Svet 4

15.03.2024.

13:43

Vojska ulazi u kuće i nosi kutije; "Hoćete li glasati za Putina.."

Mediji prenose da ruska vojska ide po kućama u četiri okupirana regiona Ukrajine i da traži glasače – prvog dana glasanja za predsednika Rusije.

Izvor: Index.hr

Vojska ulazi u kuće i nosi kutije; "Hoćete li glasati za Putina.."
Tanjug/AP photo

Podeli:

Danas je, podsetimo, počelo glasanje za predsednika Rusije, koje će trajati do 17. Marta. Prvi na redu su upravo regioni u UKrajini koje je Rusija zauzela: Zaporožje, Harson, Donjeck i Luganjsk.

Jedan se stanovnik, međutim, rekao je BBC-ju da proruski kolaboracionisti u pratnji naoružanih vojnika s glasačkim kutijama idu od kuće do kuće tražeći birače.

Iako su okupacione vlasti postavile biračka mesta, glasači nisu dužni da tamo i odu jer su te iste vlasti ljude s glasačkim kutijama poslali po kućama, navodi dalje britanski javni servis, a prenosi Index.

"Dragi birači, brinemo za vašu bezbednost. Ne morate nigde da idete i glasate - mi ćemo vam doći kući s glasačkim listićima i kutijama!" objavilo je na društvenim mrežama izborno poverenstvo koje je postavila Rusija u region Zaporožja.

Ukrajinci pod okupacijom takođe su pod pritiskom kroz kampanju pod nazivom InformUIK, navodno osmišljenu da ih informiša o proceduri glasanja, kao i imenima svih kandidata. Cilj je da se tokom kampoanje posete svi birači teritorije pod okupacijiom Rusije, a oni uvek idu u pratnji ruske vojske.

Prikupljaju lične podatke za sastavljanje popisa birača, a ponekad i snimaju lokalno stanovništvo tokom takvih poseta. Šef ruskog izbornog odbora u delomično okupiranom region Zaporožja priznaje da je lokalno stanovništvo zabrinuto zbog snimanja.

Stanovnicima su takođe slate tekstualne poruke s obaveštenjima o datumima glasanja, a koriste se i isprobane sovjetske metode kako bi se privukli na biračka mesta, poput besplatnih koncerata i hrane.

Ukrajina je odbacila glasanje kao nelegitimno, a osobe uključene u organizaciju izbora bile su meta napada.

Vladimir Putin glavni je pokretač pripajanja ovih regiona Rusiji, a na nacionalnoj nivou glasanje se predstavlja kao podrška. Službeni simbol predsedničkih izbora 2024. je slovo V povezano s njegovom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Službeni slogan ruskog Centralnog izbornog poverenstva je: "Jaki zajedno - glasajte za Rusiju!"

I simbol V i slogan pojavljuju se na plakatima po okupiranim delovima Ukrajine, uključujući i biračka mesta.

Mediji u Kremlju već su opisali prevremeno glasanje u Ukrajini kao velik uspeh. "Bio je to pravi praznik! Uz muziku, balone i ruske zastave. Desetine hiljada ljudi", piše tabloid Komsomolskaja Pravda o glasanju u regionu Harson, koje je završilo 3. marta.

Ukrajinski guverner Zaporožja Ivan Fedorov kaže da se lokalno stanovništvo njegove delimično okupirane regije prisiljava na glasanje: "Oni idu u svaki stan i svaku kuću i pitaju - želite li da glasate? Naši građani su jako uplašeni. Naravno, kad im Rusi s vojnicima dođu u stan i pitaju hoće li glasati za Putina, svi će reći: 'OK, da.' Jer svi žele spasiti svoj život. Ali to ne znači da naši građani žele podržati Putina."

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: