Medved nije bio zaražen besnilom

Medved koji je u etno selu Tiganjica nedaleko od Zrenjanina usmrtio ženu nije bio zaražen besnilom, rekao je Dušan Lalošević iz Pasterovog zavoda u Novom Sadu.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

13:53

Default images

Lalošević, koji je juče na mestu nesreće uradio uviđaj i uzeo uzorke, rekao je za agenciju Beta da su analize na besnilo hitno urađene i da su nalazi negativni.

Medved koga su čuvali u kavezu u etno selu ubio je juče ženu koja ga je godinama hranila. Medveda je potom ubio policajac.

Stanari koji žive u neposrednoj blizini Tiganjice tvrdili su da je pored kaveza u kome je bio medved nekoliko noći unazad, pre tragedije, zavijala lisica i da ga je, kako kažu, moguće ona iziritirala.

Istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu Karolj Šmit izdao je danas saopštenje u kome se navodi da je Verona Sarčev (59) stradala kada je medved izašao iz glavnog kaveza u međuprostor ograde kaveza i niže zaštitne ograde i da će detalje nesreće utvrditi istraga.

Vlasnik restorana Z.O. (32) iz Zrenjanina, koji je sinoć uhapšen i kome je određena mera zadržavanja, danas će biti saslušan.

Opasne životinje u dvadesetak mini zoo-vrtova u Srbiji

Napad medveda na ženu koja ga je hranila u etno selu "Trofej" kod Zrenjanina pokrenuo je razmatranje toga koliko zapravo ima divljih životinja u mini zoo-vrtovima, etno parkovima i domovima građana i u kakvim uslovima se drže.

U Srbiji postoji još dvadesetak mini zoo-vrtova i etno parkova koji drže različite životinje. Neke od njih spadaju u zaštićene, među kojima ima i veoma opasnih životinja.

Medvedi, vukovi, lisice, papagaji, pitoni, iguane, retke ptice, samo su neke od vrsta koje ljudi čuvaju, podaci su Ministarstva životne sredine.

Sve ove životinje moraju se prijaviti i čuvati po strogo propisanim pravilima.

Danica Baćanović, pomoćnica ministra, kaže za B92 da su u poslednje dve godine zakonom utvrđeni uslovi kao što su veličina prostora, kaveza, bezbednost odnosno sprečavanje načina da dođe do povrede ljudi. Ivan Janković, veterinar i konsultant za ponašanje životinja, uopšte ne podržava ideju da se divlje živiotinje drže u zatvorenom i skučenom prostoru.
Divlje životinje su u normalnoj životnoj sredini navikle na određene signale, bilo da kontaktiraju sa budućim partnerima, dolaze do hrane ili reaguju na promene vremenskih prilika. Kada takvu životinju smestite u uslove koji su nenormalni, zatvoreni prostor, očekujete reakcije, koja je bila jako loša.

Stručnjaci se slažu da je neophodno poštovati propisana pravila kada je reč o čuvanju takvih životinja. Takođe, neophodno je i da se posetioci zoo-vrtova ili etno parkova pridržavaju uputstva da se opasnim životinjama ne približavaju, da ih ne hrane i ne diraju.

Svi vlasnici zaštićenih vrsta divljih životinja morali su da ih prijave Ministarstvu do kraja juna, nakon čega su dobili potvrdu o upisu u evidenciju. Sledeća faza je čipovanje životinja.

Kontolu vrši inspekcija, a protiv vlasnika koji nisu podneli prijavu primenjivaće se kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: