"Ne diraj moj šorc": Protest Turkinja zbog odevanja

Nekoliko stotina Turkinja okupilo se u Ankari tražeći slobodu u odevanju posle serije napada na žene širom Turske, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Izvor: B92

Subota, 05.08.2017.

21:12

Foto: Freeimages

Demonstranti, pretežno žene, prošetali su glavnim ulicama Ankare noseći slogan "Ne diraj u moj šorc" i pozivajući muškarce da ih ne napadaju zbog načina oblačenja.

"Izašle smo na ulicu zbog budućnosti naše dece. Od sada će nas češće biti na ulicama", navela je jedna od organizatora skupa Rukije Aker.

Slični protesti održani su prošle nedelje u Istanbulu i Izmiru.

Nekoliko napada na žene dogodilo se poslednjih meseci u Turskoj, posebno u javnom prevozu.

Jedan putnik je udario u junu jednu mladu Turkinju jer je nosila šorc, što je on ocenio neprikladnim jer je bio mesec muslimanskog posta Ramazana.

Aktivisti za prava žena optužuju konzervativnu vladu u Turskoj da stvara atmosferu nekažnjivosti za počinioce, iako turski zvaničnici redovno osuđuju takve napade.

Ti aktivisti su prošle godine zamerili predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji je rekao da je žena u Turskoj "nepotpuna ako nema decu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: