CarGo: Uskoro reakcija EU na kršenje konkurencije

Predsednik udruženja CarGo kazao je da se uskoro očekuje reakcija Evropske komisije, koja će proveriti usklađenost Zakona o prevozu putnika sa EU zakonodavstvom

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

10:59

CarGo: Uskoro reakcija EU na kršenje konkurencije
FOTO: Medija centar

Razlog su ozbiljna kršenja konkurencije u Srbiji, a posebno nakon blokade Beograda, saopštilo je danas to udruženje.

Aleksandar Vučić, predsednik tog udruženja, je istakao da je o ozbiljnom kršenju konkurencije u Srbiji na tržištu transporta CarGo izvestio i delegaciju EU u Beogradu, ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija, ali i predstavnike u Briselu zadužene za Srbiju, poput Ketrin Vent, šefice odseka za Srbiju u Direktoratu Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, a pismo je poslato i evropskoj komesarki za transport Violeti Bulc.

"Pošto ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović nije dostavila informacije koje je Evropska delegacija tražila, mi ćemo lično dostaviti svu potrebnu dokumentaciju predstavnicima Evropske komisije. Oni moraju da znaju istinu. Isto kao što građani moraju da znaju da je ugrožen evropski put Srbije zbog očiglednog kršenja Ustava i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Vučić.

On je naglasio da, dok se čeka reakcija predstavnika EU, pored zakona i pravne dokumentacije CarGo priprema snimke i dokaze za napade i oduzimanja CarGo vozila.

"Videće se kako ucena taksi kartela, zasnovana na sili i zahtevi utemeljeni na neustavnom zakonu, vode do toga da će račun na kraju morati da plate građani. Mi ne želimo da do toga dođe i zato ćemo, ohrabreni podrškom iz Evrope, nastaviti borbu za poštovanje evropskih vrednosti i zakona. Verujemo u Evropsku uniju i njihovu pomoć u uspostavljanju vladavine prava i u ovoj oblasti", naglasio je Vučić.

On se, u ime 750 hiljada članova udruženja CarGo, zahvalio predstavnicima EU što su budno pratili situaciju i njen sadašnji razvoj.

"Nemamo ništa protiv belih automobila za taksiste, ali imamo protiv 'belih medveda' koji su zaštićeni, dok su pravo i pravda ugroženi. Konkurencija je osnov zdrave ekonomije, a vladavina prava zdravog društva", zaključio je Vučić u pisanoj izjavi.

Libek: Taksisti u Beogradu već uživaju nekoliko povlastica

Libertarijanski klub - Libek saopštio je da se protiv najavljenim subvencijama za taksi udruženja u Beogradu, koje je, prema navodima predstavnika taksi udruženja, obećala država Srbija.

"Najavljene subvencije predstavljaju produžetak povlastica i privilegija koje taksi udruženja uživaju u odnosu na ostatak privrede Srbije. Svaka subvencija, pa i subvencije taksi prevoznicima, predstavlja privilegiju koja se daje jednoj interesnoj grupi, plaćenu parama ostalih građana Srbije", navodi se u saopštenju.

Libek je naveo da taksisti u Beogradu već uživaju nekoliko povlastica koje ne postoje u ostatku privrede.

"Pre svega veštački visoku cenu koju određuje grad Beograd, ali i veštačko ograničenje konkurencije koje je uvedeno gradskim propisima. Na ovaj način, postojećim taksistima omogućena je sigurna zarada viša od tržišne. Istovremeno, građani se primoravaju da plaćaju veštački visoke cene prevoza, dok se onima koji bi želeli da građane prevoze za nižu cenu to zabranjuje", dodaje se.

To udruženje smatra da je umesto "veštačkog privilegovanja interesne grupe taksi prevoznika", potrebno u tu oblast uvesti pravila koja važe za ostatak privrede, odnosno slobodno formiranje cena između građana i ponuđača i ukidanje ograničenja broja licenci.

"Na ovaj način, cene će se formirati tržišno, a dodatno će ih spustiti konkurencija. Uvođenje konkurencije će dalje voditi poboljšanju usluge, s obzirom da je konkurencija stimulativna za inoviranje i diverzifikaciju cena i kvaliteta usluga. Libek poziva vladu Srbije da odustane od štetne politike subvencija, i da u taksi prevoz uvede slobodno formiranje cena i konkurenciju, koje će biti korisne za korisnike usluga i privredu Srbije, a vremenom i za same ponuđače. Ponuđače usluga u ovoj oblasti potrebno je rasteretiti nepotrebnih propisa i nameta kako bi svoje poslove mogli da razvijaju što efikasnije", smatra Libek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: