Kancelarija UN za ljudska prava: Izrael krši međunarodno pravo; Netanijahu slavi

Kancelarija UN za ljudska prava ponovila je stav da izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

13:41

Kancelarija UN za ljudska prava: Izrael krši međunarodno pravo; Netanijahu slavi
Foto: EPA-EFE / MENAHEM KAHANA / POOL

To je izjavio portparol kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona prema tom pitanju.

"Promena političkog stava neke države ne preiničava postojeće međunarodno pravo niti njegovu interpretaciju od Međunarodnog suda pravde i Saveta bezbednosti UN", rekao je Kolvil na konferenciji za novinare u Ženevi, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak objavio da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, u kojem se navodi da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom.

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi s naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

"Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava neće doneti mir", kazao je Pompeo.

Vašington je ovim potezom, konstatuje AP, još dublje ugrozio napore Palestinaca ka ostvarenju državnosti.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Ovim povodom oglasila se i EU, poručivši da i dalje veruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagrizeni izgledi za trajni mir.

"EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

"Veliki dan za državu Izrael"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu otputovao je na Zapadnu obalu da proslavi saopštenje Sjedinjenih Američkih Država u kojem navode da ne smatraju da se gradnjom izraelskih naselja na to delu krši međunarodno pravo.

Netanijahu je deklaraciju Trampove administracije nazvao ogromnim postignućem koje je, kaže, popravilo istorijsku grešku, preneo je AP.

"Mislim da je to sjajan dan za državu Izrael i dostignuće koje će trajati decenijama", rekao je on.

Netanijahu je govorio na skupu pristalica i vođa naseljavanja u Efratu, velikom naselju van Jerusalima.

Palestinci koji polažu pravo na Zapadnu obalu i smatraju je delom svoje buduće države upozorili su da odluka SAD podriva svaku šansu za mirovni sporazum.

Više od 400.000 jevrejskih naseljnika sada živi na Zapadnoj obali, osvojenoj u ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom.

Međunarodna zajednica i Palestinci tvrde da su jevrejska naselja nelegalna i da sprečavaju osnivanje palestinske države.

Izrael tvrdi da sudbinu naselja valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt danas se pridružio mnogobrojnim kritikama, najoštrije osudivši najnoviju odluku Trampove administracije.

On je upozorio da će takva odluka dovesti do "više nasilja i okrutnosti protiv Palestinaca u rukama jevrejskih naseljenika" i da "podriva mogućnost" za postizanje mira.

Trampova administracija je već donela više odluka u korist Izraela, priznavši Jerusalim kao glavni izraelski grad, kao i izraelsku aneksiju Golanske visoravni i zatvorivši palestinsko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: