PREDSEDNISTVO DOS U PETAK O PLATFORMI

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2001.

16:42

Default images
Predsednistvo Demokratske opozicije Srbije u petak ce razmotriti Predlog platforme Vojislava Kostunice o preuredjenju odnosa izmedju Srbije i Crne Gore, najavio je jedan od lidera DOS-a Vladan Batic.

Prema predlogu Vojislava Kostunice predvidjen je koncept funkcionalne federacije Srbije i Crne Gore. U iskljucivoj nadleznosti federacije, prema tom predlogu, bille bi spoljna politika, narodna odbrana, monetarni sistem, carinski sistem, saobracaj , obligaciono pravo i hartije od vrednosti. Kostunica takodje predlaze da buduca zajednicka drzava Srbije i Crne Gore ima predsednika, koga ce birati skupstina i koji bi trebalo da ima reprezentativna ovlascenja, dok bi savezna vlada bila organizovana po kacelarskom modelu.

Iako su platformu potpisali Vojislav Kostunica i Zoran Djindjic, iza nje formalno ne stoji DOS, jer se Predsednistvo ove koalicije jos uvek nije izjasnilo o njenom sadrzaju, naglasio je predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic. Prema njegovim recima, do razgovora izmedju srpske i crnogorske strane ce doci onog trenutka kada predsednistvo DOS-a usvoji platformu. »Moracemo da razgovaramo i o strateskoj politici i mora se jasno reci u kakvoj drzavi zelimo da zivimo«, rekao je Micunovic. Ocenjujuci da je DOS do sad bio "veoma pritisnut" tehnickim pitanjima oko konstituisanja savezne i republicke vlade, kao i kadrovskim pitanjima, Micunovic je naglasio da sada, kada su ta pitanja resena, "mora da se prione na raspravu o funkcionisanju tih institucija, jer nije dovoljno imati institucije, bitno je i kako one funkcionisu." On je naglasio da rasprava Predsednistva DOS-a treba da rezultira "jasnim predlogom gradjanima kako u svim oblastima zamisljamo buducu drzavu, kako ce institucije funkcionistai i kakvo drustvo zelimo da imamo".

Predsednik Demohriscanske stranke Vladan Batic je platformu opisao kao odraz politicke realnosti, napominjuci da se odnosi izmedju dve republike moraju razresiti. “Mi imamo saveznu drzavu cije institucije ne funkcionisu na celoj njenoj teritoriji”, podsetio je Batic, i ocenio da ta drzava danas podseca na seriju "Djekna jos nije umrla, a kad ce, ne znamo". Pream njegovim recima, ono sto Kostunoca predlaze kao ingerencije savezne drzave - diplomatiju, monetu i vojsku - predstavlja "tri osnovna elementa drzavnosti po medjunarodnom pravu, jos iz nekih davnih vremena do danas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: