Helena Ranta pod pritiskom o Račku

Helena Ranta u svojoj biografiji navodi da je izveštaj o događajima u Račku pisala pod pritiskom tadašnjeg šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera.

Izvor: Politika

Sreda, 22.10.2008.

01:13

Default images

Ona navodi da je bilo pritisaka i od Ministarstva spoljnih poslova Finske. Finski stomatolog forenzičar bila je član međunarodne istražne komisije za događaje u selu Račak, koji su bili povod NATO-u da bombarduje SR Jugoslaviju 1999.

U knjizi predstavljenoj prošle sedmice u Helsinkiju, Helena Ranta je rekla da je Voker, koji je bio načelnik misije OEBS-a u zimu 1999, tražio od nje da u izveštaju ubedljivije govori o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražili "dublje zaključke" u izveštaju.

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage.

Kako stoji u knjizi finske forenzičarke, Voker je prelomio drvenu olovku napola i gađao njenim delovima Rantu, jer nije bio zadovoljan njenim navodima u kojima ona nije koristila "dovoljno ubedljiv jezik" kada je reč o srpskim zločinima, prenosi Politika.

Kada je reč o pritiscima iz finskog Ministarstva spoljnih poslova, Helena Ranta tvrdi da su joj trojica civilnih službenika putem i-mejlova, koje još čuva, tražili "dublje zaključke".

Helena Ranta je ranije već nagovestila da će reći istinu o dogadajima u Račku – prošle godine u dokumentarnom filmu "Kraj - osuđeni na progonstvo". Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je "Voker bio užasnut rezultatima naše istrage".

"Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage", kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

Međutim, 1999. godine finska forenzičarka izjavila je pred novinarima da je događaj u Račku "zločin protiv čovečnosti".

Helena Ranta je u leto 2000. godine predala izveštaj Tribunalu za ratne zločine u Hagu, a sažetak izveštaja prosledila je državama članicama EU.

U autobiografskoj knjizi ona navodi da je šef u političkom odeljenju MSP-a Finske Perti Torstila, koji je danas državni sekretar, tražio od nje da iz izveštaja izbaci jedan komentar u kojem je kritikovala administraciju Ministarstva spoljnih poslova.

Zvaničnici MSP-a takođe su se nadali da će Helena Ranta povući rezultate istraživanja o broju ispaljenih metaka i podatak koliko je tih metaka zaista bilo smrtonosno.

I finski novinar Ari Rusila, ekspert za Balkan, navodi u autorskom članku povodom knjige Helene Rante da se ona tokom istrage usredsredila na forenzičko istraživanje, ne zauzimajući stav u korist jednih ili drugih, i da je pokušala da se ogradi od političkog uticaja, ali da je od početka radila pod pritiskom.

Prema rečima finskog novinara, postoji rašireno mišljenje da je Vokerova uloga u Račku bila da pomogne Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) u kreiranju masakra koji bi bio pripisan srpskim snagama i da se na taj način pronađe izgovor za vojnu intervenciju.

OVK je sakupila svoje poginule posle borbe, obukla ih u civilnu odeću, a zatim pozvala posmatrače, navodi Ari Rusila.

Helena Ranta je bila jedan od svedoka na suđenju pred Haškim tribunalom bivšem jugoslovenskom predsednikom Slobodanu Miloševiću 2003. godine.

Ona je, u intervjuu za nemački list "Berliner cajtung" 2004, između ostalog, izjavila da je negativno to što se deo optužnice protiv Miloševića koji se odnosi na slučaj Račak zasniva prevashodno na verziju o tom događaju koju je dao Voker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: