Svet 5

16.04.2024.

15:50

Si odlučno poručio: Nismo ni sudija ni strana u ukrajinskom ratu

Kineski predsednik Si Đinping rekao je tokom razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu da Kina nije umešana u rat Rusije protiv Ukrajine, prenosi nemačka agencija DPA.

Izvor: Index.hr

Si odlučno poručio: Nismo ni sudija ni strana u ukrajinskom ratu
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Podeli:

"Kina nije ni stranka ni sudija u ukrajinskoj krizi", navodi se u saopštenju objavljenom u utorak nakon sastanka dvojice lidera u Pekingu.

Umesto toga, Kina je uvek "na svoj način promovisala mirovne pregovore", rekao je Si Đinping.

Peking bi podržao međunarodnu mirovnu konferenciju "u dogledno vreme", ali bi Rusija i Ukrajina morale da je prihvate, rekao je kineski lider. Moskva je do sada odbijala poziv na planiranu konferenciju u Švajcarskoj u junu. Još se čeka odgovor Kine na poziv alpske zemlje.

Kina je bliski saveznik Rusije. Stalne su optužbe da kineske kompanije snabdevaju Rusiju takozvanom robom dvostruke namene – robom koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

22 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: