Nisu otišli na konsultacije kod predsednika, poslali mu pismo: "Obavestićemo vas o imenu mandatara"

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore nisu danas otišli na konsultacije kod predsednika Crne Gore Mila Đukanovića oko izbora mandatara.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2022.

20:28

Nisu otišli na konsultacije kod predsednika, poslali mu pismo:
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

I to nakon što je manjinskoj vladi premijera Dritana Abazovića 19. avgusta izglasano nepoverenje u parlamentu.

Predsednici stranaka Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević poslali su Đukanoviću pismo.

"Kao što vam je poznato, u toku su razgovori parlamentarne većine u vezi sa formiranjem nove vlade Crne Gore. U tom kontekstu, stranke pobednice izbora od 30. avgusta 2020. godine, potpisale su Sporazum o formiranju nove vlade Crne Gore koji je svojim potpisom podržao 41 poslanik. Nakon završetka razgovora, obavestićemo vas o imenu mandatara i dostaviti neophodan broj potpisa poslanika koji podržavaju tu kandidaturu", navedeno je u pismu lidera Fronta.

Kako je ranije saopšteno iz Službe za informisanje predsednika za danas su zakazane konsultacije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Demokratskim frontom (DF) i Demokratskom Crnom Gorom.

Ni danas nije došlo do dogovora stare parlamentarne većine po pitanju formiranja nove izvršne vlasti.

Predsednik Crne Gore održao je konsultacije sa funkcionerima Demokratske partije socijalista (DPS). Iz kabineta predsednika naveli su da će Đukanović sutra konsultacije održati sa Građanskim pokretom URA, Socijaldemokratskom partijom, Socijaldemokratama, Socijalističkom narodnom partijom i Bošnjačkom strankom.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić ranije je kazao da iz ove partije neće ići na konsultacije kod Đukanovića.

Stranke postavgustovske skupštinske većine saglasne su oko toga da lider Demosa Miodrag Lekić treba da bude novi mandatar, ali su konačnu odluku o izlasku iz političke krize ponovo odložili nakon što su Građanski pokret (GP) URA i Socijalistička narodna partija (SNP) zatražili da sa manjinskim strankama imaju "kontrolni paket" vlade.

Ustavom nije predviđeno šta se dešava ako mandatar ne bude predložen, ali izvesno je da bi to vodilo vanrednim izborima koji mogu biti raspisani samo ako se skupština raspusti ili joj se skrati mandat. Ako Đukanović predloži mandatara i ako on ne bude izabran za 90 dana, parlament će biti raspušten.

U tom slučaju, Đukanović će narednog dana po raspuštanju skupštine, raspisati izbore.

Predsednik države prethodnih dana je u više navrata saopštavao da u parlamentu "ne postoji raspoloženje" da se sastavi nova vlada i da je realnije da se ide u organizaciju izbora.

DF, Demokrate i URA premijera Dritana Abazovića, pokušavaju da sastave novu vladu nakon što je manjinskoj vladi 19. avgusta izglasano nepoverenje u parlamentu.

Za pad vlade su glasali poslanici procrnogorskih stranaka predvođeni DPS-om i manjine, ali i Demokrate Alekse Bečića.

DPS je inicirala glasanje o nepoverenju vladi nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

EU i SAD su nekoliko puta istakli da DF ne vide u novoj vladi i da DF nije njihov saveznik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: