Utorak, 06.10.2020.

09:43

Javio se predsednik: Sve pod kontrolom

Oglasio se predsednik Kirgistana, nakon burne noći i jutra u prestonici Biškeku, rekavši da kontroliše situaciju.

Izvor: B92, Tanjug

Javio se predsednik: Sve pod kontrolom

Nakon saopštavanja preliminarnih rezultata izbora, održanih u nedelju, pristalice opozicionih partija okupile su se tokom noći u Biškeku i kamionom razvalili ulaz u državne institucije, predsedništvo i vladu, koji se popularno zovu "Bela kuća". Oni su podmetnuli i požar, sukobili se s policijom, a iz zatvora su oslobodili bivšeg predsednika.

Iz predsedništva je saopšteno danas da predsednik Soronbaj Ženbekov "kontroliše situaciju i izražava uverenje da će političke snage staviti interes zemlje iznad svog interesa".

Hiljade ljudi izašlo je juče na ulice Biškeka da protestuje zbog rezultata izbora a suzbijani su šok bombama i suzavcem. Demonstranti su u naletu iz zatvora oslobodii bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva bez upotrebe sile ili oružja, rekli su za Frans presu očevici.

Ćelija gde je bio bivši predsednik nalazi se u zgradi Komiteta za nacionalnu bezbednost i prema očevicima, predsednikovi čuvari nisu pružali nikakav otpor kada su demonstrati ušli da ga oslobde. On služi kaznu od jedanaest godina zatvora.

Snimci koje je objavio kirgiski servis Radio slobodne Evrope pokazuju demonstrante kako se šetaju u glavnom centru moći u Kirgiziji. Više drugih lokalnih medija takodje je prijavilo da su demonstranti zauzeli državnu zgradu.

Demonstranti traže ostavku predsednika Ženbekova i održavanje novih parlamentarnih izbora uz optužbe o izbornoj proneveri i posebno kupovini glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: