Josipović i Tadić dobili nagrade

Srpsko narodno vijeće na prijemu u Zagrebu dodelilo predsednicima Hrvatske i Srbije nagradu "Svetozar Pribičević" za unapređenje odnosa dve zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2012.

12:57

Default images

Zamenik predsednika SNV Saša Milošević izjavio je da će Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću nagrada biti uručena prilikom prvog narednog dolaska predsednika Srbije u Hrvatsku.

Na prijemu su uručene druge nagrade istaknutim pojedincima u politici, kulturi, nevladinom aktivizmu i javnom životu.

Nagradu "Nikola Tesla" za razvoj srpskih institucija dobili su dosadašnji vicepremijer Slobodan Uzelac, koji je više godina bio i predsednik SKD "Prosveta" i posthumno Miloš Vojnović, jedan od osnivača i predsednik Zajedničkog veća opština, srpske manjinske samouprave u istočnoj Hrvatskoj.

Nagradu "Diana Budisavljević", nazvanu po ženi koja je 1942. od smrti spasla na hiljade srpske dece Kozare, a koja se dodeljuje za humanizam, posthumno je dobila riječka aktivistkinja Darinka Janjanin koja je godinama bila aktivna u srpskim organizacijama i manjinskoj samoupravi, beskompromisno branila ljudska prava i slobode kao članica Programskog saveta Hrvatske televizije.

Antifašisti Josip Boljkovac i Rade Bulat dele nagradu "Gojko Nikoliš" nazvanu po kordunaškom antifašisti, lekaru i književniku, a koja se dodeljuje za antifašizam.

Oni su zbog borbe za očuvanje tekovina antifašizma bili i na udaru desnice, a Boljkovac je zbog navodnih ratnih zločina bio i hapšen.

Preko puta Novinarskog doma, gde se održava prijem, skupilo se nekoliko članova Hrvatske čiste stranke prava, koji protestuju zbog dodele nagrada Bulatu i Boljkovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: