"Evropska unija nije pokazala fleksibilnost"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da prostor zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji

Izvor: Tanjug

Subota, 02.07.2022.

13:12

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ona je nangalsila da treba da bude u nju integrisan, te da nije dovoljno samo optuživati jedne, a ne prihvatiti činjenicu da EU nije pokazala fleksibilnost i da je opteretila taj proces traženjem nemogućeg.

Cvijanović je, na pitanje Srne da prokomentariše izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da se odluka o statusu kandidata BiH ne donosi zbog unutrašnje političke situacije, gde se, prema njenoj oceni, "intenzivira kurs Republike Srpske na otcepljenju", rekla da kao po nekom ustaljenom klišeu i tu vidimo mnogo netačnih teza. Cvijanović je istakla da Republika Srpska ne radi na otcepljenju.

"Tačno je da njene institucije rade na očuvanju one autonomije i nadležnosti kojima po Ustavu raspolažu", rekla je Cvijanović. Prema njenom mišljenju, priča o separatistima je izmišljena da bi služila kao pokriće za intervencionizam stranog faktora i izgovor za delovanje stranaca umesto domaćih institucija, a u ovom slučaju i kao izgovor za nedodeljivanje kandidatskog statusa BiH.

"Rezultat rigidnog pristupa"

Prema rečima Cvijanović, ako uticaja Rusije i Kine ima, onda je i to rezultat rigidnog pristupa Evropske unije u prethodnih 20-30 godina i propuštenih šansi. "Nije dovoljno samo reći da postoji evropska perspektiva, a onda zalediti evropski put svake od tih zemalja zapadnog Balkana postavljanjem zahteva koji zadiru u srž nesredjenih odnosa", ukazala je Cvijanović.

Navela je da se u BiH traži centralizacija i ustavna reorganizacija bez ustavnih izmena koje imaju podršku sva tri naroda i ocenila da bi bilo logičnije da je EU pomagala na jačanju unutrašnjeg poverenja umesto svrstavanja na jednu stranu i etiketiranja krivaca. Prema oceni Cvijanović, BiH nije najtragičniji primer i da se, kako je navela, nepravedni odnos EU najjasnije vidi na primeru Severne Makedonije, koja već 17 godina u statusu kandidata čeka da dobije datum za pregovore, a ispunila je sve, čak promenila i naziv države.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Berbok je rekla da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije, gde se, prema njenoj oceni, intenzivira kurs Republike Srpske na otcepljenju od države u celini, navodi DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: