Komesari EK na ispitivanju

U Evropskom parlamentu je danas počelo višednevno "saslušavanje" novog saziva Evropske komisije, a neki komesari mogu da očekuju neprijatna pitanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

11:27

Default images

Tokom narednih sedam radnih dana parlamentarci će pred kamerama ispitati svakog od 27 kandidata za komesare koje je predložio novi predsednik EK Žan Klod Junker, a za svakog je predviđeno po tri sata.

Današnja sesija počela je sa Cecilijom Mlmstrem, koja je u novom sazivu dobila resor trgovine, a do kraja dana će se na propitivanju pojaviti i Karmenu Vela (životna okolina i ribarstvo), Neven Mimica (međunarodna saradnja i razvoj) i Ginter Etinger (digitalna privreda i društvo).

Pitanja poslanika umeju da budu vrlo oštra, a kandidat za komesara koji ne dobije podršku Parlamenta mora biti zamenjen drugim iz iste zemlje, koga EP takođe treba da potvrdi.

Očekuje se da će prvo četvoro komesara danas bez većih problema proći kroz rešeto EP, ali to se ne može reći za neke od Junkerovih izabranika koji će na podijum izaći narednih dana, kojima položaj zbog raznih razloga visi o koncu.

Najranjivija je Slovenka Alenka Bratušek, kojoj je njena sopstvena vlada uskratila podršku jer je iskoristila položaj tehničke predsednice vlade da se sama kandiduje za komesarku.

Nju je Junker predvideo za važno mesto potpredsednice Komisije nadležne za energetsko jedinstvo, uprkos skromnom iskustvu kako u politici, tako i u energetici.

Na ozbiljne probleme može da računa i Španac Aris Kanete, koji je nedavnim seksističkim izjavama izazvao gnev levičara i zelenih, dok ga sa druge strane sustižu optužbe da je kao suvlasnik nekoliko naftnih kompanija nepodoban za funkciju komesara za energetiku i globalno otopljavanje.

I konačno, problematičan je i Junkerov kandidat za komesara za obrazovanjeTibor Navračič, koji je kao desna ruka mađarskog premijera Viktora Orbana kreirao niz represivnih zakona koje su pravosuđe i medije stavili pod političku kontrolu, što je naišlo na vrlo oštre kritike ne samo u EU, nego i zvaničnog Vašingtona.

Ko će od pomenutih proći, a ko ne je već danima glavna tema u briselskim kuloarima, jer se još nije desilo da Parlament ne zatraži da neko od kandidata za komesare bude zamenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: