Svet 1

13.03.2024.

14:32

Šolc: To je linija koju neću preći

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je prisustvo nemačkih vojnika za njega linija preko koje neće prelaziti.

Izvor: Sputnjik

Šolc: To je linija koju neću preći
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Podeli:

On je isključio mogućnost da nemački vojnici učestvuju u odabiru ciljeva za ukrajinske napade na ruske položaje.

Takođe je odbacio mogućnost isporuke Kijevu oružja velikog dometa čak i kada bi nemački vojnici bili angažovani za njihovu primenu van granica Ukrajine.

"Za mene je isključena mogućnost slanja takvih sistema velikog dometa zbog čega bi bilo potrebno angažovati nemačke vojnike, makar i izvan granica Ukrajine. To je crta koju ja, kako nemački kancelar, ne želim da pređem. Zato sam doneo odluku i objasnio svoj stav", rekao je on odgovarajući na pitanja poslanika Bundestaga.

Upitan zbog čega nema poverenja u ukrajinsku vojsku i da li može obećati da se njegov stav neće promeniti, Šolc je rekao:

"Radi se o bezbednosti Nemačke. Položio sam zakletvu u vezi s tim... I želim da istaknem da je Nemačka na prvom mestu među evropskim zemljama kada je reč o obimu pomoći Ukrajini. Od prvog momenta smo poslali tenkove, to smo uradili zajedno sa saveznicima, što je za mene izuzetno važno. Obezbedili smo PVO za Ukrajinu. Dali smo joj sisteme 'gepard', 'iris-T', isporučujemo 'patriot', ali što se tiče krstarećih raketa tu je moj stav nedvosmislen."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: