GS UN: Nelegalno pripajanje Krima

GS UN izglasala je rezoluciju kojom se pripajanje Krima Rusiji proglašava nelegalnim sa 100 glasova "za", 11 "protiv" i 58 uzdržanih. Srbija nije glasala.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

17:13

Default images

GS UN je održala sednicu na zahtev Ukrajine dve nedelje nakon što je Rusija u Savetu bezbednosti UN uložila veto na nacrt rezolucije o krimskom referendumu.

Za razliku od Saveta bezbednosti, na Generalnoj skupštini ne postoji pravo veta, a rezolucije nisu pravno obavezujuće, ali odražavaju mišljenje sveta, navodi AP.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja pozvao je ranije danas Generalnu skupštinu da izglasa rezoluciju kako bi "potvrdili Povelju UN, umesto da je unize".

"Rusija grubo gazi teritorijalni integritet Ukrajine, iako je stalna članica SB UN i kao takva bi trebalo da održava svetski mir i bezbednost", naveo je on.

Ruski zvaničnici su pre glasanja izneli "veoma negativan stav" Kremlja prema rezoluciji.

"Mislimo da je ovaj dokument politički motivisan i da nema dodira sa realnošću", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.
Foto: Beta/AP
Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin pre glasanja je rekao da je kontraproduktivno opirati se rezultatima referenduma na Krimu, koji je "već odigrao svoju istorijsku ulogu".

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenij Perebjinis rekao je ranije da je cilj rezolucije da UN "potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine i pozove na sprečavanje priznavanja promena statuta Autonomne Republike Krim na osnovu ilegalnog referenduma".

Pre dve nedelje u Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije, kojim se referendum o statusu Krima proglašava nevažećim, podržalo je 13 zemalja, Rusija je uložila veto, a Kina je bila uzdržana.

Sutradan je održan referendum, na kome se više od 95 odsto izašlih građana na Krimu izjasnilo za nezavisnost i pripajanje Ruskoj Federaciji.

Nedelju dana kasnije, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon na osnovu kojeg je poluostrvo Krim ponovo postalo deo Rusije.

Ko je kako glasao, a ko nije glasao

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, a više od 20 zemalja nije učestvovalo u glasanju, među njima i Srbija. Osim Srbije, u glasanju nisu učestvovali ni BiH, Izrael, Iran i UAE.

Protiv usvajanja su glasali Jermenija, Belorusija, Bolivija, Kuba, DR Koreja, Nikaragva, Rusija, Sudan, Sirija, Venecuela i Zimbabve, dok su među 58 uzdržanih država Argentina, Brazil, Urugvaj, Kina, Egipat, Indija, Kazahstan, Pakistan, Južnoafrička Republika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: