Oštra reakcija tela koje vodi Mihajlovićeva zbog Đorđevića

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je reagovalo na citate koje je ministar Zoran Đorđević uputio ženama povodom Međunarodnog dana žena.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

17:28

Oštra reakcija tela koje vodi Mihajlovićeva zbog Đorđevića
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Telo, kojem predsedava vicepremijerka i ministarka Zorana Mihajlović, smatra da citati pisca Jovana Dučića, koje je kazivao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – nisu primereni, da vređaju sve žene u Srbiji i nanose štetu borbi za rodnu ravnopravnost.

Đorđević je bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije".

On je tada citirao Dučića: "Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem".

"Bez namere da ocenjujemo umetničku vrednost dela Jovana Dučića, smatramo nedopustivim da bilo ko kaže da ženu ne treba da je poštujete, da su žene sklone da se predaju i onima koji su im 'fizički nemili', da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem", navelo je Koordinaciono telo.

To telo pozvalo je sve građane, a posebno one na mestima na kojima se donose odluke "o boljem životu" da se uzdrže od neprimerenih komentara i pokažu da se istinski zalažu za društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednaka prava i mogućnosti.

"Samo na taj način možemo graditi društvo u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni, i u porodici, i na radnom mestu i u politici, jer je to preduslov demokratskog, ekonomski naprednog i tolerantnog društva", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: