiju

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je nove sudije Ustavnog suda Kosova, među kojima se nalazi i Radomir Laban.

Izvor: Kossev

Od
screenshot

Ove sudije su danas položile zakletvu pred Tačijem, piše Kossev

Pored Labana, izabrane su i ostale sudije: Bajram Ljatifi, Safet Hodža, Remzije Istrefi Peci i Neđmi Redžepi.

Njihovo imenovanje pratilo je predložene odluke kosovske skupštine od 18. maja, odnosno 6. jula. Sudije su izabrane tajnim glasanjem i to tako što je Remzija Istrefi Peci dobila 83 glasa, Radomir Laban 71 glas, Neđmi Redžepi – 66 glasova, Safet Hodža je dobio 62 glasova i Bajram Ljatifi – 58.

Srbija je u novembru prošle godine od Euleksa zatražila da uhapsi Radomira Labana. Kao član tzv. carinske mafije, 2011, lice pod imenom Radomir Laban osuđeno je u srpskom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca. Kako je više medija pisalo, verovalo se da je poslednjih godina boravio na Kosovu, upravo u bekstvu od srpskih vlasti.

Novoizabranog sudiju Ustavnog suda „Republike Kosovo“ Radomira Labana Srpska lista predložila je za sudiju.

„Želim da kažem da mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo danas i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata naravno koji ima visoko moralne kvalitete i integritet. Dakle, to je kandidat koji je gotovo imao najveći broj glasova na raspisanom konkursu, to je gospodin Radomir Laban. Dakle, pozivam veće zajednice, odnosno poslanike iz redova manjinske zajednice da podrže predlog i naravno pozivam sve ostale poslanike da danas u punom skupštinskom sazivu podrže predlog da gospodin Radomir Laban bude novi sudija Ustavnog suda. Hvala puno!“ – ovako je poslanik Srpske liste Slavko Simić u skupštini kosovskoj skupštini na sednici od svojih kolega zatražio da za člana Ustavnog suda Kosova glasaju za čoveka koji se, prema dosadašnjim informacijama koje su posle nekoliko godina ponovo procurile u javnost, nalazi na listi Interpola, po zahtevu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: