Moskva: Protest protiv vlade

Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

19:25

Default images

Uhapšeni su "najaktivniji učesnici protesta, koji su držali plakate i uzvikivali parole protiv vlade". Kako prenose moskovski mediji, uhapšeni su bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov, lider ekstremne Partije nacional-boljševika, pisac Eduard Limonov, kao i predsednik grupe za zaštitu ljudskih prava Memorijal, Oleg Orlov.

Jedan od učesnika demonstracija, lider pokreta "Solidarnost", Ilja Jašin rekao je Ehu Moskve da milicija - u Rusiji se policija i dalje službeno zove milicija - postepeno, posle sastavljanja izveštaja, pušta privedene, među kojima i Njemcova.

Antivladine demonstracije, na kojima je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, održane su u znak protesta zbog vladine zabrane opozicionih okupljanja.

Opozicija i organizacije za zaštitu ljudskih prava već su nekoliko puta pokušavali da organizuju miting na Trijumfalnom trgu, ali nijednom nisu dobili dozvolu gradskih vlasti za održavanje.

Njihov cilj je zaštita 31. člana Ustava Rusije, koji garantuje slobodu okupljanja, mitinga i šetnji, zbog čega i teže okupljanju upravo 31. dana u mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: