Svet 10

19.03.2024.

22:31

Rat – dan 755: Predaja? "Napustili su položaje"; Totalno uništenje

Rat u Ukrajini – 755. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 755: Predaja? "Napustili su položaje"; Totalno uništenje
Tanjug/AP Photo/Yevhen Titov, File

Podeli:

Na Crvenom trgu u Moskvi obeležena je decenija ujedinjenja Krima s Rusijom. Putin poručuje da je Krim "nepotopivi nosač aviona koji se vratio u rodnu luku". 

Kijev ga optužuje da je ideja o stvaranju "sanitarne zone" dokaz da planira da eskalira rat u susednim zemljama. 

Ukrajinski piloti će naučiti da upravljaju avionom F-16 u vojnoj bazi u Rumuniji.

Završeno

22:22

Jak udar

U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti PVO je oborila 11 vazdušnih ciljeva, a kako je rekao gubernator Vjačeslav Gladkov, nema povređenih.
 

22:21

"Uništeno je"

Sredstva PVO uništila su navođenu raketu sistema S-200 iznad Kurske oblasti i još jednu raketu PVO sistema „patriot“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

21:01

Uništen još jedan ruski tenk

20:58

Ostin: SAD ostaju posvećene podršci Ukrajini

Američki državni sekretar Lojd Ostin rekao je da želi da uveri saveznike da su SAD posvećene podršci Kijevu nakon sastanka Ukrajinske odbrambene kontaktne grupe (UDCG) održane u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

"Naši saveznici i partneri nastavljaju da pomažu (Ukrajini), Sjedinjene Države moraju isto", istakao je Ostin nakon sastanka UDCG, prenela je Al Džazira.

Ostin nije rekao kako će Vašington podržati Ukrajinu, bez dodatno odobrenih sredstava za finansiranje Ukrajine.

20:12

Ukrajinci napustili položaje u Avdejevki

Oružane snage Ukrajine napustile su svoje položaje u nekoliko područja u blizini Avdejevke, saopštili su u DNR.

19:25

Nova pomoć Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je danas novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra. On je nakon sastanka ukrajinske kontakt grupe za odbranu (UDCG) održanog u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj precizirao da novi paket Nemačke uključuje 10.000 artiljerijskih granata iz sopstvenih vojnih rezervi, kao i 100 oklopnih vozila za pešadiju i 100 logističkih vozila.

"Nastavljamo i isporuku rezervnih delova za sisteme koji su već isporučeni, kao sa slanje velike količine medicinskog materijala", rekao je Pistorijus na brifingu za novinare.

Prema njegovim rečima Nemačka će takođe finansirati kupovinu 180.000 artiljerijskih granata za ukrajinske snage kroz inicijativu koju je inicirala Češka, prenosi Kijev Indipendent.

Nemački ministar odbrane je potvrdio da je tokom sastanka u Ramštajnu razgovarao sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim o potrebama zvaničnog Kijeva, odnosno o municiji, protivvazdušnoj odbrani i oklopnim transporterima. Sastanak je održan u trenutku dok Rusija pojačava pritisak na ukrajinskom frontu, a najavljena američka pomoć od 60 milijardi dolara i dalje je u zastoju zbog sporenja u Kongresu.

18:05

Ukrajina gubi?

Ukrajina gubi položaje na frontu zbog odsustva delovanja SAD, rekla je portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Zbog toga što Kongres ništa ne preduzima tokom poslednjih meseci Ukrajina zaista gubi položaje na frontu. To je posledica našeg nečinjenja“, rekla je ona na brifingu za novinare.

Portparol je izrazila uverenje da Kongres treba bez odlaganja da odobri sredstva za Kijev koje je tražila Bela kuća.
 

16:24

U Nemačkoj optužen oficir da je pokušao da prosledi tajne informacije Rusiji

Nemački tužioci optužili su oficira u vojnoj agenciji za nabavku da je pokušao da prosledi tajne informacije ruskim obaveštajnim službama, saopštilo je danas federalno tužilaštvo.

Nemački državljanin, koga je tužilaštvo identifikovalo kao Tomas H, nalazi se u pritvoru od avgusta, preneo je Rojters.

Optužen je da je od maja prošle godine na sopstvenu inicijativu više puta prilazio konzulatu Rusije u Bonu i ambasadi u Berlinu kako bi ponudio saradnju.

14:58

Rusija planira da raketnim sistemima odbrani naftna i gasna postrojenja

Zvaničnik ruskog ministarstva energetike navodi da je plan da se postrojenja za naftu i gas odbrane raketnim sistemima, nakon što je Kijev poslednjih meseci koncentrisao napade na ruske rafinerije i energetske objekte.

"Zajedno radimo, uključujući i kolege iz Nacionalne garde Rusije, na tome da instaliramo sisteme zaštite kao što je Pancir", saopštio je Artjom Verhov, direktor odeljenja za razvoj gasne industrije Ministarstva energetike, prenosi Gardijan.

14:13

Finska će obezbediti 30 miliona evra za nabavku artiljerijskih granata za Ukrajinu

14:10

SAD: Nećemo dozvoliti da Ukrajina propadne

Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin danas je, na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poručio da Vašington neće dozvoliti "da Ukrajina propadne".

"SAD neće dozvoliti da Ukrajina propadne. Ova koalicija neće dozvoliti da Ukrajina propadne", rekao je Ostin na početku sastanka predstavnika 50 država koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Sastanak se održava u američkoj vojnoj Rajmštajn, u Nemačkoj.

14:10

Oboreno devet raketa iznad Belgoroda

Admiral Aleksandar Mojsejev postao je vršilac dužnosti glavnog komandanta ruske Ratne mornarice, pošto je danas predstavljen na zvaničnoj ceremoniji u gradu Kronštatu.

On je obavljao dužnost komandanta ruske Severne flote od 2019. godine, zamenivši na ovom mestu Nikolaja Jevmenova, koji je tada postao glavnokomandujući Ratne mornarice, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruska vojska uništila je devet raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Dežurni PVO sistemi uništili su devet raketa u vazduhu iznad Belgorodske oblasti", saopštilo je ministarstvo.

12:53

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:


▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su 130 vojnika;
▪Ruske oružane snage su poboljšale situaciju duž linije fronta i likvidirale oko 30 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
▪Grupa Dnjepar je poboljšala položaj duž linije fronta na herskonskom pravcu;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 143 ukrajinska bespilotna letelica i 38 projektila;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosili su više od 215 vojnika, tri tenka, dva borbena vozila;
▪Ruske oružane snage su od početka specijalne operacije uništile 270 helikoptera Oružanih snaga Ukrajine;
▪Ruske oružane snage sprečile su provokaciju Oružanih snaga Ukrajine u blizini granica Belgorodske oblasti, uništeno je 40 militanata kod Kozinke;
▪Ruske oružane snage su odbile šest kontranapada na avdejevskom pravcu, gde su gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili oko 125 vojnika.
 

10:36

Rusi evakuišu decu iz Belgoroda


Doneta je odluka da se oko devet hiljada dece iz Belgorodske oblasti preveze u druge regione Rusije zbog ukrajinskog granatiranja, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.
 

10:35

Rat dronova

09:59

Ukrajinac: Ogromni gubici, ne možemo pokupiti leševe

08:39

Kraj 2025.?

Rešenje krize u Ukrajini ne treba očekivati tokom 2024. godine, ali je moguće da se mir postigne 2025. Godine, smatra turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u intervjuu za Si-En-En Turk.

"Što se tiče 2024. godine, da budem iskren, ne vidimo osnovu za rešenje", rekao je ministar. Fidan je dodao da postoje neke nade za 2025. godinu. Međutim, rekao je, "moramo da sačekamo i vidimo kakvi će biti uslovi".

Početkom marta, Fidan je rekao da su Rusija i Ukrajina maksim svojih vojnih mogućnosti za postizanje rezultata.

"Sada je došlo vreme da se vodi dijalog u pravcu prekida vatre", naglasio je on.

08:36

Oglasila se sirena: Upozorenje na rakete

U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti oglasilas se sirena za upozorenje na rakete, rekao je Gladkov.

07:26

Uništena osmatračnica

Posada bespilotne letelice iz sastava grupe Oružanih snaga Rusije "Dnjepar" uništila je osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

07:25

Oboren ukrajinski helikopter

Posada protivvazdušnog-raketnog sistema Buk-M1 grupe Jug oborila je jurišni helikopter ukrajinskih trupa na artjomovskom pravcu.

"Iz komandnog mesta su nam dali instrukcije da otkrijemo neprijateljsko vozilo. Visina (cilja) iznosila je oko 500-600 metara... Pratili smo ga oko 10 kilometara, već smo znali da dolazi, da ide ka nama – i čim je ušao u zonu našeg dometa bio je uništen", rekao je komandir divizona za Sputnjih pod kodnim imenom "Tihi".

07:24

Izgubljeni američki dron pronađen u Poljskoj

U blizini poljskog grada Miroslavec, dron MK-9 Riper prinudno je sleteo u nenaseljeno područje.

Trenutno, ovo mesto čuvaju nadležne službe, a vojna žandarmerija vrši uviđaj. 

Nenaoružani američki dron MK9 Riper bio je stacioniran na aerodromu Miroslavec, nakon čega je izgubio kontakt sa bazom.

07:19

Erdogan ponudio Putinu usluge posrednika

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio je Putinu usluge posrednika da se Ukrajina i Ruska Federacija vrate za pregovarački sto.

On je tokom telefonskog razgovora sa Putinom napomenuo da je "Turska spremna da odigra bilo koju ulogu da olakša povratak za pregovarački sto u vezi sa Ukrajinom".

07:16

Ukrajina objavila novu procenu ruskih gubitaka

07:15

Amerikancima sve teže da ubede saveznike da će nastaviti podršku Ukrajini

Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin pokušaće danas da ubedi američke saveznike da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Usled poteškoća predsednika SAD Džozefa Bajdena da ubedi Kongres da izdvoji dodatni novac za naoružavanje Ukrajine, Ostin će u vojnoj avio-bazi Rajmštajn na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine pokušati da ubedi saveznike da će SAD nastaviti da podržava rat protiv Rusije, prenosi Rojters.

Saveznici SAD iz oko 50 država koje pružaju vojnu podršku Ukrajini su, kako je naveo visoki zvaničnih odbrane SAD, "veoma svesni situacije sa finansiranjem i Ukrajinci su još svesniji zbog nestašica koje nastaju našom krivicom".

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: