Mislite da će nas zaobići nevreme iz regiona? Ne, neće

U većini mesta u Srbiji pada kiša slabog do umerenog intenziteta, ponegde i jakog, a obilne padavine očekuju se do kraja dana i tokom noći.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

09:00

Mislite da će nas zaobići nevreme iz regiona? Ne, neće
Screenshot/RHMZ

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, meteorolog Goran Mihajlović, izjavio je za Tanjug da je kiša noćas padala u većem delu Srbije, a danas i u noći između utorka i srede, ukupna količina padavina u većini mesta biće od 20 do 40 milimetara, lokalno i oko 60 milimetara po metru kvadratnom.

Na području Beograda očekuje se oko 30 milimetara kiše.

RHMZ je takođe izdao hidrološko upozorenje, jer se na slivu Save u narednih sedam dana može očekivati porast vodostaja.
Tanjug, Jaroslav Pap
Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu s dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 14. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu s mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Sve službe Vojvodine u pripravnosti

Sve službe i javna vodoprivredna preduzeća u Vojvodini su u punoj pripravnosti za delovanje u sprečavanju eventualnih posledica koje bi mogle biti prouzokovane zbog najavljenih obilnih padavina, rečeno je danas na sednici Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao predsednik vojvođanske vlade i komandant Štaba Igor Mirović.

Kako je saopšteno, konstatovano je i da su mehanizacija, alat i potrebni materijal spremni i u slučaju potrebe može se brzo reagovati. Navodi se da je, iako su vodostaji na velikim rekama, Dunavu, Savi i Tisi, daleko ispod nivoa koji bi zahtevao uvodjenja čak i redovne odbrane od poplava, naloženo nadležnim službama JVP "Vode Vojvodine" i drugih vodoprivrednih preduzeća u Vojvodini 24-satno osmatranje na terenu i stalna komunikacija između štabova za vanredne situacije susednih lokalnih samouprava, kao i sa sličnim službama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji.

Na teritoriji AP Vojvodine redovna odbrana od poplava i dalje sprovodi jedino u Banatu na oko 62 kilometra tok Tamiša. Na banatskim vodotocima, koje karakteriše bujični porast vodostaja zbog mogućih snažnijih padavina, pojačano se prati stanje na nasipima, objektima crpnih stanica i ustava, dodaje se u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: