Ukrajinska osveta koja je servirana "vrlo hladna" FOTO

Ukrajinski hakeri tvrde da su otkrili identitet zapovednika ruskog vazduhoplovstva, odgovornog za bombardovanje Marijupolja i da su nasamarili njegovu suprugu.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 31.03.2023.

10:50

Ukrajinska osveta koja je servirana
EPA-EFE/VALDA KALNINA/Ilustracija

Naime, ukrajinska aktivistička grupa Cyber Resistance i volonterska organizacija Inform Napalm objavili su da je zapovednik 980. pukovnije vazduhoplovstva Sergej Atroščenko naredio avionima da bace dve bombe od 500 kilograma na pozorište u Marijupolju 16. marta 2022.

U napadu su ubijene stotine civila jer je pozorište u tom trenutku korišćeno kao sklonište od vazdušnih napada, a na spoljnoj strani dvorišta stajao je i natpis "DECA". Hakeri su najpre saznali lične podatke Atroščenka, nakon čega je jedan njihov aktivista stupio u kontakt s Atroščenkovom suprugom, predstavivši se kao vojnik pod njegovom komandom, a zamolio ju je da organizuje fotografisanje supruga i devojaka članova pukovnije kako bi to bila podrška muškarcima na ratištu.

Fotografisanje je namerno bilo dogovoreno 16. marta 2023, tačno godinu dana od bombaškog napada na marijupoljsko pozorište. Atroščenkova supruga Lilija je hakerima osigurala pristup do fotografija na kojima 12 žena pozira u uniformama svojih muževa, kao i do fotografija na kojima su polugole. Dalje su pomoću tih fotografija, odnosno supruga vojnika pod komandom Atroščenka, došli i do identiteta još nekoliko ruskih oficira za koje se veruje da stoje iza napada.

Hakeri su poručili da je Atroščenko lično izdao naredbu ratnim avionima za pokretanje napada na civile, uključujući i porodilište u Marijupolju.

Takođe su objavili i njegove brojne lične podatke, uključujući njegove privatne kontakte, platu, popise pilota pod njegovom komandom, procene uspeha na frontu kao i detalje misija koje su dostavljane ukrajinskim obaveštajnim službama na analizu. Dva dana nakon primljenih fotografija njegove supruge, Atroščenkovoj pukovniji dodeljena su priznanja koja je potpisao sam Vladimir Putin, zbog masovnog junaštva, hrabrosti i čvrstoće u borbenim delovanjima za zaštitu domovine.

Inform Napalm tvrdi da su hakeri prosledili prikupljene podatke Međunarodnom krivičnom sudu kako bi doprineli istrazi ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: