Šta reče, Putine? To može biti okosnica rata. I nije dobro

Ugledni analitičar Aleksander Gabujev izjavio je da postoje indicije da predsednik Ruske Federacije trenutno nije pri zdravoj pameti, piše Skaj njuz.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2023.

14:10

Šta reče, Putine? To može biti okosnica rata. I nije dobro
Foto: Profimedia

"Putinove izjave o ukrajinskim nacionalistima koji pucaju u leđa ukrajinskim vojnicima da bi ih sprečili da prebegnu oslikavaju izazov sa kojim se Kijev i Zapad suočavaju: bezobzirnog i emotivnog lidera koji je zarobljen u strašnom mehuru informacija", rekao je Gabujev i dodao da Putin ničim nije potkrepio ovu izjavu.

"Putin zna za ovu praksu zahvaljujući ruskoj istoriji i ukazu koji je Staljin izdao jula 1942. godine. Da li je Putin namerno lagao? To ne možemo da znamo, ali je moguće da on zaista veruje u to", dodao je analitičar.

Gabujev je rekao da Putinova izjava o streljačkim vodama za dezertere ne zvuči kao obična laž, već da je to informacija koju sa ruskim predsednikom deli neko kome veruje. Analitičar tvrdi da od 2020. Putin često razgovara o ključnim pitanjima sa nižim zvaničnicima.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u Live Blogu B92.

"Na primer, ruski predsednik je 2021. godine tvrdio da Evropljani dolaze u Rusiju da se vakcinišu protiv korona virusa ruskom vakcinom Sputnjik i da potom dobijaju lažne potvrde da su vakcinisani Pfizer vakcinom. Ovi Evropljani su se navodno time bavili jer su više verovali ruskoj vakcini", rekao je Gabujev.

Analitičar tvrdi da je lako moguće da je Putina o navodnim streljačkim vodama za dezertere obavestio ruski vojnik ili "ratni reporter", odnosno ruski propagandista.

"To ledi krv u žilama"

Gabujev smatra da se ruski predsednik redovno sastaje sa takvim ljudima jer više ne veruje svojim generalima.

"Zašto je to važno? Kremlj će doneti neke važne odluke upravo na osnovu informacija poput one o streljačkim vodovima. To ledi krv u žilama", rekao je Gabujev.

Analitičar smatra da Zapad o tome mora da vodi računa.

"Precenjivanje Putinove racionalnosti i ignorisanje njegove odvojenosti od stvarnosti može biti izuzetno rizično, posebno kada je reč o određivanju granica koje je Moskva spremna da pređe", zaključio je Gabujev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: