Svet 4

19.03.2024.

19:18

Oglasili se Francuzi nakon vesti da ulaze u rat

Francusko-ruski odnosi su se još više pogoršali otkako je zvanični Pariz povećao podršku Ukrajini kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o dugoročnoj bezbednosnoj saradnji.

Izvor: Novosti

Oglasili se Francuzi nakon vesti da ulaze u rat
Shutterstock/Creative Lab

Podeli:

Francusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su primedbe šefa spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergeja Nariškina, koji je sugerisao da se zvanični Pariz priprema da pošalje u Ukrajinu 2.000 vojnika, dezinformacije i čin neodgovornosti koji iznova potvrđuje da Rusija sistematski koristi dezinformacije.

"Ovu vrstu provokacije smatramo činom neodgovornosti", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

Nariškinovu izjavu da se Francuska priprema da pošalje oko 2.000 vojnika u Ukrajinu i upozorenje da bi u tom slučaju francuske trupe bile legitimna meta ruskih snaga, prenela je ruska novinska agencija Tas.

Francusko-ruski odnosi su se dodatno pogoršali otkako je zvanični Pariz povećao podršku Ukrajini kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o dugoročnoj bezbednosnoj saradnji.

Pored toga, Francuska je obećala i da će Ukrajini poslati veći broj krstarećih raketa dugog dometa. Francuski predsednik Emanuel Makron je takođe zauzeo oštriji stav prema Rusiji i poručio da "Moskva mora biti poražena".

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: