Rafinerija kriva za novo zagađenje

U Pančevu sinoć ponovo zagađenje jer je Rafinerija ispustila hemikalije iz rezervoara za otpadne vode; najavljuju se kazne.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.06.2007.

09:58

Default images

Prema nalazu republičke inspektorke za zaštitu životne sredine Jelene Stanković, otpadne vode iz Rafinerije sinoć su ispuštane direktno u kanal otpadnih voda jer ih zbog lošeg kvaliteta nije primila na preradu u svoje postrojenje za prerađivanje otpadnih voda. Međutim, Naftna industrija Srbije negira da je ona krivac za zagađenje.

Inspektorka je odmah naložila pančevačkoj Rafineriji da ispuštanje u kanal, koji vodi ka Dunavu, može da vrši samo uz dodatne mere koje obezbeđuju da u reku ne stigne tako zagađena voda.

Otpadne vode ispuštene su direktno u kanal, bez ikakve predhodne sekundarne obrade, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Beti je u ministarstvu rečeno da je upravni postupak kojim bi bilo utvrđeno kako je do propusta došlo u toku. U ministarstvu dodaju da se nadaju kako će svi počinioci biti adekvatno kažnjeni.

Naftna industrija Srbije, međutim, negirala je danas da je Rafinerija nafte u Pančevu izazvala sinoćnje zagađenje u tom gradu.

U saopštenju NIS-a se navodi da je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine sinoć, u vanrednom pregledu, utvrdila da su proizvodni pogoni rafinerije radili bez problema i da nisu uzrok zagađenja.

Dragin: Najstrože kazne

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin najavio je donošenje akcionih planova u vezi sa svim vrstama zagađenja u Pančevu.

Novi ministar za ekologiju očekuje da će odgovorni za novo ugrožavanje zdravlja građana biti najstrože kaznjeni.

"Do 31. decembra 2007. Petrohemija mora da rekonstruiše jedan od tri rezervoara, a u fabrici Etilen rafinerija NIS-a mora da rekonstruiše pretakalište na pristaništu Dunav", kaže ministar Saša Dragin.

"Od 2000. do 2005. rekonstruisano je 20 od 141 rezervoara. Mi nismo zadovoljni tom dinamikom", kaže on.

Ministar najavljuje da će se u Skupštini Srbije uskoro naći oko 30 zakona iz oblasti zaštite životne sredine, koji bi trebalo da budu usklađeni sa Evropskim aktima.

Građani se žalili

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Pančevu saopštio je da su tokom prethodne noći zabeležene koncentracije benzena od 56 mikrograma po metru kubnom vazduha i ukupno redukovanog sumpora od 35,4 mikrograma.

U Pančevu su tokom noći bili izuzetno nepovoljni meteorološki uslovi koji su dodatno doprineli zagađenju.

Kako je za B92 jutros rekao predsednik opštine Pančevo Srđan Miković, opštinu je zvalo mnogo građana koji su se žalili na neprijatan miris.
"To smo svi mogli da osetimo i upravo zbog toga sam bio prinuđen da noću direktno pozovem čak i gospodina Sašu Dragina, ministra za zaštitu životne sredine. Posle tog razgovora i intervencije, ministar je poslao ekipu inspektora da utvrde stanje stvari i pokušaju da utvrde ko je uzročnik tog zagađenja", kaže Miković.

Brojni građani sinoć su se javljali i redakciji B92 sa istim informacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: