Sudija Boljević zaprepašćena izjavama da su ustavne promene loše: "Bez njih nema napretka na evropskom putu"

Ukoliko Ustav ne bude promenjen, Srbija neće napredovati u procesu evropskih integracija za koje se opredelila, kaže sudija Apelacionog suda Dragana Boljević.

Izvor: B92

Petak, 17.12.2021.

17:11

Sudija Boljević zaprepašćena izjavama da su ustavne promene loše:
Ilustracija, foto: BalkansCat/Shutterstock

Ona ističe da će ustavne promene značajno unaprediti položaj pravosuđa u Srbiji.

"Svako ko je protiv ustavnih promena ne želi da građani imaju poverenje u sudstvo i da sudstvo bude kvalitetno. Ko je protiv ustavnih promena, protiv je i evropskih integracija", kaže Boljević za Tanjug.

Kako kaže, poražena je i zaprepašćena izjavama koje dolaze od "desne strane" opozicije, ali i od opozicije "takozvane demokratske provenijencije", o tome da su ustavne promene loše za pravosuđe i kako za njih ne treba glasati.

"To su neodgovorne izjave i potpuno neodgovarajuće onome što je sadržina ustavnih promena koje se odnose isključivo na pravosuđe, a ne na preambulu ili bilo šta drugo u Ustavu. O tome se govori na politički način, bez ulaženja u sadržinu, paušalno se odbijaju ustavne promene i ne kaže se konkretno šta je loše, a ne može da se kaže, jer su promene dobre"'', kaže Boljević.

Ona ističe da ustavne promene, sadržane u Aktu o promenama Ustava, o čijem potvrđivanju će se građani izjašnjavati na referendumu 16.januara, prvi put "puštaju" pravosuđe samom sudstvu.

Kako kaže, Narodna skupština više neće birati sudije na prvi mandat, kao ni predsednike sudova i sedam od 11 članova Visokog saveta sudstva.

"Na ustavni rang su vraćeni razlozi za razrešenje sudija čime se osigurava njihov status, a taj status se osigurava i jačim garancijama nepremestivosti sudija i jačim garancijama slobode izražavanja sudija", objašnjava Boljević.

Ističe da će ustavne promene pojačati nezavisnost sudstva i omogućiti sudijama da, kako kaže, budu mnogo sigurniji u svom položaju i nepristrasni u suđenjima.

To će, kako kaže, omogućiti da sudije pravično sude i na pravilan način uz ocenu da je reč o institucionalnim garancijama nezavisnosti sudstva kojima se malo koja država može pohvaliti.

"Na nama je da se kasnije i zakonima te garancije razrade na odgovarajući način i da se onda i faktičke garancije nezavisnosti takođe sprovedu. To znači da se političari, mediji i svi drugi ponašaju tako da poštuju sud i da ga kritikuju onako kako to može da se radi", navodi Boljević.

Sve to će, kako ističe, doprineti mnogo nezavisnijem, nepristrasnijem i pravičnijem sudstvu i vraćanju poverenje građana u pravosuđe.

Podseća da je nekoliko meseci posle došenja Ustava 2006.godine

Venecijanska komisija iznela niz primedbi i sugestija da se taj akt na određen način promeni.

Boljević navodi da se usvajanjem Nacionalne strategije za reformu pravosuđa za perid od 2013-2018. godina i donošenjem Akcionog plana za pridruživanje EU 2016.godine, Srbija obavezala da izmeni Ustav u skladu sa primedbama Venecijanske komisije.

"Od 2013.godine se govori o promeni Ustava, koja je u prvi mah bila planirana do kraja 2017.godine. Sada smo to doveli do pred kraj. S obzirom da se Srbija opredelila za put evropskih integracija, ukoliko Ustav ne bude promenjen, nema šanse da se pomeri u tom procesu", naglašava Boljević.

Podseća i da je na današnji dan pre 12 godina izveden reizbor sudija i tužilaca tako da je, kako kaže, više od 1.000 njih bilo razrešeno bez ikakvog postupka i prava na žalbu.

"To su sproveli političari koji sebe smatraju demokratama, a isti ti političari danas pozivaju da se glasa protiv ustavnih proemna čime govore da su apsolutno protov nezavisnosti pravosuđa i da se u tom smislu sasvim dosledno ponašaju", zaključuje Boljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: