Rekonstrukcija: Zahtevi i razmirice

Ne rušimo Vladu, ne tražimo ostavku premijera, kaže Suzana Grubješić iz G17 plus. Jelena Trivan iz DS smatra da treba staviti tačku na razmirice preko medija.

Izvor: B92

Nedelja, 13.02.2011.

22:40

Default images

Suzana Grubješić rekla je u "Utisku nedelje" na TV B92 da je u Vladu neophodno ubaciti "svežu krv", koja bi dovela do preokreta i potrebnih suštinskih promena.

Jelena Trivan iz DS poručuje da temu rekonstrukcije Vlade treba vratiti u institucije, dok funkcionerka SPS Diana Vukomanović smatra da se Vlada nalazi u "fazi rekonstrukcije, a ne dekonstrukcije".

Ne rušimo Vladu Srbije, niti tražimo ostavku premijera Mirka Cvetkovića, izjavila je potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić.
Suzana Grubješiæ (FoNet)
Ipak, ona kaže da u G17 plus još nije stigao poziv na razgovore o rekonstrukciji.

"Nemojte verovati neimenovanim izvorima. Mesto premijera pripada Demokratskoj stranci. DS i Boris Tadić su predložili Cvetkovića. Da li stvarno mislite da bi se mi bavili kadriranjem unutar druge partije? Manje stranke ne treba da se mešaju", rekla je Grubješićeva. Ona je navela da je procena G17 plus da nema dobre koordinacije u Vladi.

"Kažite mi jednu vladu u kojoj državni sekretar (Slobodan Ilić) napada potpredsednika Vlade (Dinkić), a niko ne reaguje. Optužuje Dinkića da u političke svrhe zloupotrebljava sredstva iz subvencija. Da li treba da mislimo da li se svi slažu? Ja to nisam doživela kao stav DS, ali ako ćute šta treba da pomislim?", rekla je Grubješićeva.

Potpredsednica G17 plus je kazala da ta stranka ne ruši Vladu, ali da Vladi treba sveža krv i promena tempa.

Ona nije odgovorila na pitanje da li je promena tempa moguća sa Cvetkovićem kao premijerom.

"Preokret je potreban, sa ovim premijerom ili bez njega, to je ono što je potrebno. Sigurno da čovek koji je dobar ekonomski stručnjak ne može da bude smetnja. Ove rasprave se vode samo u medijima. Potrebno je u poslednjoj godini upregnuti sve snage i reći građanima da smo sposebni i da želimo nešto da uradimo", rekla je Grubješićeva.

Trivanova: Tačka na razmirice

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan poručila je da je došlo vreme da se stavi tačka na razmirice preko medija.

Ona je rekla da temu rekonstrukcije i personalnih promena u Vladi treba vratiti u institucije. Lideri vladajuće koalicije imaju dnevne kontakte i uskoro će uslediti pozitivan epilog, najavila je Trivanova.
Jelena Trivan (Tanjug)
"Treba da se stavi tačka na razmenu poruka preko medija i saopštenja. Sve analize oko rekonstrukcije treba da se obave u institucijama. Stanje u vladi ne treba da se razreši tako što ćemo se javno prepucavati, već treba da sednemo i dogovorimo se", rekla je Trivanova.

"Razgovori o koaliciji nisu 'Rambuje'. Lideri stranaka imaju dnevne kontakte... U narednim danima imaćete epilog tih razgovora iz kojih će vlada izaći jača i bez razmirica između koalicionih partnera", rekla je Trivanova.

Ona je, komentarišući primedbe lidera G17 plus Mlađana Dinkića da premijer Mirko Cvetković ne odlučuje, kazala da je "krajnje pogrešno" označavati Cvetkovića kao problem.

"Naši lični ili stranački interesi bili bi isti bez obzira ko je premijer. Problem je što nisu svi u vladi dorasli trenutku", rekla je Trivanova.
Dijana Vukomanoviæ (internet prezentacija SPS)
Na pitanje da li je Dinkić dorastao trenutku, ona je rekla: "Dinkić ima neverovatnu energiju koja stvari pomera unapred, ali koja ponekad utiče na njegovu brzopletost, ali srećom postoji zajednički interes da se zemlja izvuče iz krize pa se zato nađe zajednički jezik".

Trivanova je navela da ne postoji zahtev za smenu premijera, koji je, kako je rekla, preuzeo posao koji niko nije hteo.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović smatra da se Vlada nalazi u "fazi rekonstrukcije, a ne dekonstrukcije" i da je pozicija njene partije "konstruktivna i pregovaračka".

Očekujem da će se stvari smiriti i da će situacija biti pod kontrolom, rekla je Vukomanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: