Verodostojna evropska perspektiva ključna za Zapadni Balkan

Za region Zapadnog Balkana ključna je verodstojna evropska perspektiva, rečeno je na Evropskom forumu Vahau u Austriji.

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

15:00

Verodostojna evropska perspektiva ključna za Zapadni Balkan
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev istakao je u Getvajgu da njegova zemlja ne želi odmah da postane članice EU, ali želi, nakon svih uloženih napora, da joj se omogući otvaranje pristupnih pregovora.

Zaev je, na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, rekao da Skoplje ne vidi nikakvu alternativu punopravnom članstvu u EU.

"EU je za nas atraktivna i motivisala nas je. Puno toga smo već uradili i verujemo u Evropu. Promenili smo ime i sačuvali identitet", objasnio je on.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han kazao je da je zajednička Evropa moguća samo prijemom svih zemalja Zapadnog Balkana. Prema njegovim rečima, unutrašnjoevropski procesi obnove i proces proširenja, koji će, kako je objasnio, trajati godinama, trebalo bi paralelno da teku.

Međutim, ukazuje da je za tako nešto potrebna politička volja.

Subota Evropskog foruma Vahau bila je u znaku Zapadnog Balkana, a predsednica austrijske pokrajine Donja Austrija, Johana Mikl Lajtner, poručila je da treba regionu dati verodostojnu evropsku perspektivu.

„Zemljama Zapadnog Balkana treba pomoći u obnovi i sa zemljama, kao što su Severna Makedonija i Albanija, treba otpočeti pristupne pregovore“, naglasila je ona.

Mikl-Lajtner, nekadašnja ministarka unutrašnjih poslova Austrije, rekla je da je neophodno ponuditi verodostojnu i konkretnu perspektivu da te zemlje mogu postati članice EU, kao što je Austrija imala pre više decenija.

Prema njenim rečima, postoje samo dve mogućnosti - da se region prepusti Kini, Rusiji ili nekom drugom, ili da postanu deo evropske porodice vrednosti.

"Čim kandidati ispune sve kriterijume po pitanju vladavine prava, slobodnog tržišta i poštovanaj ljudskih prava, ne sme biti odlaganja i pogrešnih kompromisa", podvukla je Mikl-Lajtner.

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn podsetila je na otvaranje granica pre 30 godina i pristupanje Austrije EU pre 25 godina, ocenivši to „važnim istorijskim prekretnicama“. Austrija je, prema njenim rečima, dokazala stabilnost i doslednost u evropskoj politici.

"Evropa je pred velikim izazovima, koji moraju biti zajedno savladani. Austrija je spremna da da svoj doprinos i u buduće će ostati snažan partner Unije", podvukla je Birlajn.

To, kako je dodala, znači biti otvoren za promene, za nove procese i više komunikacije. Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da je neophodno zajedničko izjašnjavanje o „snažnoj i zajedničkoj Evropi“.

Važna osnova za to je jačanje principa subsidijarnosti, zajednička spoljna politika, jedinstvena politika prema migrantima, kao i zajednički budžet i više para za istraživanje i inovacije, naveo je on.

Tajani je izrazio uverenje da stabilnost na Zapadnom Balkanu znači i više stabilnosti za Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: